Bagdad

Shisha cafe Bagdad, hoofdstad Irak
Shisha cafe Bagdad, hoofdstad Irak

Bagdad is de hoofdstad van Irak en ligt op het smalste punt tussen de rivieren Tigris en Eufraat. Het is in alle opzichten de grootste en belangrijkste stad van Irak. De stad ligt al sinds haar ontstaan op een belangrijk knooppunt van nationale en internationale wegen. De stad is een belangrijke zetel want de meeste regeringsgebouwen zijn er gevestigd, maar je vindt er ook vele handelsondernemingen en industriële bedrijven. Bovendien beschikt de stad nog over enkele wetenschappelijke onderzoekscentra, universiteiten en musea. In de stad is het contrast groot tussen het moderne Bagdad en de armoedige wijken die aan de rand van de stad gelegen zijn.

Heb je weinig kennis van Irak? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Bagdad
Plaatsen in de buurt van Bagdad (Irak) :
  • Mosul (352 km)
  • Basra (452 km)
  • Ervaringen

    op 6 mei 2019 plaats: Bagdad, reisperiode: juli 2018

    Echt Heel mooi Aziatisch land je ziet ook echt dat islam het hoofd geloof is in het land mooie cultuur hoor top❤️

    • Algemeen 8
    • Uitgaan 8
    • Cultuur 10
    • Restaurants 9
    • Bezienswaardigheden 8
    • Inwoners 9
    • Ligging 7

    Bezienswaardigheden

    Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bagdad

    Al Sefafier markt (Bagdad)

    Al Sefafier markt
    Al Sefafier markt
    Kaart met locatie Al Sefafier markt

    In Bagdad zijn een aantal markten waaraan je een bezoek kunt brengen. De (Souq) Al Sefafier markt is één van de oudste markten in Bagdad en bevindt zich in de Al-Rashiedstraat, in het hartje van de stad. De meeste spullen die je op deze markt kunt verkrijgen, zijn gemaakt van koper. De markt heeft vanwege dit feit ook de naam Al Sefafier gekregen, want Sefaar betekend koper. Niet alleen zijn er schitteren koperen voorwerpen verkrijgbaar, maar ook andere mooie metalen spullen die zijn gemaakt door de smeden die op de markt werken.

    Baghdadi Museum (Bagdad)

    Een ander museum dat is gevestigd in Bagdad is het Baghdadi Museum. Dit museum is ingericht als folkloristisch museum waar aan de bezoekers traditionele ambachten, klederdrachten en gebruiken worden tentoongesteld. Het startpunt van het bezoek aan het museum is de diwan, de schitterende ontvangsthal.

    De Souq el Gomá (Bagdad)

    De Souq el Gomá
    De Souq el Gomá
    Kaart met locatie De Souq el Gomá

    Tevens is er in Bagdad een zogenaamde vrijdag markt, de Souq el Gomá. Op deze markt kun je werkelijk waar van alles kopen, zoals cosmetica, auto-onderdelen, kruiden, huisdieren, boeken, elektrische apparaten en nog veel meer. De mensen die de markt bezoeken, struinen de hele markt af opzoek naar spullen die uniek en nergens anders te verkrijgen zijn. De verkopers die op deze markt staan, zijn uit alle delen van Irak afkomstig. Ze komen op donderdag aan, overnachten dan in Bagdad om op vrijdag met al hun meegebrachte spullen op de markt te gaan staan.

    Kunstgalerijen in Bagdad (Bagdad)

    Kunstgalerijen in Bagdad
    Kunstgalerijen in Bagdad
    Kaart met locatie Kunstgalerijen in Bagdad

    Ook zijn er in de hoofdstad van Irak een aantal kunstgalerijen te bezoeken. Op de Abu Nuwas, het vroegere uitgaanscentrum van Bagdad, zijn een aantal jaar geleden verschillende nieuwe kunstgalerijen geopend. De kwaliteit van de kunstwerken die in de galerijen tentoon worden gesteld, doet absoluut niet onder voor de kwaliteit van kunstwerken die in Westerse galerijen hangen.

    Nationaal Iraaks Museum (Bagdad)

    Het belangrijkste museum in de hoofdstad Bagdad is het huidige Nationaal Iraaks Museum. Dit museum is in de jaren '50 ontworpen door de Duitse architect W. March en werd in 1966 in gebruik gesteld als een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld. Het gebouw heeft grote klappen gehad waardoor het erg beschadigd was, maar het is weer zo goed als hersteld. De ingang van het museum is een reconstructie van de 'Nargal'-poort van Niniveh.

    Warenhuizen in Bagdad (Bagdad)

    In de vier uithoeken van de hoofdstad Bagdad zijn nog een aantal grote warenhuizen te vinden, de zogenaamde 'Duty Free Shops'. Je kunt hier inkopen doen, maar je bent er wel verplicht je aankopen met Amerikaanse dollars te betalen. Het aanbod in deze grote warenhuizen is te vergelijken met producten uit de vroegere Oostbloklanden, dus er zijn niet veel westerse producten. Deze grote warenhuizen trekken daarom ook niet veel klanten.

    Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Irak bekijken.

    Vervoer

    Vanaf Baghdad International Airport (voorheen Saddam International Airport) zijn internationale vluchten naar verschillende bestemmingen mogelijk. Ook verzorgt deze luchthaven binnenlandse vluchten naar verschillende andere grote steden in Irak. In Bagdad en omgeving kun je verder heel goed reizen met de taxi, want aan taxivervoer ontbreekt het er niet. Ook is dit een erg goedkope manier om te reizen. Taxi's zijn gemakkelijk te herkennen aan hun wit-oranje markeringen. Wel dient vooraf de ritprijs afgesproken te worden, want vaak ontbreken taximeters of zijn deze defect.

    Geschiedenis

    De naam Bagdad werd voor het eerst rond 1400 voor Christus in teksten in spijkerschrift vermeld. Vele eeuwen later, namelijk in het jaar 762, besloot de toenmalige heerser er de rijkshoofdstad van het Abbassidische rijk te stichten. Hij noemde de stad Madinat al-Salam, dat 'stad van de vrede' betekent. De stad werd alleen op de westelijke oever van de Tigris gebouwd zodat de stad bij hoge waterstanden van de woeste stroom gespaard bleef. Verder had Bagdad een strategische positie want ze lag namelijk centraal op het kruispunt van de karavaanroutes die Europa, het Verre Oosten en het Midden-Oosten met elkaar verbonden. Verschillende Abbassidische kaliefen volgden elkaar op en deze bouwden de stad uit met paleizen, moskeeën en parken. Maar in het jaar 1258 sloeg het noodlot toe, want na de moord op de 37ste kalief, veroverden de Mongolen de stad en maakten haar met de grond gelijk. Vanaf 1300 begon de stad als residentie van een aantal Turkmeense vorsten aan een langzame wederopbouw, maar toen viel de stad opnieuw in handen van de Mongolen en was het met haar glorie voorgoed gedaan. Na deze zware tijd kwam de stad achtereenvolgens in het bezit van de Ottomanen, de Perzen en uiteindelijk heroverden de Ottomanen de stad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezetten Britse troepen de stad en bij de val van het Ottomaanse Rijk in 1921 werd Bagdad tot hoofdstad van het nieuwe koninkrijk Irak benoemd. In 1958 brachten Iraakse legerofficieren met een staatsgreep de monarchie ten val en zij riepen de Iraakse Republiek uit. Na de revolutie van 1968 herwon Bagdad haar status van handelscentrum tussen Oost en West. De stad Bagdad liep door Amerikaanse bombardementen zware beschadigingen op tijdens de Golfoorlog in 1991. Vooral fabrieken, centrales en bruggen werden zwaar aangetast. Maar de stad werd in een recordtempo herbouwd en aan het eind van 1992 was de strategische wederopbouw klaar. Er werden toen veel nieuwe projecten gerealiseerd en ook de schade van 'Desert Fox', een vierdaagse Amerikaans-Britse aanval op Irak in 1998, werd volledig hersteld. Heden ten dage is de stad volledig uitgebreid langs beide zijden van de Tigris. Een snelle verbinding tussen beide stadsdelen wordt door twaalf bruggen optimaal mogelijk gemaakt.

    Offerteformulier

    Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

     Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
     9,6 in reviews
     Veel kennis en ervaring
     3.879 klanten gingen u voor

    Uw gegevens

    * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

    Artikelen

    Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Bagdad