Georgische wijnen

gratis reisvoorstel aanvragen

Wijngebieden in Georgië
Wijngebieden in Georgië

Aan de voet van de Kaukasus, tussen de Zwarte en de Kaspische Zee, ligt het intrigerende wijnland Georgië. Dit land heeft de titel van oudste wijnland van de wereld. Het begon 8000 jaar geleden al, hier werd toen al wijn gemaakt. Het land is nog steeds verbonden met wijn, zowel met het maken als het drinken ervan.

Het land

Georgië, door de inwoners zelf 'Sak'art'velo' genoemd, behoort tot een van 's werelds oudste landen. Het is gelegen in de Kaukasus, op het snijpunt tussen Azië en Europa, tussen de Zwarte en Kaspische Zee. Het land heeft de buurlanden Rusland, Azerbeidzjan, Turkije en Armenië. Georgië heeft ongeveer 5 miljoen inwoners. Tbilisi is de hoofdstad en tevens ook de meest bevolkte en belangrijkste stad van het land. Georgië beschikt door zijn bijzondere landschap en de ligging ervan over bijna alle denkbare klimaattypen: van eeuwige sneeuw en gletsjers tot een vochtig-subtropisch klimaat. Wijnbouw speelt een grote rol in de economie van het land.

Wijnen

Dankzij het juiste klimaat en de verscheidene bodemsoorten zijn er ideale omstandigheden om de beste wijnen te maken en dit gebeurt ook. Allerlei soorten wijnen worden hier gemaakt; witte wijnen, fris en karaktervol, rode wijnen met een intense kleur en krachtig in smaak en geur en moderne wijnen waarin het beste van de Georgische wijntraditie en Europese expertise samenkomen.
Gratis reisvoorstel aanvragen

de Kaukasus bergen op de achtergrond
de Kaukasus bergen op de achtergrond

Druiven

Georgië beschikt over meer dan 500 eigen druivenrassen, die door zowel natuurlijke als kunstmatige kruising zijn ontstaan. Hiervan worden er ongeveer 30 gebruikt voor het grootste deel van de wijnproductie van het land. Krachtige rode wijnen worden gemaakt van de blauwe druif. Dit zijn zowel zoete als droge wijnen. Karaktervolle, frisse witte wijnen worden gemaakt van de witte druif. Zowel de blauwe als witte worden gebruikt voor de mousserende wijnen.

De druif die voornamelijk wordt gebruikt voor rode wijn is de saperavi-druif. Dit is een blauwe druif met rood vruchtvlees, wat de donkere, intense kleur van de wijnen die gemaakt worden van deze druif verklaart. De druif van de saperavi geeft doorgaans complexe en krachtige wijnen. Deze druif oudert beter dan andere druiven, zoals merlot, pinot noir en rioja. De saperavi-druif bereikt zijn rijpheid vanaf de 3e week van september, ze bevatten een suikergehalte van 20 tot 28 procent en een zuurgraad van 7,5 tot 8,5 procent.

Voor witte wijnen worden in Georgië in tegenstelling tot rode wijnen vaak meerdere soorten druivenrassen gebruikt. De rkatsiteli is de meest gebruikte witte druif. Ook tsolikouri, chinuri en mtsyane zijn veelgebruikte rassen. Buiten het land wordt de rkatsiteli druif, die bekend staat om zijn aanpassingsvermogen, ook vaak gebruikt. Het suikergehalte van de druif ligt tussen de 19 en 23 procent, de zuurgraad tussen de 6 en 8 procent. In de 2e helft van september bereikt de druif zijn rijpheid. De wijnen die van deze druif worden gemaakt zijn lichte, harmonieuze witte wijnen die in de Europese smaakvoorkeur thuishoren. Tsinandali, Tibaani en Gurjaani zijn bekende wijnen die gemaakt zijn van deze druif.

Reisexpert Reisgraag.nl

  • Zekerheid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds
  • 9,6 in klantenreviews
  • Veel kennis & ervaring

    Gratis reisvoorstel

  • Geschiedenis

    In de steentijd vond in Georgië al wijnbouw en wijnbereiding plaats. Dit was zo'n 6000 jaar voor Christus. Dit land is er verantwoordelijk voor dat de wijn zich verder over de wereld heeft verspreid.

    St. Nino, een non uit Cappadocië, bracht in de 4e eeuw na Christus het christendom naar Georgië. Met een kruis gemaakt van 2 wijnstokken stak zij de grens over. Wijn is sindsdien het symbool geworden van het christelijke Georgië. Het komt onder andere terug in verhalen, legendes en liederen.

    Wijnregio's

    Het relatief kleine land heeft een groot aanbod van landschappen; van toppen in de Kaukasus die meer dan 5000 meter hoog zijn tot vlak land langs de westkust op zeeniveau. 40% van de oppervlakte van het land is bedekt met bossen en meer dan de helft heeft een hoogte van minimaal 900 meter. Verder varieert het klimaat van in het oosten een continentaal tot in het westen een subtropisch klimaat.

    De variatie in grondsoorten, grote hoogteverschillen en verschillende klimaten leiden tot een grote variatie van wijnbouwgebieden. De gebieden die grofweg te onderscheiden zijn, zijn: Kartli, Kakheti, Zwarte-Zeegebied, Imereti en Racha-Lechkhumi.

    Reisgraag.nl is aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. We staan voor kwaliteit en doen alles voor onze klant. We scoren een 9,6 in reviews.

    Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.

    Offerteformulier

    Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

     Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
     9,6 in reviews
     Veel kennis en ervaring
     3.879 klanten gingen u voor

    Uw gegevens

    * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

    3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

    9,3

    Gerelateerde artikelen