Rondreizen in GeorgiŽ

rondreizen in georgie
rondreizen in georgie

Georgië is een bijzondere vakantiebestemming. Het land beschouwt zichzelf als een Europees maar ligt voor een groot deel in het noordoosten van Azië en ligt deels aan de Zwarte Zee. Het is 2x zo groot als Nederland met slechts 5 miljoen inwoners dus je kunt je voorstellen hoe ongerept en leeg sommige gebieden nog zijn. Dat in combinatie met afwisselend landschap, hoge bergen, groene valleien tot aan zeekust en  nationale parken waar een prachtige natuur. Wij zetten alle bijzondere hightlights op rij en geven je tips voor een mooie rondreis. 

Heb je weinig kennis van GeorgiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Georgië uitgebreid bezoeken in een Fly-drive

Wil je heel Georgie ontdekken zetten we hieronder alle bezienswaardigheden op een rijtje waarbij je de grote contrasten ziet van het land. Van ongerepte bergen en een verrassende mix van prachtige valleien, oude dorpjes op de voorgrond van de Kaukasus, eindeloze bergen en vergezichten, gecombineerd met de hoofdstad Tblisi, en het Sovjet verleden. Omdat het land ook aan zee ligt, kun je je rondreis eindigen met een verlenging aan de kust in een heerlijk strandhotel in Batumi

Ananuri aan het stuwmeer
Ananuri aan het stuwmeer


We zetten de highlights van dit mooie land op een rijtje die je tijdens een fly-drive kunt bezoeken: 

De hoofdstad Tbilisi

Tbilisi, de hoofdstad van Georgie is tevens de plek waar je per vliegtuig aankomt is een interessante start van je reis. De stad is in twëen gedeeld door rivier de Koera met een hypermoderne “ Bridge of Peace “. Dit stuk moderne architectuur steekt erg af bij de rest van het oude centrum met traditionele huizen, synagogen en gekke marktjes en straatjes die kriskras door elkaar lopen. Op iedere hoek van de straat staat er wel een kerkje en het opvallende is dat je hier zowel een Armeense kerk, een orthodoxe kerk als een Rooms-katholieke kerk naast een synagoge en een moskee terugziet. Alle geloven komen samen in het centrum van de stad. Een van de grootste kerken is de Sameba kathedraal die een bezoek waard is. Het is de kathedraal van de drievuldigheid en meteen ook het grootste bouwwerk van het land. 

Het oude centrum van Tblisi
Het oude centrum van Tblisi
Vraag gratis een offerte aan

Tblisi, stad met mooie panorama uitzichten

Voor een mooi panorama uitzicht overzicht over de hele stad neem je kabelbaan vanuit het Rike Park aan de overkant van de rivier naar Metehki kerk. De rit met de kabelbaan geeft al een prachtig uitzicht en eenmaal boven heb je een uitzicht van 360 graden. Je kunt dit uitzicht combineren met een bezoek aan het fort Narikala. Het Narikala fort is ommuurd en heeft zwavelbaden, een botanische tuin, en de Sint Nicolaaskerk.  Tip: heb je een overnachting in Tblisi bezoek dan het fort vooral ook een keer in de avond als het donker is en het prachtig verlicht is voor een extra bijzondere sfeer. In het Rike park, waar de kabelbaan vertrekt zijn in de avonduren vaak lichtshows te zien bij de fonteinen in het park. 

het straatbeeld in Tblisi
het straatbeeld in Tblisi

Shoppen, baden en rondkijken

Neem ook een duik in een van de vele zwavelbaden, vooral te vinden in de wijk Abonutubani met oude huizen met gekleurde balkons. Het water komt uit lokale bronnen, en vanaf slechts 1 euro kun je hier een bad nemen. Goed shoppen kan in de Dezerter bazaar. Breng tot slot nog een bezoekje aan de glazen Vredesbrug die over de rivier gaat vanuit het historische hart van de stad. De "Bridge of Peace" geeft aan dat Tbilisi en Georgië naar de toekomst kijken en dit keer in vrede. 

de Peace bridge in Tblisi
de Peace bridge in Tblisi

Het Mtatsminda Park

Heb je nog geen genoeg van panoramisch uitzicht over de stad Tbilisi, dan bezoek je het populaire Mtatsminda Park. Hier vindt je gekke kunstwerken, een reuzenrad met het hoogste uitzicht, en een kleinschalig pretpark. In het weekend gaan hier veel locals uit eten in de restaurantjes en bar's. 

Kakheti, regio van wijn en bergstadje Sighnaghi

In de regio Kaktheti wordt de Georgische wijn verbouwd. De regio is erg mooi gelegen tegen de toppen van de Kaukasus aan met als middelpunt het stadje Sighnaghi,  een prima basis om de Kakhetiregio en Oost-Georgië te gaan ontdekken. In de zomer gaan Georgiers zelf ook vaak naar dit stadje dus dan kan het er wat drukker zijn.

Sighnaghi in de Kaheti regio
Sighnaghi in de Kaheti regio


Sighnaghi is klein stadje met huisjes met rode daken en dat steekt enorm af tegen de groene heuvels en bergen van de Kaukasus. Het stadje is mooi gerestaureerd. Het ligt temidden van een gebied waar de Georgische wijn geproduceerd wordt. De Kakethi wijn is de oudste wijn ter wereld en de wijn werd hier ontdekt. De omgeving van Sighnaghi en de setting van de groene heuvels en hoge bergtoppen met sneeuw erop is een van de mooiste plaatjes van je reis naar Georgië. Om het plaatsje heen zijn nog verschillende uitkijktorens en restanten van de stadsmuren te zien.

Tripjes in de omgeving van Signagi 

Vanuit Signagi kun je een aantal mooie plekken bezoeken zoals het Nekresi klooster, het Bodbe klooster en natuurlijk een wijnproeverij! 
Het Nekresi-klooster is uit de 4de eeuw en ligt bovenop een berg. Het wordt omgeven door groene bossen en heeft een heel mooi uitzicht over een vallei. Je kunt het bezoeken en vanaf de parkeerplaats ongeveer 1,5 wandelen of per busje naar het klooster gebracht worden voor een waanzinnig uitzicht.  

het Nekresi klooster in de bossen, bijna verdwenen in de wolken
het Nekresi klooster in de bossen, bijna verdwenen in de wolken


De Georgiërs verbouwen al meer dan 8000 jaar wijn en de kwaliteit van de druiven is aan de voet van de Kaukasus heel hoog. De bekendste druif is de Saperavi waar je vast en zeker al een keer wijn van geproefd hebt. Je kunt in deze regio dan ook heel veel wijnhuizen bezoeken die allemaal hun eigen wijngaarden hebben en waar je de lekkerste wijnen kunt proeven. 

David Gareja

Kloostercomplex in Georgisch-orthodoxe stijl met woningen en kerken die in de rotsen zijn uitgehakt. Je kunt hier maar een klein stukje van het klooster bezoeken waar nog monniken wonen – het Lavra klooster. De rest ligt in een gebied wat onder militaire bescherming ligt. Maar ondanks dat je alleen maar het Lavra-klooster kan bezoeken is het een van de mooiere routes om te rijden.

Kazbegi en de Military highway 

Deze prachtige regio heeft als hightlight de spectaculaire Military Highway naar Kazbegi, een bergregio in de Hoge Kaukasus met toppen van meer dan 4000 meter hoog. Hier rijdt je over één van de mooiste bergroutes van Georgië , de Georgian Military Highway. Deze weg begint in Tbilisi en eindigt in Rusland en was vroeger een belangrijke handelsroute. Het is een slingerende autoweg dwars door de bergen waarbij je elke keer weer een ander mooi uitzicht hebt over de prachtige Kaukasus. 

de Kazbegi regio
de Kazbegi regio


In de regio Kazbegi met de militairy highway rijdt je in een natuurgebied bij de Kaukasus met spectaculaire uitzichten met prachtige bergen, mooie kloosters, en de hoogste berg van Europa. De militairy highway heeft deze naam gekregen omdat de weg eindigt bij de Russische grens. De route is adembemend mooi en gaat dwars door groene valleien, bergen, en vergezichten. Bij Kazbegi ligt ook de Kazbek berg, van 5400 meter hoog. Dankzij deze hoogtes is het ook meteen de regio waar je allerlei actieve dingen kunt doen zoals hiken & paragliden.

Het monument of friendship 

Een van de hoogtepunten aan de militairy highway is het beroemde “monument of friendship” wat staat voor het Georgisch-Russisch monument van de vriendschap. Op de weg hiernaar toe  naartoe rijd je door Gudauri, hét skigebied van Georgië. De hotels in deze regio staan in de zomer meestal leeg, want ze zijn erg gericht op de wintersport maar daardoor wel erg betaalbaar als je er in de zomer wilt slapen. 

Monument of friendship
Monument of friendship


Het vriendschapsmonument is een grote betonnen cirkel met bogen waarvan de muren beschilderd zijn in alle kleuren van de regenboog. Het monument staat voor de band tussen Rusland en Georgië. Het is niet zo zeer het monument wat mooi is, maar wel het waanzinnig mooie uitzicht wat je om je heen hebt over de bergen, het dal en de valleien in alle soorten groen. 

Ananuri

Aan de Military highway ligt ook het kerken complex van Ananuri. Dit complex bestaat uit een paar kerken, een oud fort, een middeleeuws kasteel wat ligt aan een groot groen waterreservoir waar je in mag zwemmen. Dit stuwmeer is prachtig van kleur en steekt enorm mooi af bij de groene valleien erom heen waardoor het heel fotogeniek is. 

Ananuri aan het stuwmeer
Ananuri aan het stuwmeer

Passanuri

Onderweg kom je ook nog langs Passanauri waar twee rivieren, één wit gekleurd en een zwart bij direct langs elkaar stromen.

Kazbegi

Het plaatsje Kazbegi is een plek waar veel bergbeklimmers verblijven en reizigers stoppen na een rit langs de Military highway. Het heeft een leuke sfeer en de ligging is werkelijk fantastisch tussen de hoge toppen van de Kaukasus. De echte naam van Kazbegi is Stepantsminda. Dit plaatsje is een ideale plek om mooie wandelroutes te volgen en het is een echt outdoorcentrum voor de regio. Je kunt vanuit Kazbegi diverse tripjes plannen zoals een bezoek aan de trinity kerk en de Dariali kloof.

Het landschap van Georgië
Het landschap van Georgië

De Trinity kerk bij Gergeti 

Dit kerkje heet Tsminda Sameba ofwel de Trinity church en ligt op 2100 meter in een waanzinnig mooie omgeving. Het zicht op de Trinity kerk van Gergeti is een van de meest bekende plaatjes van Georgië. Het kerkje ligt bovenop een berg midden in het Kaukasus berggebied. Je kunt het te voet vanaf Kazbegi bezoeken of per auto waarna je naar het kerktje toe wandelt voor een prachtig uitzicht over Mount Kazbek. Een bezoek aan dit kerkje kan je eventueel nog uitbreiden met de Dariali-kloof die vlak bij de Russische grens ligt.  

Gergeti met het beroemde kerkje
Gergeti met het beroemde kerkje


Mount Kazbek

Op de achtergrond van de Tsminda Sameba ofwel de Trinity church bij Gergeti liggen de bergen van de Kaukasus met als hoogte punt Mount Kazbek van maar liefst 5407 meter hoogte. Het is een slapende vulkaan die door veel bergbeklimmers beklommen wordt. De omgeving van Kazbegi is erg leuk voor avontuurlijke uitstapjes en mooie wandelingen. Zo kan je bijvoorbeeld paragliden vanuit Gudauri. 

Zicht over de Mount Kazbek
Zicht over de Mount Kazbek

Gori en Vardzia 

Gori is een tussenstopje op de route naar Vardzia. Hier kan je een museum bezoeken wat gewijd is aan Jozef Stalin, de communistische leider. In het museum zie je een replica van zijn geboortehuis en laten ze in verschillende zalen zien wat de "goede kanten" van het communistische bewind waren terwijl we inmiddels weten dat dit geen pretje is geweest. In het stadje staat ook nog een standbeeld van Stalin omdat hij hier geboren is.
Op ongeveer 20 minuten van Gori kan je een grottenstad bezoeken met de naam Uplistsikhe wat helemaal teruggaat naar de 1e eeuw voor Christus. De grotten liggen langs de rivier waar je de resten kunt bezoeken waaronder een theater, wijnkelders en een kerk. 

Vardzia

is een hele bijzondere plaats om te bezoeken. De grottenstad Vardzia heeft een enorm grottencomplex van kloosters en kerken die in de rotsen zijn uitgehouwen. Ze zijn rond de 12e eeuw gemaakt in een grote klif die je nog kunt bezoeken en door de vele gangen van het grottenstelsel kunt lopen. Ooit was dit een grottencomplex van 3000 grotten waarin een hele stad gebouwd was met huizen, kerken en wijnkelders. Er zijn nog hele oude fresco's te zien. 

de grottencomplexen van Vardzia
de grottencomplexen van Vardzia

Kutaisi

Kutaisi is een stad maar heel anders dan Tblisi. Het is compact en veel minder toeristisch en echt nog Georgisch. Het centrum is in 1 dag heel goed te bekijken. Er zijn onder andere mooie tuinen en middeleeuwse kerken. Ook zijn er een aantal bezienswaardigheden die op de lijst van Unesco werelderfgoed staan. Er is een overdekte lokale markt waar je streekproducten kunt kopen. Op de heuvel bij de stad ligt de Bagrati kathedraal waar alleen nog een ruïne van over is gebleven. In de avond is het gedeelte rondom de Rioni brug waar alle locals samen komen heel levendig. 

Uitstapjes vanuit Kutaisi

Vanuit Kutaisi kun je een paar mooie uitstapjes maken zoals de prachtige Martvili kloven en Prometheus grot. Als je van cultuur houdt kan je naar het Gelati klooster en het klooster van Motsameta die allebei midden in de mooie natuur liggen.

Het Gelati klooster

Dit klooster ligt op een prachtige plek midden in de bergen en natuur en is echt een must-see van je rondreis. De ligging en de mooie fresco’s op de muren en de plafonds maken dit klooster een van de mooiste om te bezoeken. 

het Gelati klooster
het Gelati klooster

De Martvili Canyon

De rivier de Abasha heeft een grote kloof uitgesneden in rotsen waar nu spectaculaire grotten en watervallen zijn onstaan waar je in kunt zwemmen en kayakken. Dit gebied is ook aantrekkelijk voor rotsklimmen en het bezoeken van grotten. 

de prachtige Martvili Canyon
de prachtige Martvili Canyon

De Prometheus grotten

Vanuit Kutaisi zijn de Prometheus Grotten ook gemakkelijk bereikbaar. Je maakt een makkelijke wandeling door een tunnel van 1,5 kilometer met hele mooie stalagtieten en stalagmieten en versteende watervallen. Er zijn zes grotten met ondergrondse rivieren en meren en er is een ruimte die zo groot is als een kathedraal. 

De Okatse canyon

Deze Canyon is onvoorstelbaar mooi om door heen te lopen over een brug met een doorzichtige vloer dwars door de kloof. Je kunt ook een boottocht maken op de bodem van de kloof. Deze canyon is verdeeld in meerdere delen waarbij het bovenste deel geschikt is voor liefhebbers van extreme sporten. Dwars door de kloof zijn op grote hoogte wandelpaden aangelegd. De wanden van de kloof zijn bedekt met mossen en er groeien lianen. 

Borjomi

Borjomi staat bekend om het bronwater met helende werking wat uit de grond komt en ongeveer 38 graden is. Het heeft een helende werking en wordt al eeuwenlang door onder andere de Russische tsaren bezocht tijdens hun vakanties in de paleizen rondom. Inmiddels zijn deze paleizen vervallen maar het bronwater stadje kun je nog steeds bezoeken voor een heilzaam bad. 

Svaneti

Svaneti is een gebied Svaneti in het noorden van Georgië met als belangrijkste plaatsje Mestia. Het ligt voor een Fly-drive behoorlijk uit de richting en daarom moet je goed afwegen of je dit in je route wilt plannen. Dit gebied bestaat uit hoge bergen, authentieke dorpjes en besneeuwde bergtoppen. Het is een van de hoogst bewoonde regio's in Europa en is omgeven door de vier hoogste bergtoppen in Europa wat tot voor kort nog niet open was voor toerisme. De bevolking leefde hier afgesloten van van de rest van het land en hebben hun eigen taal en tradities. Dit maakt Svaneti een hele bijzondere regio om door heen te reizen. Uniek zijn de vele oude wachttorens die je hier overal tegenkomt. Svaneti is een prachtig wandelgebied met verschillende wandelpaden. Je kunt deze regio goed verkennen vanuit Mestia, een leuk bergdorpje. 

Svaneti
Svaneti


In dit filmpje zie je hoe de weg zich dwars door het Svaneti gebied heen slingert. 

De badplaats Batumi

Batumi is een badplaats aan de zwarte zee met een subtropisch uiterlijk van palmbomen en citrus. Het oude centrum van Batumi is een mix van herenhuizen,sfeervolle pleintjes met grote fonteinen en een staatsmuseum met kunstvoorwerpen van goud. Batumi heeft ook een boulevard waar je heerlijk kunt fietsen. Dan is er nog het Gonio fort en de botanische tuinen die op ongeveer 9 kilometer van de stad liggen. Je kunt je hier een paar dagen prima vermaken. In de avond is de boulevard van Batumi heel gezellig met dansende fonteinen en een lichtshow. Op deze kaart zie je de plaatsen van deze Fly-drive. We hebben het afgelegen Svaneti uit deze route gelaten omdat dit een behoorlijk afgelegen stukje is Georgië. Vraag een gratis offerte bij onze reisspecialist aan voor jouw perfecte rondreis door dit prachtige land. 

Routekaart Fly-drive Georgië
Routekaart Fly-drive Georgië


 

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen