De Eskimo in Groenland

Inuit dorp in een besneeuwd landschap
Inuit dorp in een besneeuwd landschap

De Eskimo's zijn beter bekend als Inuit. Letterlijk betekent Inuit 'echte mensen'. De Inuit wonen vooral in Groenland, maar ook in het noorden van Canada, Alaska en Siberië komen ze voor. Deze mensen worden zelf liever Inuit dan Eskimo genoemd, omdat Eskimo meer een scheldwoord is. In de indiaanse taal betekent Eskimo 'rauw vlees eters'. De mensen werden Eskimo genoemd door de indianen. De indianen mochten geen rauw vlees eten, maar de Inuit deden dit wel.

Heb je weinig kennis van Groenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Bewoners van Groenland

Groenland is het grootste eiland ter wereld en er leven redelijk wat Eskimo's. De meeste van deze Eskimo's wonen in kleine dorpjes aan de westkust van Groenland. De Inuit leefden al lang voor het begin van de jaartelling in Groenland. Ze kwamen in groepjes over het ijs en water vanuit Canada. In de geschiedenis hebben er verschillende groepen Eskimo's gewoond, die ook weer uitstierven. Dus soms was Groenland bewoont, en soms ook niet. Ongeveer rond 1000 na Christus kwamen de laatste groepen Inuit naar Groenland. Vanaf toen bleef Groenland bevolkt. Deze Inuit hebben enkele traditionele voorwerpen gebracht naar Groenland, namelijk de slee, de kajak, de harpoen en de umiak.

De vier voorwerpen

De Inuit heeft dus vier bekende, en voor hen belangrijke, voorwerpen geïntroduceerd in Groenland. Dit zijn de al eerder genoemde slee, kajak, umiak en harpoen.
- De slee was in de winterperiode een belangrijk vervoersmiddel voor de Inuit. De slee werd gebruikt om door het land te reizen of om mee op jacht te gaan. Ongeveer drie tot zeven honden werden er gebruikt voor het voortrekken van zo'n slee.
- Naast de slee gebruikten de Inuit ook de kajak als vervoermiddel. Met de kajak konden de Inuit zich verplaatsen over het water. Ook de kajak was belangrijk voor het jagen. De Inuit maakten de kajaks door het gebruik van een houten frame gespannen met dierenhuiden.
- Ook de umiak is een vervoersmiddel. Het wordt ook wel de 'vrouwenboot' genoemd. Ook deze boten zijn gespannen met de huiden van dieren, maar zijn veel groter dan de kajak. Deze boot werd vooral in de zomer door de vrouwen gebruikt om alle spullen mee te nemen. Tegenwoordig bestaat de umiak niet meer, omdat er teveel huiden van zeehonden voor gebruikt werden. Voor één boot waren er wel huiden van vijf tot zeven zeehonden nodig. Tegenwoordig worden en in plaats van een umiak roei- of motorbootjes gebruikt.
- De harpoen is het enige van de vier voorwerpen die niets met vervoer te maken heeft. De harpoen is een voorwerp die de Inuit gebruikt voor het jagen. Een harpoen bestaat uit twee delen, de harpoen zelf en de punt. Als er een dier geraakt wordt, dan klapt de punt om. Deze punt blijft in het dier achter en de harpoen zelf blijft drijven. Er zit een lang touw aan de punt, zodat ontsnappen onmogelijk is voor het dier. De Inuit kunnen het dier dan naar boven trekken en afmaken.
Vraag gratis een offerte aan

Het Huis van de Inuit

De Inuit wonen in twee verschillende accommodatie. In de korte zomerperiode wonen de Inuit in hutten die ze gemaakt hebben van rendier-huiden. En in de, veel langer durende, winterperiode bestaat de huisvesting uit de welbekende iglo's. De iglo is een hut die gemaakt wordt door de Inuit van sneeuw en ijs. Iglo betekent letterlijk 'huis'.

Vroeger woonden de Inuit ongeveer met acht gezinnen in één hut. Ieder gezin had in de hut een eigen verhoging die diende als bed. Ook had elk gezin een eigen traanlamp met wat ruimte eromheen. Een soort woonkamer. Wanneer de gezinnen thuis waren verbleven ze meestal op bed, waar ze aten en sliepen. Zelfs het naaien en verstellen van kleding en huiden werd gedaan op het bed. Alleen het villen van dieren deden de Inuit buiten of op de grond. Verder had iedere hut een ingang met een smalle tunnel. In deze tunnel speelden de kinderen, en bij slecht weer zaten de hinden er in.

Tegenwoordig heeft ieder gezin een eigen hut. Deze iglo's bestaan uit een ingang, een slaapplaats met opbergruimte voor de kleding, een plek voor de honden, opslagruimte voor voedsel en vlees, een olielamp en een rek om kleding te drogen. Het huishouden van tegenwoordig is ook flink gemoderniseerd bij de Inuit. Ze gebruiken nu elektrische lampen of olielampen. In de meeste huizen staan zelfs een kachel en een fornuis om op te koken.

De Inuit

De Inuit zijn mensen die tegenwoordig hetzelfde gekleed gaan als ons, een spijkerbroek met een trui. In sommige delen van Groenland is het zo koud dat er nog steeds oude traditionele kleding gedragen wordt. Deze kleding werd gemaakt van huiden van dieren. De broek werd gemaakt van ijsbeer-huid, en de jassen van de huiden van vossen en zeehonden. Naast het maken van kleding is de zeehond voor de Inuit erg belangrijk. Het vlees van de zeehond wordt gegeten en het vet werd vroeger als brandstof gebruikt. Van de botten van de zeehonden werden er allerlei voorwerpen gemaakt. Behalve voor kleding werd de huid van de zeehond ook gebruikt voor het spannen van kajaks en umiaks en het maken van tenten.

De Inuit spreken allemaal één taal, namelijk Inutsut. Aangezien de Inuit over een gigantisch verspreid gebied wonen is dit best bijzonder. Zoals bij elke taal zijn er wel dialecten, maar de Inuit uit Groenland kunnen gewoon met de Inuit uit Alaska en Siberië communiceren.

Geloof

Het geloof van de Inuit in Groenland is voornamelijk christelijk. Dit komt omdat in het jaar 1721 de Deen Hans Egede in West-Groenland kwam. Dit was de eerste Europeaan in Groenland. Door hem is het westelijke deel van het eiland in de opvolgende jaren christelijk geworden. Pas in het jaar 1884 werd het oosten van Groenland ontdekt door de Deen Gustav Holm. Het duurde toen nog ongeveer tien jaar voor het gehele eiland christelijk was geworden. De Inuit zijn dus christelijk, maar er spelen nog wel dingen mee van hun traditionele geloof. Dit gebeurt voornamelijk als er plots een jager dood gaat. Onder de Inuit spelen dan de verhalen over de Tupilak. Volgens de Inuit is dit een soort monster die met opzet gemaakt worden om mensen te doden.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

28 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,2

Gerelateerde artikelen