Reizen in GeorgiŽ

Georgie vakantieland
Georgie vakantieland

Georgië is een land dat op de grens ligt van Oost-Europa en West-Azië, waardoor het een transcontinentale staat vormt. Politiek gezien behoort het land tot Europa. Zijn grenslanden zijn Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan. Tbilisi is de hoofdstad en een aantal andere grote steden zijn Roestavi, Poti, Koetaisi en Batoemi. Sinds 1991 is het land onafhankelijk van de voormalige Sovjet-Unie.

Georgië staat bekend om zijn oorlog met Abzachië en Zuid-Ossetië. Beide gebieden willen onafhankelijk zijn, terwijl zij daar niet in worden gesteund door andere landen. Er komen hier dan ook vaak gewapende conflicten met geweld voor. Rusland speelt hier regelmatig een grote rol bij, waardoor de relatie tussen beide landen erg slecht is.

Op het gebied van olie en thee is het land een belangrijke producent. Toeristen bezoeken vooral de Zwarte Zee, oude stadjes, kuuroorden of komen hier wintersport beoefenen.

Heb je weinig kennis van GeorgiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Gezondheid

De gezondheidszorg in Georgië is voor het merendeel in handen van de overheid, die er economisch gezien niet goed voorstaat. Geld ontbreekt voor allerlei basisvoorzieningen en er wordt geen prioriteit gegeven aan gezondheidszorg, al helemaal niet aan gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Afgelopen jaren verbetert dit langzaam, maar het niveau is nog lang niet hetzelfde als in Nederland.

Als je naar Georgië reist is het niet verplicht een vaccinatie te nemen. Wel wordt het aangeraden om je in te laten enten tegen DTP en hepatitis A. Als je langer dan 2 weken in het land verblijft is het ook verstandig je te vaccineren tegen buiktyfus. Bij een reis in Georgië die langer dan 3 maanden duurt, wordt een inenting tegen hepatitis B, rabiës en tuberculose aanbevolen.

In het oostelijke grensgebied met Azerbeidzjan kan van juni tot en met oktober malaria voorkomen. De kans op malaria en andere infectieziekten die door muggen kunnen worden overgebracht, worden verminderd door het gebruiken van middelen die muggensteken kunnen voorkomen en DEET bevatten, malariatabletten zijn niet nodig.

Belangrijke telefoonnummers

In het geval van nood kun je onderstaande alarmnummers bellen:
Politie: 911
Brandweer: 911
Ambulance: 911 Vraag gratis een offerte aan

Alleen reizen in Georgië

Over het algemeen is Georgië een veilig land om alleen door te reizen. Wel dien je extra op je hoede te zijn als je geen gezelschap bij hebt. Verder zijn er bepaalde gebieden waar je beter weg kunt blijven, met name als je alleen reist. Zware criminaliteit en geweld komen geregeld voor als gevolg van een wijdverbreid wapenbezit. De hoofdstad Tbilisi kun je prima alleen bezoeken, maar net zoals in andere grote steden moet je je gezond verstand gebruiken, omdat hier onder andere zakkenrollers kunnen rondlopen.

De laatste tien jaar waren de bergvalleien van Svaneti ook niet erg veilig, hier worden namelijk regelmatig overvallen gepleegd bij toeristen. Toch is de situatie de laatste tijd sterk verbeterd. Het is verstandig om buiten de hoofdweg naar Mestia en in de stad zelf met een gids op pad te gaan.

Omdat Georgië sinds de onafhankelijkheid gewapende conflicten heeft uitgevochten met de 2 opstandige regio's Abchazië en Zuid-Ossetië zijn beide regio's nu onafhankelijk. Het is afgeraden om deze gebieden te bezoeken, deze vallen niet meer onder de directe invloedssfeer van Georgië en zijn voor internationaal verkeer afgesloten. Daarnaast wordt de directie omgeving van de huidige administratieve bestandslijn met deze plaatsen ontraden. Hier staan checkpoints van Russische soldaten, die vermeden dienen te worden.

In het gebied ten westen van de stad Samegrelo en ten noorden van Gori zijn risico's op sluipschutters en nog niet ontplofte mijnen en/of munitie. Daarnaast komt in deze gebieden mogelijk criminaliteit voor.

Als laatste is het onverstandig om zonder reisgezelschap en voorbereiding naar dunbevolkte en afgelegen gebieden te gaan. Gebieden als deze zijn bijvoorbeeld Tusheti en Svaneti. Wil je hier toch heen gaan, zorg dan dat er een gids bij is.Georgië beschouwt zichzelf als een Europees land, maar ligt voor een groot deel in het noordoosten van Azië. Het is daarom een transcontinentale staat. De grenslanden zijn Armenië, Turkije, Azerbeidzjan en Rusland. Ook is Georgië aan de Zwarte Zee gelegen. Het land is bijna 2 keer zo groot als Nederland, maar heeft een inwoneraantal van slechts 4,7 miljoen waardoor je grote gebieden hebt waar het vrijwel leeg is en ongerept. 

Het landschap van Georgië is afwisselend, in het noorden kun je in de bergen skiën en in het zuiden in de Zwarte Zee zwemmen. In de buurt van de grens met Azerbeidzjan bevindt zich een op woestijn lijkend steppegebied. Het land bestaat voor minstens 30 procent uit bos. De kust van de Zwarte Zee bestaat uit zwart magnetisch zand, wit zand of kiezelstenen. Ook zijn er verschillende nationale parken waar een prachtige natuur te zien is met hoge bergen en groene vlaktes en valleien. 

Praktische informatie

Als je gaat rondreizen door Georgië zijn er verschillende punten waar je op moet letten en dingen waarvan je op de hoogte moet zijn. Heb je een visum en inentingen nodig? Welke middelen van vervoer zijn in het land aanwezig? Hoe is het klimaat? Hoe ga je met de lokale bevolking om? In dit artikel wordt antwoord gegeven op al deze vragen.

Visum
Sinds 7 jaar is er geen visum meer nodig wanneer je naar Georgië reist. De huidige president van Georgië heeft het toerisme hoog op de agenda gezet en op 2 juni 2005 werd er besloten door het parlement om de visumplicht voor het land af te schaffen voor burgers die uit de EU, VS en Japan komen. Zonder visum kun je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Wel heb je een internationaal paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is vanaf het moment dat je Georgië binnenkomt.

Inentingen
Er zijn geen verplichte inentingen als je een bezoek brengt aan het land. Wel worden er een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals een inentingen tegen hepatitis A, DTP en buiktyfus (alleen als er langer dan 2 weken verblijft). Malaria kan voorkomen, maar deze kans kan verminderd worden door middelen te gebruiken die muggensteken kunnen voorkomen.

Vervoer
De wegen en het openbaar vervoer van Georgië zijn niet erg goed. De trein rijdt erg langzaam, de bus gaat namelijk nog sneller. Wel is de trein een goedkoper middel om mee te reizen. Als je met de auto gaat hoor je aan de linkerkant van de weg te rijden. Buiten de hoofdstad liggen slechte wegen en de brandstof is schaars.

Klimaat
Het land heeft een warm zeeklimaat in de delen die lager gelegen zijn en langs de kustgebieden van de Zwarte Zee. In de berggebieden is er een gematigd landklimaat aanwezig. Georgië heeft de hoogste bergen van Europa.

Wat je niet mag missen

* Het Tbilisi Historisch Museum ligt in een oude karavanserai en is in 1910 opgericht. Er zijn minstens 50.000 museumstukken te zien en je kunt hier meer te weten komen over de geschiedenis van de hoofdstad Tbilisi. Het museum bezit een grote collectie van foto's van de stad voor de oorlog. Ook zijn er exposities te zien van verschillende kunstenaars.

* Vashlovani Nationaal Park ligt in het zuidoosten van Kachetië, midden in de steppe. Dit is het droogste gebied van het land en hier zijn bijzondere dieren te zien zoals gazellen en de gestreepte hyena. Het park bestaat sinds 1935 en is in 2003 uitgebreid naar een oppervlakte van 25.114 km².

* De belangrijkste markt van de stad ligt in Tbilisi, ten noordwesten van het Centraal Station. De markt is gedeeltelijk buiten en voor een deel binnen. Het lijkt op een oosterse bazaar waar je allerlei spullen kunt kopen en proeven. Ook lopen er vrouwen met grote strohoeden rond.

* Het Monument van Vrijheid en Overwinning staat in de hoofdstad Tbilisi op het Vrijheidsplein. Een bronzen beeldje van Sint-Joris en de draak staat op de top van het monument. Voorheen stond hier tot 1990 een standbeeld van Sovjetleider Vladimir Lenin. Naast het monument zijn er op dit plein ook terrasjes, musea, theaters, winkeltjes en oude paleizen te vinden.Georgië is een prachtig land voor een uitgebreide Fly-drive. Dit is ook heel geschikt voor gezinnen met kinderen. Vraag je gratis offerte bij ons aan voor een rondreis op maat. 

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,0

Gerelateerde artikelen