Rondreizen in Groenland

Qeqertarsuaq, kleine stad van Noord-Groenland
Qeqertarsuaq, kleine stad van Noord-Groenland

Groenland staat niet bekend als vakantieland, al is het maar vanwege het extreme arctische klimaat. Een vakantie naar het koude landje is met wat planning zeer goed te doen en als beloning voor de moeite krijg je een van de mooiste en meest ongerepte stukken natuur voorgeschoteld.

Disko baai Groenland
Disko baai Groenland

Heb je weinig kennis van Groenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Algemeen

Groenland is het gemakkelijkste te bereiken via de twee internationale luchthavens: Kangerlussaq in het oosten en Narsaruaq in het zuiden. Vanuit hier kun je dan de kleinere vliegvelden die de verschillende nederzettingen bedienen bereiken. Enkele van deze vliegveldjes zijn ook direct te bereiken per vliegtuig vanuit het naburige IJsland. De Groenlandse dorpen worden ook op verschillende tijden door cruiseschepen bezocht. Over land reizen tussen de verschillende nederzettingen is alleen mogelijk met skimobiles en hondensleden en alleen tussen de nederzettingen die dicht bij elkaar liggen. Groenland is namelijk even groot als Mexico, maar heeft maar enkele tientallen nederzettingen.

De prijzen in Groenland zijn dankzij de geïsoleerde locatie redelijk hoog, maar het land heeft wel alle gemakken van de moderne wereld. Supermarkten zijn in bijna alle nederzettingen te vinden en 93% van de bevolking heeft toegang tot internet. De voertalen zijn Groenlands en Deens, maar veel inwoners hebben een goed basisniveau van het Engels.

Zuid-Groenland

Het zuiden van Groenland heeft het meeste milde klimaat van het noordelijke land. In de zomer schommelt de temperatuur tussen de 5 en 15 graden, terwijl het in de winter bijna nooit onder de -10 graden duikt. Vergeleken met de andere delen van Groenland is dit bijna tropisch. De regio wordt door de Groenlanders dan ook gekscherend de 'Bananenkust' genoemd.

Zuid-Groenland bereik je het beste via het vliegveld Narsaruaq. Vanuit daar kun je een vlucht naar de omliggende dorpen nemen. In Narsaq kun je wandelen door valleien vol bloemen en dankzij de gevarieerde kustlijn is het een leuke plek om te kajakken. Een kleine 50 kilometer verder ligt de ruïne van een oude Viking nederzetting: Qassiarsuk. Ze hebben daar ook een reconstructie van de Viking kerk en een van de huizen. Nanartolik staat bekend om zijn warmwaterbronnen. Het water is daar een lekkere 38 graden. Je kunt er ook goed hiken. De grootste plaats in Zuid-Groenland is Qaqortoq. De huizen zijn in een typische Deense stijl gebouwd. Er is ook een Viking museum. Vraag gratis een offerte aan

West-Groenland

In het westen van Groenland wonen de meeste mensen. Het gebied wordt bediend door de Kangerlussaq luchthaven, maar de meeste nederzettingen hebben een landingsstrip of een landingsplaats voor helikopters, waar dagelijks vluchten naar toe gaan. In de zomer zijn sommige nederzettingen te bereiken via een directe vlucht uit IJsland.
Nuuk is de hoofdstad van Groenland en lijkt met ongeveer 15.000 inwoners, tientallen winkels, hotels en zelfs hoogbouw het meeste op een normale Europese stad. Je vindt er verschillende musea, waaronder het Nationaal Museum. Het is ook een populaire startplek voor cruises en boottochten. In Sisimiut kun je goed hondensleeën en vissen. Als je walvissen wilt spotten is Aasiaat een goede bestemming.

Oost-Groenland

Oost-Groenland is veel minder dichtbevolkt dan het zuiden of het westen. Er zijn maar drie nederzettingen: Tasiilaq, Ittoqqortoormiit en Kulusuk. Tasillaq en Kusuluk bereik je via het vliegveld bij Kusuluk. Tasillaq, het grootste dorp in Oost-Groenland, bereik je per helikopter of lokale vissersboot. Vanuit het dorp kun je onder andere boottochten ondernemen waarmee je ijsbergen gaat spotten. In Ittoqqortoormiit kun je onder andere jagen en skiën. Kulusuk staat bekend om de nabije Apusiajik gletsjer die je kunt bezoeken.

Noord-Groenland

Reizen door Noord-Groenland is een uitdaging. Toerisme is daar amper ontwikkeld en er zijn maar twee nederzettingen die toegankelijk zijn voor burgers. De zuidelijkste van de twee is Upernavik. Vanuit Kangerlussaq gaan er wekelijkse vluchten hier naartoe. Je vindt er onder andere het meest noordelijke openluchtmuseum en Upernavik is het thuis van veel wilde diersoorten. Vanuit Upernavik reis je door naar Qaanaaq. Dit is een van de meest noordelijke nederzettingen ter wereld. Cruiseschepen stoppen hier ook wel eens. Het is heel dicht bij de ijskap, welke je kunt bereiken via verschillende wandelpaden.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

6,0

Gerelateerde artikelen