De Republiek Vanuatu is een land in Oceanië en stond eerder het bekend als de Nieuwe Hebriden, een Frans-Brits condominium.
Vanuatu bestaat uit een archipel van 83 eilanden, waarvan er twee, Hunter en Matthew ook geclaimd worden door het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië. Van alle 83 eilanden, hebben er 14 een oppervlakte dat groter is 100km². Deze grootste eilanden zijn: * Espiritu Santo (3956 km²) * Malakula (2041 km²) * Efate (900 km²) * Erromango (888 km²) * Ambrym (678 km²) * Tanna (555 km²) * Pentecost (491 km²) * Epi (445 km²) * Ambae (402 km²) * Vanua Lava (334 km²) * Santa Maria (328 km²) * Maewo (304 km²) * Malo (180 km²) * Anatom (159 km²)
Vanuatu is Melanesisch. Tot Melanesië behoren tevens Papoea-Nieuw-Guinea, Fiji, de Solomon Eilanden en New Caledonia. Vanuatu onderscheidt zich vooral in cultureel opzicht.
In Port Vila en twee andere centra zitten locaties van de University of the South Pacific, een onderwijsinstelling die gezamenlijk beheerd wordt door twaalf landen in de Stille Oceaan. Op Vanuatu bevindt zich de enige rechtenfaculteit van de universiteit.
Vanuatu ligt op het breukvlak van twee aardschollen, dit veroorzaakt altijd seismische activiteit. Elke dag worden er vele kleine aardbevingen geregistreerd, maar de meeste zijn niet voelbaar.
Er zijn negen actieve vulkanen in Vanuatu. Twee daarvan bevinden zich onder water en zeven op het land. De vulkanen hebben het landschap op eigen wijze getekend en het leven eromheen beïnvloed.
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Vanuatu
Snorkelen in Vanuatu
In Vanuatu kun je goed snorkelen. Er zijn verschillende blue holes waar je deze hobby kunt uitoefenen. Deze 'blauwe gaten' zijn een waar natuurwonder. Kristalhelder zoet water komt aan de oppervlakte door lagen kalksteen en je vindt er mooi koraal wat je kunt bewonderen tijdens het snorkelen. Ook de kusten van Vanuatu bevatten mooie plekken waar je vissen en koraalriffen kunt bekijken.
Cultureel Centrum van Vanuatu(Port Vila)
Het volledig gesubsidieerde Cultureel Centrum van Vanuatu (Vanuatu Kaljoral Senta) ondersteunt, voorziet en stimuleert tot behoud van het culturele erfgoed van het land. In de praktijk betekent dit dat in het centrum met ongeveer 60 vrijwilligers de culturele geschiedenis van Vanuatu wordt geregistreerd en gedocumenteerd. Door dit bij te houden, ontstaat er in het centrum een geschiedenisbibliotheek die door veel wetenschappers en onderzoekers van het land vaak wordt bezocht.
Bevolking van Malakula
In de kustgebieden van Malakula leven zo'n 300.000 mensen in vrede met elkaar. Het lijkt een utopie, maar het is de werkelijkheid op het eiland. Niemand vindt zijn eigen bezittingen belangrijk, waardoor alles met elkaar wordt geruild en van elkaar wordt geleend. Je kunt tegenwoordig met je eigen ogen zien hoe iedereen leeft zonder luxe en toch gelukkig is. Je kunt één nacht of een aantal dagen verblijven in een traditioneel dorp om het zelf te ervaren.
Kustlijn Espiritu Santo
De kust van het eiland Espiritu Santo is erg indrukwekkend. De stranden zijn dan ook wereldberoemd, vooral die aan de zuidoostkust van het eiland. Voor deze stranden ligt ook meteen een van de plekken die erg bekend is onder duikers. Het Amerikaanse USS Coolidge schip ligt hier namelijk op 20 meter diepte en is nog volledig intact.
Winkelen in Luganville
In Luganville in het zuidoosten van Espiritu Santo vind je veel verschillende lokale winkeltjes. Eigenlijk zijn het geen echte winkeltjes, maar meer kraampjes. Je vindt er bijvoorbeeld tassen en kleren die soms zelfs aan de takken van bomen hangen. Wil je iets kopen? Dan kun je gemakkelijk afdingen, vooral als je meerdere producten koopt.
Kannibalisme op Vanuatu
Op het eiland Malakula vind je vooral heuvels en dichte bossen. In dit landschap leven bijna 1.500 bewoners in complete afzondering van de rest van Vanuatu en de wereld. Deze stammen staan bij veel toeristen bekend als kannibalen, hoewel ze geen mensenvlees meer eten. Tot 1969 was het niet verboden en ook niet raar om als kannibaal te leven. Het eiland werd tot 1969 door zeelieden gemeden, omdat zij bang waren het volgende slachtoffer te worden. Tegenwoordig is het mogelijk om onder begeleiding van een gids de plekken te bezoeken waar de rituelen rond het kannibalisme plaatsvonden.
Dorpen op Espiritu Santo
Er zijn op een aantal plekken van het eiland Espiritu Santo traditionele dorpen te vinden. Tijdens verschillende tours kom je langs deze dorpen en je mag er zelfs even rondkijken. De traditionele dorpen worden bewoond door de Lysepsep. Het volk is maar een meter lang en ze hebben lange zwarte haren. De kans dat je de Lysepsep tegenkomt, is overigens maar klein, ze laten zich namelijk bijna niet zien aan buitenstaanders. Wel houden ze alles van een afstandje goed in de gaten. Het is daardoor onwaarschijnlijk dat jij hun ziet, maar erg waarschijnlijk dat zij jou wel zien.
Markt in Port Vila(Port Vila)
De bekendste markt van het land is die in Port Vila. Inwoners van Vanuatu komen dan ook van alle uithoeken van het land om deze markt te bezoeken. Aan de markt zit ook iets speciaals. Je zult op de markt namelijk geen koopmannen vinden. Alle etenswaren en producten worden verkocht door vrouwen.
Uri Narong Marine Park
In de buurt van Uri Island vind je het Uri Narong Marine Park. Het park bevat meer dan 50 hectare mangrovebossen, wadden en riffen. Het zeeleven dat je er vindt, zijn doopvontschelpen, vissen, koraal en schelpdieren. Je kunt er leuk snorkelen en de onderwaterwereld verkennen. Kortom, een leuk dagje uit.
Vatthe Conservation Area
Op het eiland Espiritu Santo vind je de Vatthe Conservation Area. In het gebied vind je bossen waar je doorheen kunt wandelen. Het is een populaire bestemming voor vogelspotters, omdat je er wel meer dan 36 soorten kunt vinden. Ook vind je er een aantal grotten met vleermuizen. Wil je door het bos wandelen, doe dit dan wel met een gids. Er zijn bijna geen paden of bewegwijzering waardoor je gemakkelijk verdwaalt.
Nationaal Museum van Vanuatu(Port Vila)
Het Nationaal Museum van Vanuatu heeft een collectie die bestaat uit vele traditionele voorwerpen zoals maskers, kano's, matten en aardewerk. De eerste mensen op Vanuatu leefden er al meer dan 3000 jaar geleden en vooral de gebruiksvoorwerpen van deze eerste mensen zijn te zien in het museum. Daarnaast is er een aparte zaal die geheel gewijd is aan de Tweede Wereldoorlog.
De Franse en Engelse invloeden zijn terug te vinden in het eten.
In het land bevinden zich enkele kavabars. Kava is een (zeer verslavende) lokale worteldrank. Als je er teveel van drinkt kunnen er verlammingsverschijnselen ontstaan. Daarnaast heeft dit drankje ook een kalmerende functie.
Vervoer
Er bevinden zich 2 internationale luchthavens in Vanuatu, Efate`s Bauerfield International Airport en Santo`s Pekoa International Airport.
Rekening houdend met een aantal tussenstops duurt de vliegreis vanaf Amsterdam ongeveer 27 uur.
Tussen de eilanden van Vanuatu kun je prima per boot reizen, neem er wel de tijd voor. Op de grote eilanden kun je een taxi nemen of een auto huren. Vier luchthavens (Port Vila, Luganville, Tanna en Norsup) beschikken over verharde landingsbanen.
Visum
Voor een vakantie in Vanuatu heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. En als je niet langer dan 3 maanden blijft heb je geen visum nodig.
Prijsniveau
De munteenheid is de Vatu (Vt).
Veiligheid
Vanuatu is een relatief veilig land, er wordt de laatste jaren echter een stijging van criminaliteit vastgesteld. Houdt hier rekening mee.
Medische informatie
In Vanuatu zijn geneeskundige voorzieningen beperkt. Bij ernstige medische problemen is het mogelijk dat je wordt overgedragen aan Australië of Nieuw-Zeeland.
Inentingen zijn niet verplicht maar worden wel aangeraden.
Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.
Bevolking
De cultuur van Vanuatu heeft een grote diversiteit behouden, vanwege buitenlandse invloeden en lokale variaties.
De bevolking leeft nog in stammen en leeft vooral van visvangst en landbouw.
De taal
Bislama is een versimpelde vorm van Engels en wordt op de hele archipel gesproken. Officieel wordt het Bislama niet op school geleerd, daar voeren Frans en Engels de boventoon. Maar langzaam maar zeker wint het Bislama aan terrein. Bislama is onmisbaar als eenheidstaal in een land waar in bijna ieder dorp een andere taal wordt gesproken.
Flora & Fauna
De rijke flora en fauna maken een bezoek aan Vanuatu erg interessant.
Geschiedenis
Veel van de eilanden van Vanuatu zijn al heel lang bewoond. De eerste sporen van bewoning dateren van 2000 v.Chr.
Tot 1980 werd Vanuatu gezamenlijk bestuurd door Groot-Brittannië en Frankrijk. Het had toen de naam Nieuw Hebriden. Vanaf 1980 is het land een onafhankelijke republiek.