Tela

Tela is een stad aan de Caribische Zee in het noorden van Honduras. De stad is nog niet heel erg bekend bij toeristen. Doordat er een tropisch klimaat in de stad heerst, is het er bijna het hele jaar warm en zonnig. Samen met de turquoise zeeën en poederachtige stranden, is Tela een perfecte plek voor zonliefhebbers. Maar ook de actievelingen hoeven zich niet te vervelen; er is genoeg te doen in en rondom de stad.

Heb je weinig kennis van Honduras? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Tela
Plaatsen in de buurt van Tela:

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tela

Botanische tuin Lancetilla (Tela)

Botanische tuin Lancetilla
Botanische tuin Lancetilla

De Botanische tuin Lancetilla is een bijzonder uitgestrekte botanisch park niet ver van Tela, waar een prachtige collectie vegetatie te bewonderen is. De botanische tuin is opgricht in 1925 door Wilson Popenoe, een bioloog die met de United Fruit Company de botanische tuin stichtte. In eerste instantie werd de tuin opgericht om wetenschappelijk onderzoek te doen naar verschillende planten en plantenziektes. Tegenwoordig is de enige functie van de tuin het beschermen van zeldzame flora die op Honduras voorkomt. Je kunt er heerlijk wandelen en van de natuur genieten.

Garifuna Museum (Tela)

Garifuna Museum
Garifuna Museum

Wanneer je geïnteresseerd bent in de Garifuna's is een bezoek aan het Garifuna Museum in Tela zeker aan te raden. Garifuna's zijn een vermenging van Indianen en Afrikanen en zij vormen dus een etnische groepering in het Caribisch Gebied. Het museum is een mix tussen dans, muziek, recepten en kleurrijke artefacten. In het nabijgelegen restaurant kun je traditioneel eten. Zo kom je alles te weten over de geschiedenis en de cultuur van de Garifuna's.

Lancetilla (Tela)

Lancetilla
Lancetilla

Op nog geen 5 kilometer van Tela ligt Lancetilla. Deze botanische tuin is opgericht door Wilson Popenoe. Hij begon Lancetilla als een experiment voor tropische planten, maar het groeide uit tot een van de belangrijkste botanische tuinen van Latijns-Amerika. Tot nu toe is Lancetille de tweede grootste botanische tuin van de wereld. Ongeveer 200 verschillende vogelsoorten brengen hier hun tijd door, omdat er veel fruitbomen staan. Verstopt in het park ligt ook een poel waar je in kunt zwemmen.

Punta Izopo National Park (Tela)

Punta Izopo National Park
Punta Izopo National Park

Rondom de stad Tela zijn verschillende nationale parken te vinden. Het Punta Izopo National Park bevindt zich aan de oostkant van de baai van Tela. Tussen de planten wonen veel verschillende dieren, waaronder apen, schildpadden, tropische vogels en alligators. De wateren in de mangrovebossen zijn toegankelijk met een zeekajak. Zo kun je het gebied op een stille manier betreden, waardoor de natuur niet verstoord wordt. Wanneer je naar een Garifuna-dorp wilt gaan, kun je dit het beste ook met een kajak doen.

Punta Sal National Park (Tela)

Punta Sal National Park
Punta Sal National Park

Misschien wel het belangrijkste park van Honduras is het Punta Sal National Park. Dit park bevindt zich aan de westkant van de baai van Tela. Het is een erg groot park met een grote biodiversiteit. Piraten en boekaniers gebruikten de smalle baaien in het park vroeger als schuilplaats. Het park bestaat uit twee gebieden: het schiereiland en de Micos lagune. Alleen via de zee kun je het schiereiland bereiken. Hier vind je prachtige zandstranden, mooie koraalriffen en een sprookjesachtige jungle. Wanneer je besluit een tour over het schiereiland te maken kun je apen, tropische vogels en dolfijnen tegenkomen. Bij de Micos lagune vind je de grootste populatie vogels van het park: wel 350 verschillende soorten. De lagune is omgeven door mangrovebossen met tropische planten en bomen.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Honduras bekijken.

Vervoer

Tela ligt ongeveer 90 km ten oosten van het internationale vliegveld van San Pedro Sula. Van hieruit kun je over een goede, verharde weg naar de stad rijden. Ga je met de auto, dan duurt dit ongeveer een uur. Ga je met de bus, dan is het verstandig om een rechtstreekse verbinding naar Tela te nemen of de bus naar La Ceiba. Je moet de buschauffeur dan wel even laten weten dat je in Tela eruit wilt. Als je eenmaal in Tela bent, kun je het beste de taxi pakken.

Geschiedenis

Tela werd in mei 1524 gesticht door Cristobal de Olid. Hij was een Spaanse conquistador die ook een belangrijke rol speelde in de verovering van Mexico. De stad kreeg de naam 'Triunfo de la Cruz', ter ere van het Heilige Kruis. De dag van de stichting viel, volgens de katholieke, religieuze kalender, namelijk op deze dag. Vanaf 1829 kwam de stad bekend te staan onder zijn huidige naam Tela. Tussen 1880 en het midden van de twintigste eeuw was de economie van de stad gebaseerd op de bananenindustrie en vanaf 1912 gaf de overheid subsidies aan diegene die in de plaatselijke economie wilde investeren. Vanaf toen begon de gouden tijd van de bananenindustrie van Honduras. Tela werd een belangrijke haven in 1914, toen de stad het hoofdkwartier werd van de Tela Railroad Company. Het bedrijf bracht veel arbeiders naar de stad om aan de spoorweg en bij de bananenplantages te werken. Veel van deze arbeiders kwamen uit het gedeelte van de Cariben waar Engels werd gesproken. Zij introduceerden dus ook de Engelse taal, evenals protestante kerken in de stad. In 1930 werd de bananenindustrie geruïneerd door overstromingen en een plantenziekte. Ingestorte bruggen en gesloten spoorwegen zorgden ervoor dat er geen activiteit meer mogelijk was op de plantages. Toch bleef de bananenindustrie bestaan in de stad en het is nu nog steeds een inkomstenbron voor de inwoners.

Heb je interesse in een reis naar Tela? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Tela, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Honduras? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen