Reizen in GeorgiŽ

Georgië is een land dat op de grens ligt van Oost-Europa en West-Azië, waardoor het een transcontinentale staat vormt. Politiek gezien behoort het land tot Europa. Zijn grenslanden zijn Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan. Tbilisi is de hoofdstad en een aantal andere grote steden zijn Roestavi, Poti, Koetaisi en Batoemi. Sinds 1991 is het land onafhankelijk van de voormalige Sovjet-Unie.

Georgië staat bekend om zijn oorlog met Abzachië en Zuid-Ossetië. Beide gebieden willen onafhankelijk zijn, terwijl zij daar niet in worden gesteund door andere landen. Er komen hier dan ook vaak gewapende conflicten met geweld voor. Rusland speelt hier regelmatig een grote rol bij, waardoor de relatie tussen beide landen erg slecht is.

Op het gebied van olie en thee is het land een belangrijke producent. Toeristen bezoeken vooral de Zwarte Zee, oude stadjes, kuuroorden of komen hier wintersport beoefenen.

Heb je weinig kennis van GeorgiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Gezondheid

De gezondheidszorg in Georgië is voor het merendeel in handen van de overheid, die er economisch gezien niet goed voorstaat. Geld ontbreekt voor allerlei basisvoorzieningen en er wordt geen prioriteit gegeven aan gezondheidszorg, al helemaal niet aan gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Afgelopen jaren verbetert dit langzaam, maar het niveau is nog lang niet hetzelfde als in Nederland.

Als je naar Georgië reist is het niet verplicht een vaccinatie te nemen. Wel wordt het aangeraden om je in te laten enten tegen DTP en hepatitis A. Als je langer dan 2 weken in het land verblijft is het ook verstandig je te vaccineren tegen buiktyfus. Bij een reis in Georgië die langer dan 3 maanden duurt, wordt een inenting tegen hepatitis B, rabiës en tuberculose aanbevolen.

In het oostelijke grensgebied met Azerbeidzjan kan van juni tot en met oktober malaria voorkomen. De kans op malaria en andere infectieziekten die door muggen kunnen worden overgebracht, worden verminderd door het gebruiken van middelen die muggensteken kunnen voorkomen en DEET bevatten, malariatabletten zijn niet nodig.

Belangrijke telefoonnummers

In het geval van nood kun je onderstaande alarmnummers bellen:
Politie: 911
Brandweer: 911
Ambulance: 911

Alleen reizen in Georgië

Over het algemeen is Georgië een veilig land om alleen door te reizen. Wel dien je extra op je hoede te zijn als je geen gezelschap bij hebt. Verder zijn er bepaalde gebieden waar je beter weg kunt blijven, met name als je alleen reist. Zware criminaliteit en geweld komen geregeld voor als gevolg van een wijdverbreid wapenbezit. De hoofdstad Tbilisi kun je prima alleen bezoeken, maar net zoals in andere grote steden moet je je gezond verstand gebruiken, omdat hier onder andere zakkenrollers kunnen rondlopen.

De laatste tien jaar waren de bergvalleien van Svaneti ook niet erg veilig, hier worden namelijk regelmatig overvallen gepleegd bij toeristen. Toch is de situatie de laatste tijd sterk verbeterd. Het is verstandig om buiten de hoofdweg naar Mestia en in de stad zelf met een gids op pad te gaan.

Omdat Georgië sinds de onafhankelijkheid gewapende conflicten heeft uitgevochten met de 2 opstandige regio's Abchazië en Zuid-Ossetië zijn beide regio's nu onafhankelijk. Het is afgeraden om deze gebieden te bezoeken, deze vallen niet meer onder de directe invloedssfeer van Georgië en zijn voor internationaal verkeer afgesloten. Daarnaast wordt de directie omgeving van de huidige administratieve bestandslijn met deze plaatsen ontraden. Hier staan checkpoints van Russische soldaten, die vermeden dienen te worden.

In het gebied ten westen van de stad Samegrelo en ten noorden van Gori zijn risico's op sluipschutters en nog niet ontplofte mijnen en/of munitie. Daarnaast komt in deze gebieden mogelijk criminaliteit voor.

Als laatste is het onverstandig om zonder reisgezelschap en voorbereiding naar dunbevolkte en afgelegen gebieden te gaan. Gebieden als deze zijn bijvoorbeeld Tusheti en Svaneti. Wil je hier toch heen gaan, zorg dan dat er een gids bij is.

Heeft u interesse in een reis naar GeorgiŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,0

Gerelateerde artikelen