De president van Zimbabwe

Robert Mugabe
Robert Mugabe

De huidige president van Zimbabwe is Robert Mugabe. Robert Mugabe werd geboren op 21 februari 1924. Hij is al 27 jaar de president van Zimbabwe sinds hij het presidentschap kreeg toegewezen op 31 december 1987. In dit artikel kom je alles te weten over het persoonlijke leven en de politieke carrière van Mugabe. 

Heb je weinig kennis van Zimbabwe? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Politieke loopbaan

In 1958 vertrok Mugabe naar Ghana. Ghana was toen net onafhankelijk geworden dankzij president Kwame Nkrumah. Nkrumah was de eerste Afrikaanse nationalist die het lukte om een Britse kolonie te leiden naar de onafhankelijkheid. In 1960 ging Mugabe terug naar zijn geboorteland om hetzelfde te bereiken met Zimbabwe. Mugabe is lid geweest van verschillende politieke groeperingen en richtte ook zelf een aantal groeperingen op. Een van deze groeperingen was de Zimbabwe African National Union (ZANU), waarvan hij een van de oprichters was in 1963.

Politieke partijen

In november 1965 riep de premier van de blanke minderheidsregering van Zuid-Rhodesië (Zimbabwe viel toen onder de Britse kolonie Zuid-Rhodesië) Ian Smith, de onafhankelijkheid uit. Deze onafhankelijkheid werd alleen door Zuid-Afrika erkend. Volgens de gekleurde meerderheid van de bevolking wilde de blanke regering de macht nauwelijks met hen delen. Als reactie hierop kwamen verschillende partijen, waaronder de ZANU van Mugabe, in opstand. De ZANU richtte een militaire afdeling op die de ZANLA heette. ZANLA voerde aanvallen uit op boerderijen van blanken en posten van het Rhodesische Leger. Mugabe werd gearresteerd door de autoriteiten van Portugees-Mozambique, aangezien hij vanuit daar opereerde. Toen Mozambique de onafhankelijkheid verkreeg van Portugal werd Mugabe vrijgelaten. Mugabe werd zelf voorzitter van de ZANU en commandant van ZANLA. In 1976 ging hij een bondschap aan met de ZAPU van Nkomo onder de naam Patriotic Front. In 1980 werd Robert Mugabe premier van Zimbabwe, voorafgaand aan zijn presidentschap.

Vlag van Zuid-Rhodesië
Vlag van Zuid-Rhodesië
Vraag gratis een offerte aan

Presidentschap

Na zijn periode als premier werd Mugabe de president van Zimbabwe. In deze tijd is het hoofd van een republiek altijd een president en wordt de macht niet meer gedeeld door meerdere personen. Robert Mugabe is dan ook het enige staatshoofd van Zimbabwe. Op 31 december 1987 kwam hij aan de macht, nadat hij een presidentieel stelsel kreeg. Eerder dat jaar werden de voor blanken gereserveerde zetels opgeheven. Robert Mugabe volgde zijn opvolger Canaan Banana op en werd de tweede president van Zimbabwe.

Persoonlijk leven

Robert Gabriël Mugabe werd geboren op 21 februari 1924 in het toenmalige Zuid-Rhodesië. Hij heeft in Zuid-Afrika en Tanzania gestudeerd. In de jaren '50 is Mugabe met Sally Hayfron uit Ghana getrouwd. In 1992 is Sally Hayfron overleden aan een nieraandoening. Het enige kind van Hayfron en Mugabe, overleed op 4-jarige leeftijd. In 1990 sloot Mugabe een tribaal huwelijk met Grace Marufu, zijn toenmalige secretaresse. De twee hadden al jaren een relatie en ook al twee kinderen samen. In 1996 is Mugabe voor de rooms-katholieke kerk getrouwd met Grace Marufu. Het huwelijk met Hayfron werd niet ontbonden.

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen