Reisadvies: is Jamaica een veilig vakantieland?

Dunn's River Falls
Dunn's River Falls

Als je op vakantie gaat naar Jamaica zijn er veiligheidsoverwegingen waar je rekening mee moet houden. Het huidige reisadvies luidt dat er veiligheidsrisico's zijn voor reizen naar Jamaica. Dit heeft met name te maken met de criminaliteit in de grotere steden. Daarnaast is het aan te raden om goed opletten in het chaotische verkeer en de weerberichten in de gaten te blijven houden tijdens het orkaanseizoen. 

Ben jij op zoek naar een vakantie in Jamaica? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Couples Sans Souci * * * * *
Jamaica / Ocho Rios
8,5 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar Jamaica
Bahia Principe Grand Jamaica (v/h Grand Bahía Prín * * * * *
Jamaica / Runaway Bay
8,4 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar Jamaica
Couples Negril * * * *
Jamaica / Negril
8,0 in reviews

Bekijk alle reizen naar Jamaica
Couples Tower Isle * * * *
Jamaica / Ocho Rios - Tower Isle


Bekijk alle reizen naar Jamaica
Couples Swept Away * * * *
Jamaica / Negril


Bekijk alle reizen naar Jamaica
Meliá Braco Village  * * * * *
Jamaica / Rio Bueno

Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar Jamaica

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Huidig reisadvies

In verband met de criminaliteit op Jamaica zijn er veiligheidsrisico's voor reizen naar dit land. Het feit dat Jamaica in een gebied ligt waar in de zomermaanden orkanen kunnen voorkomen heeft geen invloed op het reisadvies. 

Onveilige gebieden

Er is in het hele land sprake van criminaliteit, maar op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen lopen de spanningen hoger op. Zo is het risico het hoogst in de grote steden zoals Kingston en Montego Bay. Bij criminaliteit op Jamaica moet je denken van zakkenrollers tot aan moordenaars. Een kanttekening hierbij is dat het zware geweld meestal tegen de eigen bevolking gericht is. Toch kan het uiteraard geen kwaad alert te zijn. Toeristen krijgen met name te maken met diefstal. 

Veiligheid Kingston

Kingston is de hoofdstad van Jamaica en telt bijna een miljoen inwoners. Ongeveer 16,5% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Er is daarom een hoog risico op diefstallen en andere vormen van criminaliteit. Toeristen zijn meestal enkel het doelwit van diefstallen, dus daarom is het aan te raden om zo min mogelijk sieraden, geld en andere waardevolle spullen mee te nemen. De meeste resorts en hotels zijn goed bewaakt. Daarnaast kun je het beste de volkswijken, ook wel 'Downtown Kingston' genaamd, te vermijden. Met name in deze wijken is er sprake van zwaardere criminaliteit. Als je ergens heen wilt gaan in Kingston kun je gebruik maken van de JUTA-taxi’s of een dienst die via het hotel geregeld is. De JUTA-taxi's zijn namelijk officieel erkend door de toeristische autoriteiten. Reizen in de stad na zonsondergang wordt afgeraden.

Redemption monument in Kingston
Redemption monument in Kingston

Houd ook hier rekening mee

  • Het orkaanseizoen begint in juni en eindigt in oktober. In deze maanden kunnen er op Jamaica tropische stormen en soms zelfs orkanen voorkomen. De zware depressies zijn goed te voorspellen, dus het komt zelden voor dat er een veiligheidsrisico is door de weersomstandigheden. Het is verstandig om in de zomermaanden de weerberichten in de gaten te houden. De laatste zware orkanen troffen Jamaica in 2007 en 2016, dus het is ook niet zo dat je er ieder jaar mee te maken krijgt.
  • Er is geen Nederlandse ambassade op Jamaica. De dichtstbijzijnde ambassade ligt in Havana op Cuba. In noodgevallen kun je ook terecht bij het honorair consulaat in Kingston, Jamaica.
  • Wees voorzichtig in het verkeer. Het wegennetwerk is niet goed onderhouden, de bewegwijzering is slecht en de verlichting houdt vaak ook te wensen over. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Er zijn jaarlijks relatief veel verkeersdoden op Jamaica, dus het is een risico om aan het verkeer deel te nemen.
  • Om naar Jamaica te reizen heb je een geldig reisdocument nodig. Er is GEEN visum nodig. Daarnaast moet je inentingen hebben gehad als je uit een gele koorts gebied komt. Andere inentingen tegen bijvoorbeeld DTP, Hepatitis A, Hepatitis B worden aanbevolen, maar zijn niet verplicht. 
  • Homoseksualiteit is een zeer gevoelig onderwerp op Jamaica. Homoseksuelen worden over het algemeen niet geaccepteerd, dus om ongewenste aandacht te voorkomen is het verstandig om homoseksualiteit niet in het openbaar te vertonen. 
Voor het actuele nieuws over de veiligheid in dit land kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Heeft u interesse in een reis naar Jamaica? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

11 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Gerelateerde artikelen