Zimbabwe

Acaciaboom Zimbabwe
Acaciaboom Zimbabwe

Zimbabwe grenst aan Zambia, Mozambique, Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Zimbabwe betekent 'huis van steen'. Het was in de oude documenten de naam voor de koninklijke residentie.

Pas in 1980 werd Zimbabwe onafhankelijk. In de eerste 10 jaar na de onafhankelijkheid voerde de regering een groot aantal sociale verbeteringen in voor de zwarte meerderheid. Zo werd onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk.

De landbouw is de belangrijkste economische sector van Zimbabwe. Het grootste deel van de bevolking is landarbeider of boer. Tabak is het belangrijkste exportproduct maar ook koffie, thee, suiker, katoen en vlees worden geëxporteerd.

Zimbabwe is een interessant vakantieland. De temperatuur is prettig vanwege de hoge ligging. Zimbabwe is vooral in trek door de mooie natuur en de verschillende bezienswaardigheden. Je vindt in Zimbabwe goede hotels.

Heb je weinig kennis van Zimbabwe? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Zimbabwe
Officiele naam:
Zimbabwe
ISO:
ZW
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Harare
Inwoners:
+/- 12237000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Syncretistisch
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Dollar
Klimaat:
Subtropisch
Oppervlakte:
390757 km´┐Ż
Beste reistijd:
juni - augustus

Beeldhouwen - in Zimbabwe vind je een aantal beeldhouwersdorpen. Tengenenge is de meest bekende. Je vindt in deze dorpen honderden zwarte stenen beelden op palen.

Ervaringen

Zimbabwe krijgt gemiddeld een 8,0 uit 10 op basis van 1 ervaringen.

8,0  1 ervaringen + Ervaring delen

Lies Baars op 4 september 2013 plaats: Victoria Falls, reisperiode: januari 2013

Geweldig die watervallen (Victoria Falls). Trek wel een regenjas aan want je wordt kleddernat. Hadden wij niet en zijn doorweekt geworden. Door de temperatuur waren we ook weer zo droog. De plaats zelf heeft leuke restaurantjes en souvenirshops. Altijd afdingen en niet raar opkijken als ze er iets bij willen hebben. Mijn portemonnee konden ze goed gebruiken. Enfin, dan maken we hem even leeg en maakt ie deel uit van de onderhandelingen, hahaha. Heb me nooit onveilig gevoeld. Hebben wel veel kleding daar weggegeven want daar vragen ze wel om.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 10

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Zimbabwe

Het Courtauld Theater in Mutare (Mutare)

Het Courtauld Theater in Mutare is net als de voorheen genoemde bezienswaardigheden één van de meest populaire toeristische attracties van de stad. Het backstagegedeelte, de verlichting en het apparatuur van het theater zijn te vergelijken met de allereerste amateur-theaters in Afrika. Professionals, individuele uitvoerende kunstenaars en verenigingen tonen hun persoonlijke kwaliteiten regelmatig in het Courtauld Theater.

Het Cecil Kop Nature Reserve (Mutare)

Het Cecil Kop Nature Reserve is een populair natuurreservaat dat over 4.200 hectare natuurschoon beschikt. Bezoekers kunnen in dit reservaat de wilde dieren van Zimbabwe aanschouwen die onder natuurlijke omstandigheden worden gehouden. Het bevindt zich ongeveer drie kilometer van het stadscentrum af en is elke dag van het jaar geopend. Bezoekers kunnen er ook voor kiezen om rond te rijden door het Thompson gedeelte van het natuurreservaat.

Het Utopia House Museum (Mutare)

Het Utopia House Museum beschikt over een grote collectie waarvan sommige onderdelen betrekking hebben op de oudheden. Het museum bevindt zich op circa drie kilometer afstand van de stad. Het museum weerspiegelt de periode van het jaar 1910 tot en met 1920. Ook is het gebouw de thuisbasis van het Phoenix Theater. Dit theater laat voorstellingen zien van een ongekend hoge standaard en kwaliteit.

Het Mutare Museum (Mutare)

Het Mutare Museum is de ideale locatie voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Het museum werd opgericht in het jaar 1945 en in 1959 overgenomen door de National Musea and Monuments. Het Mutare Museum herbergt de nationale collectie van antiquiteiten, vuurwapens, blanke wapens en wegtransport. Er worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen gehouden in het museum.

Het Civic Center Complex (Mutare)

Het Civic Center Complex in Mutare is het administratieve centrum van de stad en bevat tevens het Courtauld Theater, de Queen's Hall en de Turner Memorial Library. Bezoekers kunnen in dit complex tijdens werkuren alles zien van de burgemeester Parlour, de salons en de Council Chamber. Het Civic Center Complex is met name zeer interessant voor de politieke liefhebbers. Op deze plek zul je de politiek echt meemaken.

Ru´nes (Khami)

Op de plek waar de stad Khami ooit is opgebloeid zijn tegenwoordig alleen nog ruïnes over. Ook al zijn er niet veel ruïnes meer over, die zijn een bezoek meer dan waard. Tussen de ruïnes vind je namelijk de resten van het koninklijk huis, die op een hoger stuk grond liggen dan de rest van de ruïnes. Daarnaast zijn er ook aan de andere kant van de Khami rivier ruïnes te vinden, hier hebben volgens archeologen stallen voor het vee gestaan.

Bulawayo Railway Museum (Bulawayo)

Het Bulawayo Railway Museum is een museum gelegen naast het hoofdstation. Binnen kun je diverse exposities van de geschiedenis van de spoorwegen in Zimbabwe bezichtigen. De oudste stukken die aanwezig zijn in het museum dateren terug tot het jaar 1897. Verder staan er veel oude stoomtreinen die goed bewaard zijn gebleven. Het museum is eigendom van de National Railways of Zimbabwe.

Matobo National Park (Bulawayo)

Matobo National Park
Matobo National Park
Kaart met locatie Matobo National Park

Het nationale park bij Bulawayo beslaat de Matobo of Matopos Hills, een groot gebied met uitgestrekte beboste valleien en vele heuvels. Het park ligt op een kleine 35 kilometer van de stad. Het Matobo National Park beslaat ongeveer 420 km², maar het Hills gebied beslaat maar liefst 3.100 km². Je kunt als bezoeker ook overnachten in het park in een van de vele kampeerplaatsen. Erg bijzonder zijn de grote populatie van zwarte en witte neushoorns.Winkelen in Zimbabwe

De winkels in Zimbabwe zijn vaak open van 8:00 uur tot 17:00 uur. Zaterdagmiddag en zondag zijn ze echter gesloten. Wel is er op zondag vaak markt waar je levensmiddelen en souvenirs kunt kopen. Apotheken zijn in de grote steden meestal de hele dag door bereikbaar, ook 's nachts. Net als in Nederland betaal je in Zimbabwe gewoon belasting, op uitzondering van enkele basisproducten.

Karibameer

Het 40 jaar oude Kariba meer is ontstaan nadat de Kariba stuwdam is gemaakt. Door de grootte heeft het echter meer weg van een binnenzee. Het is namelijk 290 kilometer lang en 32 kilometer breed. Veel vissers, jagers maar ook stammen zoals de Tongastam moesten verhuizen naar gebieden die hoger lagen, door de komst van het meer. In de ondiepere delen van het meer kunnen krokodillen en nijlpaarden voorkomen. Het Karibameer ligt op de grens met Zambia.

Great Zimbabwe

De stad Great Zimbabwe heeft een geschiedenis die terug gaat tot aan de 13e eeuw. De Shona-stam stichtte de stad. Zij hadden destijds een rijk dat grenzen had in Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe. De gebouwen in de stad (die 200 jaar lang de hoofdstad van de Shona was) zijn opgetrokken uit los op elkaar liggend graniet. Wat heel vreemd is aangezien men er altijd vanuit gegaan is dat de (zwarte) bevolking alleen maar werkte met riet, hout en leem.

Markt in Harare (Harare)

Markt in Harare
Markt in Harare
Kaart met locatie Markt in Harare

In Harare is elke zondag een leuke markt te vinden in het centrum. De markt is dan goed gevuld met Afrikaanse muziek, straatverkopers met kleding, handgemaakte producten, sieraden, smakelijke lokale gerechten en andere Afrikaanse producten. Als je het leuk vindt om wandelingen te maken en tegelijkertijd de echte Afrikaanse sfeer wilt proeven, moet je zeker deze markt bezoeken. Dichtbij de markt ligt bovendien National Gallery met mooie Afrikaanse kunsten.

Matabo National Park

Matabo National Park
Matabo National Park
Kaart met locatie Matabo National Park

In het Matabo National Park zijn twee gebieden te vinden: Whovi Wild Area en Matabo Hills. Dit is ook de reden dat het park de naam Matabo National Park heeft gereken. De Matabo Hills zijn ooit ontstaan door natuurlijke erosie. In dit park ligt daarnaast ook Cecil Rhodes begraven. Ooit gaf hij het land de naam Rhodesië. Dieren als de zwarte adelaar, de neushoorn en wrattenzwijnen komen voor in dit park.

Gonarezhou National Park

Gonarezhou National Park
Gonarezhou National Park
Kaart met locatie Gonarezhou National Park

Het op één na grootste nationale park in Zimbabwe is het Gonarezhou National Park. Dit betekent letterlijk 'plaats van de olifanten'. Het park heeft deze naam gekregen omdat er een overvloed aan olifanten is. Het park ligt noordelijk van het bekende Kruger National Park. Over niet al te lange tijd zal Gonarezhou deel uit gaan maken van het Great Limpopo National Park. Ook willen ze het Krugerpark hierbij betrekken. Dit zou ervoor zorgen dat het park 35.000 km² groot wordt. Zo krijgen de dieren de ruimte en worden ze niet door grenzen tegengehouden.

Hwange National Park

Hwange National Park
Hwange National Park
Kaart met locatie Hwange National Park

In het Hwange National Park treffen we de grootste kuddes olifanten en buffels van Afrika aan. Ook is het echt een vogelparadijs. Als je gek bent op vogels moet je hier dus zeker een kijkje nemen. Het ligt aan de rand van de Kalahari woestijn en is het grootste park van Zimbabwe. De oppervlakte is net zo groot als de helft van België. In dit park zijn dan ook de meest verschillende diersoorten te vinden zoals bijvoorbeeld de hyena, gemsbok, giraf, zebra en antiloop.

Natural History Museum (Bulawayo)

Het Natural History Museum ligt in Bulawayo en heeft een grote bibliotheek en tentoonstellingszalen. Hier vind je onder andere wereldberoemde collecties die te maken hebben met de geologie, entomologie (insecten) en herpetologie (amfibieën en reptielen) van Zimbabwe. Ook tentoonstellingen die te maken hebben met ornithologie (vogels), mammalogie (zoogdieren) en paleontologie (prehistorische levensvormen) zijn er te bezichtigen. De grote verscheidenheid aan openbare galerijen verbeelden de geschiedenis op deze gebieden.

Het Nationaal Archief van Zimbabwe (Harare)

Het Nationaal Archief van Zimbabwe ligt op zo'n 6 kilometer van het centrum van Harare. Het is een grote opslagplaats over het verleden van Zimbabwe. Het is onder andere de bewaarder van een collectie verslagen van het rijk, nationaal documentair erfgoed en lokale overheden. Ook de papieren van particulieren die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en geschiedenis van het land liggen er opgeslagen. Als laatste is hier de nationale bibliotheek te vinden met audio- en videomappen, illustraties, medailles, munten en postzegels.

Queen Victoria Museum (Harare)

Het Queen Victoria Museum ligt in Harare en geeft je een goed beeld van de eerste bewoners van Zimbabwe. Door middel van tekeningen wordt hun levenswijze geïllustreerd. Ook kun je er een reconstructie van een Shona-dorp uit de 19e eeuw zien en doorheen lopen. Via een mooi overzicht kom je te weten welke dieren er allemaal in Zimbabwe voorkomen. In dit museum krijg je een zeer goed beeld van de geschiedenis van de Zimbabwanen en hun leefwijze.

MacGregor Geological Museum (Harare)

In Harare ligt het MacGregor Geological Museum, vlakbij Livingstone avenue. Het museum ligt in het Maufe gebouw, dat bij het Ministerie van Bergbouw hoort. Hier vind je onder andere een overzicht van de (half)edelstenen die in het land voorkomen, maar ook hun vindplaatsen. Ook de geologie van het land is hier in een tentoonstelling te bekijken. Het is een zeer interessant museum om te bezoeken tijdens je reis in Zimbabwe.

Vakantiebestemmingen in Zimbabwe

Artikelen

Eten en drinken

De keuken in Zimbabwe is een combinatie van het lichte Engelse voedsel met de machtige maaltijden uit Afrika. Het eten in Zimbabwe weerspiegelt de landbouwproducten van het land. Daardoor vind je er heerlijke vleesgerechten van rundvlees, lamsvlees en wild. Sadza - witte maïspap

Het bier dat gedronken wordt in Zimbabwe heet Chibuku.

Vervoer

Een vlucht van Amsterdam naar Harare duurt ongeveer 13 uur. Vanaf Harare zijn er internationale vluchten naar de omliggende landen in Afrika, maar ook naar Europa, Azië en Amerika. Vanaf Bulawayo zijn er dagelijks vluchten met Air Zimbabwe of South African Airways van en naar Johannesburg. Vanaf Victoria Falls zijn er twee vluchten per week van en naar Johannesburg met Air Zimbabwe of South African Airways.

Er is een goede treinverbinding tussen Harare, Bulawayo, Mutare and Victoria Falls. Het reizen met de meeste treinen is goedkoper dan de snelbus. Het meeste treinverkeer is ’s nachts, het is dan mogelijk om bedden te reserveren. Het is verstandig dit ver van tevoren vast te leggen. Er zijn twee soorten busvervoer: de snelbus en de plaatselijke bus. De snelbussen rijden volgens een dienstregeling en rijden tussen de belangrijkste steden. Je moet van tevoren reserveren. De plaatselijke bus is goedkoop, snel en tamelijk veilig, maar meestal wel druk. Ze rijden ook niet volgens dienstregeling. Ze vertrekken van kleine plaatsen op busstations.

Visum

Voor een vakantie in Zimbabwe heb je een geldig paspoort nodig en is een visum vereist. Het visum kun je alleen bij de Zimbabwaanse grens krijgen of op de luchthaven.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Zimbabwe ligt lager dan in Nederland. De munteenheid voor Zimbabwe is de US dollar.

Veiligheid

Zimbabwe is een land met betrekkelijk weinig misdaad.

Medische informatie

In de grotere steden zijn voldoende ziekenhuizen en goed opgeleide artsen, tandartsen en chirurgen. Indien noodzakelijk zorgt het hotel dat een arts je in het hotel bezoekt. Hou er wel rekening mee dat de voorzieningen een stuk slechter zijn dan in Nederland.

Voorzorgsmaatregelen tegen DTP, gele koorts, hepatitis A en malaria zijn aan te raden. Wanneer je uit een gele koorts gebied komt is een gele koorts vaccintatie verplicht. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater is van redelijke kwaliteit, maar niet 100% veilig. Het drinken van kraanwater wordt afgeraden. Overal zijn flesjes mineraalwater verkrijgbaar.

Bevolking

De eerste bewoners van Zimbabwe waren de Shona. Ze waren voornamelijk jagers en landbouwers. De Shona leefden in alle delen van het land. Hun levenswijze is terug te vinden in de vele rotsschilderingen en inscripties. Er leven in Zimbabwe zo’n 13,1 miljoen mensen. De meeste Zimbabwanen zijn Shona, gevolgd door Ndebele en Tonga. De Shona maken ongeveer 75% van de bevolking uit. Traditionele gebruiken, rituelen en spiritualiteit zijn nog steeds verweven in de dagelijkse levensstijl van de Zimbabwanen. Zimbabwe is voornamelijk een christelijk land, maar ook andere godsdiensten zoals de islam hebben er volgelingen. Het oorspronkelijk geloof van verering van de geesten van de voorouders is nog steeds belangrijk in de Zimbabwaanse samenleving, met name op het platteland.

De taal

Engels is de officiële landstaal maar de bevolking spreekt voornamelijk Shona en Ndebele.

Flora & Fauna

Het 'Highfield' en de 'Eastern Highlands', met hoogtes van 1200 tot 1500 m, bedekken ongeveer 25% van het land. In een groot aantal wildparken wordt de rijke fauna beschermd. De wildparken maken 13% van de oppervlakte van het land uit.

Geschiedenis

Zimbabwe was tot 1923 een Britse kolonie. Door de tegenvallende grondstofexploitatie had de regering in Groot-Brittannië weinig interesse in het land zelf. Vanaf 1923 was Zimbabwe een kolonie met zelfbestuur.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen