Het klimaat van Vanuatu

Strand Port Vila, Vanuatu
Strand Port Vila, Vanuatu

Vanuatu is een archipel van 83 eilanden, gelegen in Oceanië. Het land wordt nog niet erg veel bezocht door toeristen. Maar als je Vanuatu gaat bezoeken, wil je wel goed weer hebben om excursies en bezienswaardigheden beter te bezichtigen. Daarom is het handig om wat over het klimaat te weten.

Heb je weinig kennis van Vanuatu? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Klimaat

Op de eilanden van Vanuatu heerst een tropisch klimaat. De temperatuur en hoeveelheid neerslag is per eiland verschillend. Er zijn 2 seizoenen aanwezig: het natte en het droge seizoen. Het natte seizoen is van september tot en met april, waarbij de temperaturen hoog zijn en er veel regen valt. Het kan dan erg benauwd aanvoelen. Van mei tot en met augustus is het droge seizoen. Hierbij valt er wat minder neerslag en zijn de temperaturen iets aangenamer.

Temperaturen

Door het verschil in temperatuur, is het niet goed mogelijk om de temperatuur van het hele land aan te geven. Daarom kijken we naar het aantal graden in het gebied van de hoofdstad Port Vila, waar de meeste toeristen komen. Van september tot en met april zijn de temperaturen het hoogst en liggen overdag rond de 30 graden. In de nacht koelt het af tot ongeveer 22 graden. Tijdens het droge seizoen is het iets koeler. Hierbij liggen de temperaturen overdag rond de 27 graden. In de nachten is het ongeveer 20 graden. De zeetemperatuur is het hele jaar erg aangenaam en ligt tussen de 26 en 29 graden.

Zon en regen

Het aantal uren zon en de hoeveelheid neerslag verschilt per seizoen. In het natte seizoen schijnt de zon ongeveer 7 à 8 uur per dag. Hierbij is de UV-straling vrij sterk. Het is dan verstandig om je goed in te smeren met zonnebrandcrème, waarbij de beschermfactor hoog is. Tijdens dit natte seizoen valt er veel regen. Hierbij zijn de buien vaak kort, maar zeer krachtig. Er kan per maand meer dan 200 milliliter aan regen vallen. Zo'n 18 dagen per maand is de kans op neerslag zeer groot. In het droge seizoen schijnt de zon ongeveer 6 uur per dag. De sterkte van de UV-straling is tijdens deze maanden minder, waardoor het wat aangenamer aanvoelt. Van mei tot en met augustus valt er wel regen, maar niet zoveel als in het natte seizoen. Er kan dan tussen de 100 en 200 milliliter vallen in zo'n 16 dagen per maand.

Natuurkrachten

In het gedeelte van de Stille Oceaan waar Vanuatu ligt, kunnen regelmatig orkanen voorkomen. Het gevaar wordt al wel beperkt door de vroege voorspellingen. Hierdoor vallen er weinig slachtoffers. Maar de natuur is niet zo goed te beschermen. De kans op een orkaan is het grootst van december tot en met mei. Als er een orkaan alleen in de buurt van de eilanden komt, kan dit leiden tot veel neerslag. Naast de orkanen kan Vanuatu last hebben van aardbevingen. Deze zijn meestal erg licht, waardoor men er niet voor hoeft te vrezen.

Beste reistijd

De beste periode om naar Vanuatu te reizen, is van mei tot en met augustus. Hierbij zijn de temperaturen niet te hoog en valt er minder regen, waardoor een strandvakantie een stuk fijner is. Wel is het verstandig om voor de reis het weerbericht te volgen. Tijdens het droge seizoen worden er verschillende sportwedstrijden en bungeejumpceremonies georganiseerd. Lekker weer en van alles om te doen op Vanuatu, wat wil je nog meer op vakantie?

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen