Vanuatu van A tot Z

Strand Samoa Point, Vanuatu
Strand Samoa Point, Vanuatu

Wat weet jij allemaal van Vanuatu? Wij beschrijven het land van de A van aardbevingen tot de Z van zon.

Heb je weinig kennis van Vanuatu? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van aardbevingen

Het gebied waar Vanuatu in ligt is gevoelig voor aardbevingen. Daardoor kunnen er zware verschuivingen voorkomen. Het is verstandig om voor je reis de media in de gaten te houden over Vanuatu.

B van Bislama

Bislama is een taal die gesproken wordt op Vanuatu. Het is een simpele vorm van Engels en wordt door meer dan 200.000 mensen gesproken (ook buiten Vanuatu).

C van cultuur

Doordat Vanuatu veel lokale variaties en buitenlandse invloeden kent, is de cultuur erg divers. Er zijn 3 belangrijke culturele gebieden te zien. In het noorden wordt rijkdom gezien als de hoeveelheid die een persoon kan weggeven. In het midden domineert de traditionelere Melanesische cultuur. In het zuiden worden titels aan mensen toegekend, waardoor privileges ontstaan.

D van dieren

Er leven veel diersoorten op het Vanuatu. Er zijn 450 vissoorten, 120 vogelsoorten, 19 hagedissoorten, 8 soorten vleermuizen, 4 soorten vliegende vossen en nog veel meer. Ook de zeldzame zeekoe vind je er.

Zeekoe onder water
Zeekoe onder water

E van Espiritu Santo

Espiritu Santo is het grootste eiland van Vanuatu en is ongeveer 4.000 km². Het eiland hoort bij de provincie Sanma met als hoofdstad Luganville, dat aan de zuidkust ligt.

F van flora

Vanuatu bestaat voor ongeveer 75% uit vegetatie zoals graslanden en regenwouden. In deze wouden zijn wel meer dan 1.500 soorten bloemen, planten en bomen te vinden.

G van geografie

Vanuatu ligt in Oceanië, ten oosten van Australië, en bestaat uit 83 eilanden. Het land behoort tot de grote eilandengroep Melanesië, waar ook Fiji, Papoea-Nieuw-Guinea, Nieuw-Caledonië en de Solomon Eilanden bij horen. Vanuatu is in totaal ongeveer 12.200 km².

H van hoofdstad

Port Vila is de hoofdstad van Vanuatu. Dit is de belangrijkste stad voor Vanuatu en een van de aantrekkelijkste steden in de Stille Oceaan. Port Vila telt ongeveer 40.000 inwoners.

Strand Port Vila
Strand Port Vila

I van inentingen

Er zijn geen inentingen verplicht bij een bezoek aan Vanuatu. Wel worden er vaccinaties aanbevolen zoals DTP, Hepatitis A en Buiktyfus.

J van ?

K van Kava

Kava is een worteldrank die erg verslavend is. Het drankje heeft een rustgevende functie, maar als je er teveel van drinkt, kunnen er verlammingsverschijnselen ontstaan.

Kavawortel
Kavawortel

L van Lysepsep

De traditionele dorpen van Vanuatu worden bewoond door een volk, genaamd Lysepsep. Deze mensen zijn 1 meter lang en hebben lang, zwart haar. Je zult ze alleen niet zo snel zien, doordat ze zich vaak verstoppen voor buitenstaanders.

M van malaria

Op Vanuatu komt malaria voor dus het is verstandig om malariatabletten mee te nemen en op te passen voor muggen, die de ziekte overbrengen.

N van nationale feestdag

Op 30 juli 1980 werd Vanuatu onafhankelijk verklaard. Deze dag wordt daarom als nationale feestdag gezien.

O van officiële landstalen

Vanuatu heeft 3 officiële landstalen. Dit zijn Engels, Frans en Bislama. Alhoewel Frans en Engels voornamelijk op school geleerd worden, heeft Bislama een groot terrein gewonnen. Naast deze talen worden er nog een aantal lokale talen gesproken.

P van provincies

Vanuatu is sinds 1994 onderverdeeld in 6 provincies. Dit zijn Torba, Taffea, Shefa, Sanma, Penama en Malampa.

Q van ?

R van religie

Het Christendom is de belangrijkste religie van Vanuatu. Zo is het grootste deel van de bevolking presbyteriaans en ongeveer 15% anglicaans en rooms-katholiek.

S van snorkelen

Bij Vanuatu kun je erg goed snorkelen en prachtige koraalriffen en mooie vissen zien zwemmen. Het water is erg helder, waardoor je de onderwaterwereld goed kunt bekijken.

Onderwaterwereld Vanuatu
Onderwaterwereld Vanuatu

T van temperaturen

Vanuatu heeft verschillende klimaten met in het noorden een tropisch en in het zuiden een subtropisch klimaat. Daardoor liggen de temperaturen het hele jaar door tussen de 20 en 30 graden.

U van uurverschil

In Vanuatu is het 10 uur later dan bij ons in Nederland. Tijdens onze zomertijd, is het verschil 9 uur.

V van Vatu

Vatu is de munteenheid van Vanuatu. Er zijn munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100. Papiergeld is beschikbaar in biljetten van 100, 200, 500, 1.000, 5.000 en 10.000.

W van wenkbrauwen

Op Vanuatu wordt veel met wenkbrauwen gecommuniceerd. Door de stand geven ze de situatie van het gesprek aan. Zo kunnen ze fronsen, optrekken of laten zakken. Bij ons gaat dit bijna automatisch en letten we er niet zo op. Op Vanuatu wordt er meer aandacht aan besteed.

X van ?

Y van Yumi, Yumi, Yumi

Sinds 1980 is 'Yumi, Yumi, Yumi' het officiële volkslied van Vanuatu. Het lied wordt gezongen in het Bislama en het betekent 'Wij, wij, wij'.

Z van zon

Het aantal uren zon en de hoeveelheid neerslag verschilt per seizoen. In het natte seizoen schijnt de zon ongeveer 7 à 8 uur per dag. Hierbij is de UV-straling vrij sterk. Het is dan verstandig om je goed in te smeren met zonnebrandcrème, waarbij de beschermfactor hoog is. Tijdens dit natte seizoen valt er veel regen. Hierbij zijn de buien vaak kort, maar zeer krachtig.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen