Groenland; het klimaat

Waterrijk landschap Groenland
Waterrijk landschap Groenland

Groenland behoort tot de groep koudste landen van de wereld en is voor een groot gedeelte altijd bedekt met ijs of sneeuw. De temperatuur wil in de zomerperiode, die van korte duur is, langs de gebieden aan de kust nog wel eens in de plus komen. In het binnenland komt de temperatuur bijna nooit boven het vriespunt.

Heb je weinig kennis van Groenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Klimaat

Groenland beschikt over twee typen klimaat. In de gebieden langs de kust is er een toendraklimaat en zo'n 95% van Groenland bestaat uit een ijsklimaat. Beide klimaten worden gerekend als poolklimaten. Het klimaat in Groenland wordt dus gekenmerkt door koude temperaturen.

Dat Groenland zo koud is komt omdat het land voornamelijk gelegen is in de poolcirkel. Bijna 25% van het land valt net buiten deze cirkel. En het uiterste zuiden van Groenland ligt zo'n beetje op dezelfde hoogte als het meest noordelijke deel van Schotland. Je zou dus verwachten dat de temperatuur hetzelfde is, maar dit is niet zo. In Groenland is het veel kouder. Dit komt omdat er rond Groenland geen warme golfstroom is. Daardoor is de temperatuur van het zeewater rondom Groenland ook veel lager.

Zomer en Winter

In Groenland heb je ook een zomer en een winter. Echter is de zomer koel en de winter enorm koud te noemen. In de zomerperiode komt de temperatuur alleen in het zuiden boven het vriespunt uit. In het noorden en het binnenland blijft het gewoon koud, maar minder als in de winterperiode. De zomerperiode duurt van mei t/m oktober. In deze periode stijgt de temperatuur regelmatig tot boven nul in het zuiden van Groenland. De warmste periode is in juli en augustus, de temperatuur kan dan oplopen tot zo'n 10 á 12 graden Celsius. Nog steeds niet erg aangenaam voor een zomer, maar voor Groenland toch redelijk warm te noemen. Met een beetje geluk waait er overdag nog een warme wind, dan kan de temperatuur zelfs op lopen tot rond de 20°C. In het noorden van Groenland blijft de temperatuur laag. De temperatuur komt nauwelijks boven 0°C, en 's nachts is er ook sprake van nachtvorst. Wel schijnt de zon het hele etmaal in de periode van mei tot en met juli.

In de winterperiode variëren de temperaturen erg in Groenland. In het zuiden is het koel te noemen en in het noorden ijskoud. In het zuiden vriest het overdag licht tot matig en in de nachten kan het -10°C tot -12°C worden. Meer naar het noorden van Groenland zijn de temperaturen overdag ongeveer -15°C en daalt in de nacht verder tot rond de -30°C. In het uiterste noorden van Groenland komt de zon niets eens op in de maanden november, december, januari en februari. De gemiddelde temperatuur over een etmaal ligt dan ook rond de -30°C. Als het hartje winter is kan de temperatuur in de binnenlanden van Groenland zelfs oplopen tot -50°C, extreem koud dus.
Vraag gratis een offerte aan

Neerslag

Naast de temperaturen in Groenland is er ook een grote variatie op het gebied van neerslag. In het zuiden komt er het gehele jaar door sneeuw voor en in de zomerperiode regent het regelmatig. Het zuiden heeft veel te maken met depressies die aangevoerd worden door invloeden van de oceaan. In de kustgebieden in het zuiden valt er gemiddeld 2000 tot 2500 millimeter neerslag in een jaar. Deze hoeveelheid neerslag is binnen een jaar redelijk verdeelt, maar in de zomerperiode valt er meer neerslag dan de winterperiode.

In tegenstelling tot het zuiden zijn de gebieden centraal en in het noorden van Groenland droog te noemen. Hier valt er per jaar ongeveer 300 millimeter. Hiermee behoren deze gebieden zelfs tot de meest droge gebieden ter wereld.

IJs

Groenland wordt bijna voor 85% bedekt bedekt met een dikke laag ijs. De dikte van het ijs is ongeveer 1500 meter. Door de gletsjers verplaatst het ijs zich in een langzaam tempo in de richting van de zee. Grote delen van dit ijs breken af door invloed van dooi en de zee. Er wordt door wetenschappers veel onderzoek gedaan naar het smelten van de ijskap en de opwarming van de aarde. De dikke ijslaag in Groenland zorgt er ook voor dat de koude temperatuur in Groenland in stand gehouden wordt. Langs de randen van Groenland is de ijskap inderdaad aan het afnemen, maar in het midden van het land is de ijslaag zelfs aan het groeien. Het verschillen tussen aangroeien en smelten van het ijs is ongeveer nihil.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

22 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,1

Gerelateerde artikelen