De vlag van GeorgiŽ

Vlag Georgie
Vlag Georgie

De huidige vlag van Georgië is in gebruik sinds 2004, nadat het land al bijna 500 andere vlaggen had gebruikt. Alleen al in de afgelopen eeuw heeft het land vijf verschillende vlaggen gehad.

Heb je weinig kennis van GeorgiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De huidige vlag

De vlag van Georgië bestaat uit vijf rode kruizen op een witte achtergrond. Vanwege het uiterlijk wordt de vlag ook wel Vijfkruisvlag genoemd. De vlag wordt gedomineerd door een Sint-Joriskruis: een witte achtergrond die door een groot rood kruis in vier rechthoeken wordt verdeeld. In het midden van elk van deze rechthoeken staat een klein kruis pattée. De vlag werd in januari 2004 in gebruik genomen na de Rozenrevolutie in 2003. De vlag werd al eerder gebruikt als de vlag van het middeleeuws Georgisch koninkrijk.

Geschiedenis

Tussen 1918 en 1921 was Georgië drie jaar onafhankelijk. De vlag van het land was toen rood en had linksboven twee liggende banen, een zwarte en een witte. De banen vormden een vlakje met deze verhoudingen als de vlag zelf.

Van 1921 tot 1991 was Georgië onderdeel van de Sovjet-Unie en heette het Georgische Socialistische Sovjetrepubliek. Onder dit bewind kende Georgië vier eigen vlaggen die allemaal waren gebaseerd op het rood van de Sovjet-Unie. Tussen 1922 en 1937 was de eerste vlag in gebruik. Deze was rood en in de linkerbovenhoek stond in gouden Cyrillische letters ССРГ die staan voor Socialistische Sovjetrepubliek Georgië.In 1937 werden deze letters vervangen voor de Georgische naam van het land ((საქართველოს სსრ ). Omdat dit wel erg lang was werd tussen 1940 en 1952 de naam afgekort weergegeven ((სსსრ).


Hierna kreeg het land een rode vlag met een horizontale blauwe band bovenin. Linksboven stond in hetzelfde blauw het symbool voor de Sovjet-Unie afgebeeld: een zon met daarin de hamer en sikkel.


Op het moment dat Georgië in 1991 onafhankelijk werd, werd ook de vlag die tussen 1918 en 1921 gebruikt werd weer in ere hersteld. Na de rozenrevolutie werd in 2004 echter teruggegrepen op de huidige vlag met het Sint-Joriskruis. Vraag gratis een offerte aan

Autonome republieken

Georgië kent twee autonome republieken, te weten Abchazië en Adzjarië.
De vlag van Abchazië bestaat uit zeven horizontale strepen in de kleuren groen en wit. Deze strepen symboliseren de tolerantie tussen christenen en moslims. De linker bovenhoek bestaat uit een rood blok met daarin een witte hand met zeven sterren erboven. De open hand staat symbool voor de natie die Abchazië naar eigen zeggen zou zijn. De zeven sterren staan symbool voor de zeven regio's van Abchazië.De vlag van Adzjarië heeft net als de vlag van Abchazië zeven horizontale strepen. In deze vlag zijn ze echter blauw en wit gekleurd. In een blok in de linkerbovenhoek staat de Georgische vlag. De vlag is in gebruik sinds 2004 en moet de band tussen Adzjarië en de rest van Georgië uitdrukken. Opmerkelijk is dat de bevolking van Adzjarië overwegend moslim zijn, en toch vijf kruizen op hun vlag hebben. Dit bevestigd dat zij de vlag als een nationaal symbool zien en niet als religieus symbool.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,5

Gerelateerde artikelen