Victoria Falls watervallen

Victoria watervallen Zimbabwe
Victoria watervallen Zimbabwe

In het zuidwesten van Afrika, tussen Zimbabwe en Zambia, stroomt de rivier de Zambezi. Deze rivier heeft een totale lengte van 2.574 kilometer en loopt door Angola, Namibië, Botswana, Zambia, Zimbabwe en Mozambique, het is dan ook een van de langste rivieren van het Afrikaanse continent. Dit is echter niet de reden dat de rivier bekend is, dit dankt de Zambezi namelijk aan de spectaculaire Victoria Falls.

Heb je weinig kennis van Zimbabwe? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Grootste ter wereld

De Victoria Falls watervallen hebben een totale lengte van 1.708 meter en een hoogte van 108 meter. Hiermee behoren ze tot de grootste en meest bekende watervallen ter wereld. De watervallen bestaan uit verschillende kloven waarin het water afdaalt. De zeven primaire kloven hebben een totale lengte van ongeveer 130 kilometer en zijn omgeven door 100 meter hoge rotswanden.

Ontdekking

Een natuurverschijnsel als Victoria Falls heeft honderden duizenden jaren nodig om zich te kunnen vormen tot de watervallen die wij vandaag kennen. De ontdekking van de watervallen vond nog niet zo lang geleden plaats. In het jaar 1855 zijn de watervallen ontdekt door de beroemde David Livingstone, een Schots missionaris en ontdekkingsreiziger, die grote delen van het Afrikaanse continent verkende. Alhoewel hij over het algemeen lokale benamingen voor zijn ontdekkingen aanhield, koos hij ervoor de watervallen te vernoemen naar de toenmalige koningin van Schotland, Victoria. Lokale stammen noemen het 'de rook die dondert', dat verwijst naar het opstuivende water rondom de watervallen.

Regen- en droog-seizoen

Het gebied waarin de watervallen zich begeven kent twee seizoenen, een regenseizoen dat duurt van eind november tot begin april, en een droogseizoen dat de overige maanden heerst. In het regenseizoen kan de hoeveelheid water dat de watervallen passeert oplopen tot ruim 500 miljoen³ liter water per minuut. Hiermee vervult het een belangrijke rol in het ecosysteem van zijn omgeving. Rondom de watervallen zijn dan ook twee nationale parken te vinden, Mosi-oa Tunya en Victoria Falls National Park. In deze parken komen grote populaties dieren voor, waaronder olifanten, zebra's en giraffes. Ook kennen de parken een hoge diversiteit aan vogelsoorten die afkomen op de grote hoeveelheid vis die in de Zambezi te vinden is.

Lodge bij de Victoria falls
Lodge bij de Victoria falls

UNESCO

De prachtige Victoria Falls staat bekend als één van de mooiste en meest bijzondere locaties ter wereld. In 1989 zijn de watervallen dan ook bijgeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO, zodat we nog lang van dit moois kunnen genieten.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen