Nationale parken in Zimbabwe

Hwangwe in Zimbabwe
Hwangwe in Zimbabwe

Hoewel de eerste nationale parken in Zimbabwe in de jaren '20 van de twintigste eeuw werden opgericht, werden deze tot 1975 stiefmoederlijk behandeld. Het Parks and Wildlife Act van dat jaar veranderde de manier hoe de parken werden behandeld. Waar zij voorheen gezien werden als een manier om onbruikbaar land te benutten, begon men na 1975 de parken en dieren die erop leefden meer te zien als een aanwinst. Deze mentaliteit heeft zijn vruchten afgeworpen, want tegenwoordig loopt Zimbabwe voorop in de wereld als het aankomt op natuurbescherming.

Heb je weinig kennis van Zimbabwe? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Chimanimani National Park

Dit park ligt in het oosten van het land, aan de grens met Mozambique. Het is één van de kleinere parken van Zimbabwe en is, om de natuur te behouden, niet erg ontwikkeld voor toerisme. Het ruige berglandschap wordt enkel door smalle weggetjes doorsneden en is dus zeker een uitdaging. Je wordt echter beloond met prachtige uitzichten zoals die op de Bridal Veil waterval. De echte durfals kunnen zelfs de nacht doorbrengen in een verlaten mijnschacht.

Chizarira National Park

De naam van dit park betekent in het lokale Tonga dialect: “grote barrière”. Dit is zeker geen overdrijving, want het Chizarira National Park ligt op een steile bergkam met toppen tot wel 1.200 meter hoog. Het is dankzij deze onherbergzaamheid dat dit park één van de minst bekende parken is van Zimbabwe. Toch heeft het veel te bieden: vele uitdagende wegen lopen door het met kloven en heuvels bezaaide terrein, wat het een walhalla maakt voor de 4x4 enthousiast, maar het is ook een paradijs voor bijvoorbeeld vogelspotters. Vraag gratis een offerte aan

Gonarezhou National Park

Gonarezhou staat bekend om haar vele olifanten. Haar naam betekent dan ook “plek van vele olifanten”. Naast olifanten vind je er ook andere grote dieren als leeuwen, luipaarden, buffels en giraffen. Uniek voor het park zijn de Chilojo Cliffs, rotswanden van rode zandsteen. Gonarezhou is onderdeel van het Great Limpopo Transfrontier Park. Dit mega-park strekt zich uit over Zimbabwe, Mozambique en Zuid-Afrika en bevat ook het wereldberoemde Kruger Park. Met 35.000 km² is het park groter dan België.

Hwange National Park

Het in 1928 opgerichte Hwange National Park is niet alleen het oudste nationale park van Zimbabwe, maar met 14.651 km² ook het grootste. Hwange heeft maar liefst 100 soorten zoogdieren en bijna 400 soorten vogels. Met een eigen vliegveld en een groot scala aan verblijfsmogelijkheden en activiteiten is Hwange zeer toegankelijk voor toeristen.

Kazuma Pan National Park

Dit park staat bekend om zijn ongerepte natuur en om dat zo te houden wordt het toerisme beperkt. Er mogen bijvoorbeeld maar twee groepen tegelijkertijd kamperen in het park. Het park heeft kenmerkende pan depressies: verlagingen in het terrein die constant vol blijven lopen met water. Hierdoor trekken er veel dieren door het gebied. Ook kenmerkend zijn de zogenaamde 'baboon trees'.

Mana Pools National Park

Het in het noorden van Zimbabwe gelegen Mana Pools is UNESCO Werelderfgoed en dat is niet zonder reden. Het heeft een prachtige natuur en is het thuis van veel diersoorten; van cheetahs en bavianen tot nijlpaarden en krokodillen. De naam verwijst naar de vier grote poelen die de belangrijkste bron van water zijn voor de dieren van het park. In een gedeelte van het park mag je onbegeleid rondlopen in een gebied met gevaarlijke dieren als leeuwen en olifanten en dat is uniek in Zimbabwe.

Matusadona National Park

Het Matusadona National Park ligt aan de oever van het Karibameer en is één van de grotere parken van Zimbabwe. Het park is een veilige haven voor de bedreigde zwarte neushoorn en dankzij haar gevarieerde terrein zeker de moeite waard om te bezoeken. In Matusadona reis je door het aan de oever gelegen grasland naar het jesse/mopani bos, waar men de zwarte neushoorn het vaakst ziet, tot aan de steile rotswanden van de Escarpment. Naast neushoorns zie je in het park ook veel olifanten en buffels.

Matobo National Park

Ook Matobo is UNESCO Werelderfgoed. Het park is een Intensive Protection Zone en men heeft er een succesvolle populatie witte en zwarte neushoorns. Ook de Matoboheuvels onderscheiden het park van de rest. Deze balancerende rotsformaties moet je gezien hebben. Tevens is het park de laatste rustplaats van Cecil Rhodes, de beroemde kolonialist en mijnmagnaat. Verspreid over het park liggen ook verschillende locaties met rotstekeningen van prehistorische jagers-verzamelaars.

Nyanga National Park

Het Nyanga National Park bestaat uit een bergachtig landschap met diepe kloven en hoge watervallen. Mount Nyangani is zelfs het hoogste punt van Zimbabwe. De 762 meter hoge Mutaraziwatervallen zijn de hoogste van het land en de tweede van Afrika. In het park vind je ook het meer dan honderd jaar oude Rhodes Nyanga Hotel, wat o.a. ook een museum bevat.

Victoria Falls National Park

De Victoria watervallen zijn één van de bekendste bezienswaardigheden van Zimbabwe. Deze 1,7 kilometer lange watervallen worden ook wel als één van zeven natuurwonderen van de wereld gezien. De watervallen zijn natuurlijk de topattractie van het park, maar de rest mag ook gezien worden. Zo is er een enorme baobab boom van 16 meter breed en 20 meter hoog en loopt in het park ook de Big Five rond: leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels en witte neushoorns.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen