De vlag van Groenland

Vlag van Groenland, rood met wit
Vlag van Groenland, rood met wit

Sinds 1978 heeft Groenland zelfbestuur en is het autonoom van Denemarken. In 1973 waren de Groenlanders echter al voor het eerst aan het spelen met idee van een eigen vlag. Deze eerste vlag leek op de vlag van de andere Scandinavische landen, namelijk met het kenmerkende Scandinavisch kruis. De kleuren waren groen, wit en blauw en de vlag werd voorgesteld door vijf lokale Groenlanders. Een jaar later kwam een krant met elf voorstellen voor een Groenlandse vlag en vroeg aan de lezers welke men het liefste had. Opmerkelijk genoeg had men een voorkeur voor de Deense vlag.

Heb je weinig kennis van Groenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het kiezen van een vlag

Na het krijgen van zelfbestuur riep de Groenlandse regering op om voorstellen voor een nieuwe vlag in te sturen. Aan de oproep werd gehoor gegeven want er kwamen 555 voorstellen binnen, waarvan 293 door Groenlanders. Er kwam echter geen consensus waardoor men vroeg om nog meer voorstellen. Tussen deze voorstellen zat de huidige vlag van Groenland. De Groenlander Thue Christiansen kwam met een vlag met twee banden (één wit en één rood) en net naast het midden, aan de kant van de vlaggenmast, een cirkel met twee helften. Deze waren ook wit en rood, maar waren omgekeerd ten opzichte van de twee banden. Op 21 juni 1985 werd de vlag van Christiansen de officiële vlag van Groenland.

De verliezers

De vlag van Christiansen werd echter niet unaniem aangenomen. Het ontwerp van Deense heraldist Sven Tito Aachen, een wit Scandinavisch kruis op een groen vlak, eindigde vlak achter de rood-witte vlag. Eén van de redenen waarom voor het ontwerp van Christiansen werd gekozen was het gebruik van het Deense rood in de vlag, dat de band aangaf tussen Groenland en Denemarken. Vraag gratis een offerte aan

De symboliek achter de vlag

Volgens de maker van de vlag, Thue Christiansen, zit er een bepaalde symboliek achter de vlag. De bovenste witte band staat voor de ijskap op Groenland (dat 80% van het immense eiland bedekt). De rode band staat voor de oceaan. Het rode deel van de cirkel staat voor de ondergaande zon en het witte deel staat voor de ijsbergen. De lokale Groenlandse naam Erfalasorput betekent 'onze vlag'.

Het wapenschild van Groenland

Naast een vlag heeft Groenland ook een wapenschild als nationaal symbool. Het beeldt een rechtopstaande ijsbeer uit op een blauw vlak. Dit schild bestaat echter al veel langer dan de vlag. Het symbool komt voor het eerst voor op het wapenschild van Denemarken in 1666. In deze vorm staat de ijsbeer wel afgebeeld op vier poten in plaats van op zijn achterpoten. Deze verandering vond plaats in 1819. De huidige versie van het wapenschild is ontworpen door de Groenlander Jens Rosing en werd aangenomen op 1 mei 1989.

Leuk detail: op de Deense versie van het wapenschild staat de ijsbeer met zijn rechterpoot omhoog geheven, terwijl op de Groenlandse versie het de linkerpoot is die is opgeheven. Dit komt omdat de Groenlandse Inuit geloven dat ijsberen linkshandig zijn.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,9

Gerelateerde artikelen