Reisadvies: is Jamaica een veilig vakantieland?

Laatste update: 4 september 2017 ( Geschreven op 18 mei 2017 door Renee )

Dunn's River Falls
Dunn's River Falls

Als je op vakantie gaat naar Jamaica zijn er veiligheidsoverwegingen waar je rekening mee moet houden. Het huidige reisadvies luidt dat er veiligheidsrisico's zijn voor reizen naar Jamaica. Dit heeft met name te maken met de criminaliteit in de grotere steden. Daarnaast is het aan te raden om goed opletten in het chaotische verkeer en de weerberichten in de gaten te blijven houden tijdens het orkaanseizoen. 

Reisgraag.nl bestaat al 12,5 jaar. Onze klanten geven ons een 9+ in reviews. Voor de zekerheid van onze klant zijn we lid van ANVR & SGR.

We zijn nu geopend (tot 17.00). Heb je een vraag? Bel ons meteen op 0486-412199

Heel veel informatie over Jamaica vind je op onze website. We hebben een ruim aanbod van vakanties naar Jamaica. Hieronder zie je een overzicht met reizen die je online kunt boeken. Als je een reis op maat wilt naar Jamaica, of je wilt hulp bij het zoeken dan kun je daarvoor gratis een offerte aanvragen.

Huidig reisadvies

In verband met de criminaliteit op Jamaica zijn er veiligheidsrisico's voor reizen naar dit land. Het feit dat Jamaica in een gebied ligt waar in de zomermaanden orkanen kunnen voorkomen heeft geen invloed op het reisadvies. 

Onveilige gebieden

Er is in het hele land sprake van criminaliteit, maar op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen lopen de spanningen hoger op. Zo is het risico het hoogst in de grote steden zoals Kingston en Montego Bay. Bij criminaliteit op Jamaica moet je denken van zakkenrollers tot aan moordenaars. Een kanttekening hierbij is dat het zware geweld meestal tegen de eigen bevolking gericht is. Toch kan het uiteraard geen kwaad alert te zijn. Toeristen krijgen met name te maken met diefstal. 

Veiligheid Kingston

Kingston is de hoofdstad van Jamaica en telt bijna een miljoen inwoners. Ongeveer 16,5% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Er is daarom een hoog risico op diefstallen en andere vormen van criminaliteit. Toeristen zijn meestal enkel het doelwit van diefstallen, dus daarom is het aan te raden om zo min mogelijk sieraden, geld en andere waardevolle spullen mee te nemen. De meeste resorts en hotels zijn goed bewaakt. Daarnaast kun je het beste de volkswijken, ook wel 'Downtown Kingston' genaamd, te vermijden. Met name in deze wijken is er sprake van zwaardere criminaliteit. Als je ergens heen wilt gaan in Kingston kun je gebruik maken van de JUTA-taxi’s of een dienst die via het hotel geregeld is. De JUTA-taxi's zijn namelijk officieel erkend door de toeristische autoriteiten. Reizen in de stad na zonsondergang wordt afgeraden.

Redemption monument in Kingston
Redemption monument in Kingston

Houd ook hier rekening mee

  • Het orkaanseizoen begint in juni en eindigt in oktober. In deze maanden kunnen er op Jamaica tropische stormen en soms zelfs orkanen voorkomen. De zware depressies zijn goed te voorspellen, dus het komt zelden voor dat er een veiligheidsrisico is door de weersomstandigheden. Het is verstandig om in de zomermaanden de weerberichten in de gaten te houden. De laatste zware orkanen troffen Jamaica in 2007 en 2016, dus het is ook niet zo dat je er ieder jaar mee te maken krijgt.
  • Er is geen Nederlandse ambassade op Jamaica. De dichtstbijzijnde ambassade ligt in Havana op Cuba. In noodgevallen kun je ook terecht bij het honorair consulaat in Kingston, Jamaica.
  • Wees voorzichtig in het verkeer. Het wegennetwerk is niet goed onderhouden, de bewegwijzering is slecht en de verlichting houdt vaak ook te wensen over. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Er zijn jaarlijks relatief veel verkeersdoden op Jamaica, dus het is een risico om aan het verkeer deel te nemen.
  • Om naar Jamaica te reizen heb je een geldig reisdocument en een visum nodig. Daarnaast moet je inentingen hebben gehad als je uit een gele koorts gebied komt. Andere inentingen tegen bijvoorbeeld DTP, Hepatitis A, Hepatitis B worden aanbevolen, maar zijn niet verplicht. 
  • Homoseksualiteit is een zeer gevoelig onderwerp op Jamaica. Homoseksuelen worden over het algemeen niet geaccepteerd, dus om ongewenste aandacht te voorkomen is het verstandig om homoseksualiteit niet in het openbaar te vertonen. 

Link 

Voor het actuele nieuws over de veiligheid in dit land kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Heb je interesse in een reis naar Jamaica? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen.

We zijn nu geopend (tot 17.00). Heb je een vraag? Bel ons meteen op 0486-412199

Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Jamaica, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.
Zonder een budget zullen we in veel gevallen geen passend advies kunnen geven.
Jouw gegevens
* Velden met een sterretje zijn verplicht

Ons privacy beleid is van toepassing

12 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,1

Gerelateerde artikelen