Jamaica

Vissersboot in zee in Jamaica
Vissersboot in zee in Jamaica

Jamaica is gelegen in het Caribisch gebied, ten zuiden van Cuba en ten westen van Haïti. Jamaica is een van de grotere eilanden in het Caribisch gebied. Samen met Cuba, Haïti, Dominicaanse Republiek en Puerto Rico vormt het de Grote Antillen. Van west naar oost is de grootste afstand 240 km en noord naar zuid is gemiddeld 56 km. Jamaica was een van de belangrijkste plantagekolonies in het Britse imperium. Dit kwam door het tropisch klimaat en de vruchtbare kustvlakten. Jamaica kent geen staatsgodsdienst en er heerst volstrekte godsdienstvrijheid. De meerderheid van de Jamaicanen is protestant. Deze protestantse gemeenschap is wel verdeeld over een groot aantal kerkgenootschappen. Dankzij de Britse erfenis zijn er maar liefst 12 prachtige golfbanen in en nabij Negril, Montego Bay, Ocho Rios, Trelawny, Runaway Bay, Kingston en Mandeville. Er zijn zowel zee- als parkbanen, een echt paradijs voor de golfer dus. Jamaica ligt in een aardbevingenzone: in 1692 werd Port Royal verwoest en in 1907 Kingston. Het toerisme is op dit moment de belangrijkste bron van inkomsten voor de Jamaicaanse economie. Jaarlijks bezoeken meer dan 3 miljoen mensen het eiland, waarvan 1,3 miljoen cruise-toeristen. Hoewel er veel aandacht besteed wordt aan het onderwijs, kampt de overheid met grote problemen. Van bijna alles is er te weinig, zoals schoolgebouwen, leerboeken en andere lesmaterialen. Kinderen jonger dan 6 jaar gaan naar zogenaamde basic schools. Lager onderwijs is verplicht voor kinderen van 7 tot 15 jaar.

Reisaanbod Jamaica

Vlag Jamaica
Officiele naam:
Jamaica
ISO:
JM
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Kingston
Inwoners:
+/- 2660723
Taal:
Engels
Godsdienst:
Protestants
Tijdzone:
UTC -5
Munteenheid:
Dollar
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
10991 km≤
Beste reistijd:
december - april

Reggae is in het begin van de jaren zestig van de 20e eeuw ontstaan op Jamaica uit ska, snelle rhythm 'n blues met nadruk op de constante backbeat. De teksten zijn vaak sociaal of politiek getint, terwijl ook het rastafarianisme een voortdurend bezongen wordt. Bob Marley and the Wailers hebben vanaf halverwege de jaren zeventig gezorgd voor de doorbraak van de reggae naar het grote publiek.

De Jamaicaanse vlag werd onthuld op 6 augustus 1962, de datum waarop het land onafhankelijk werd. De vlag heeft een diagonaal kruis met vier tegenover elkaar geplaatste driehoeken. De symbolische betekenis van de vlag is dat er ontberingen zijn, maar dat het land groen is en dat de zon schijnt. De doorstane en toekomstige ontberingen worden gesymboliseerd door de kleur zwart, de natuurlijke overvloed en schoonheid van het zonlicht door de kleur geel en de hoop en landbouwrijkdommen door de kleur groen.

De nationale vogel is de Red-billed streamertail Humming Bird (Trochilus Polytmus) ofwel roodgebekte zwaluwstaart kolibrie. Deze Doctor Bird komt alleen op Jamaica voor. Dit vogeltje is een veel gebruikt nationaal symbool geworden. Je komt hem tegen op bankbiljetten en ook in het logo van Air Jamaica.

Ervaringen

* = verplicht veld

Jamaica krijgt gemiddeld een 8,7 uit 10 op basis van 15 ervaringen:

8,7 15 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 5 met 15 resultaten

plaats: Negril, reisperiode: april 2017

Ik ben echt verliefd geworden op het eiland en vooral Negril. Dit deel van het eiland is zo mooi, je moet het eigenlijk gezien en meegemaakt hebben want het is moeilijk te beschrijven!

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Rondreis, reisperiode: augustus 2017

Jamaica biedt veel variatie. Iedere regio heeft zijn eigen charme en mooie stranden en andere bezienswaardigheden.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Diverse, reisperiode: augustus 2017

Jamaica is een land waar je absoluut rond moet reizen en niet op één plek in een hotel moet blijven!

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Jamaica

Net buiten de stad staat het White Marl Arawak Museum. Het is een interessante plaats als je meer wilt weten over het leven van de Arawakken. De collectie bestaat o.a. uit aardewerk, sieraden, wapens en skeletten.

Plantages
Plantages

In Runaway Bay is naast de mooie stranden niet heel veel te doen. Wel zijn er in de omgeving van Runaway Bay diverse oude plantages te vinden. Tevens staan er gebouwen die verwijzen naar de tijd van suiker en slavernij. Diverse mooie planten- en bloemensoorten spot je bij het Cranbook Flower Forest als je vanaf Runaway Bay richting Ocho Rios rijdt.

Port Antonio Marlin Tournament
Port Antonio Marlin Tournament

Port Antonio Marlin Tournament is een week lang durend evenement waarbij het sportvissen centraal staat. Decor voor de wedstrijd is de haven van Port Antonio, waar ongeveer 35 tot 40 boten aanmeren. Dit gezellige en sociale evenement is leuk voor zowel visliefhebbers als niet-visliefhebbers. Er doen in totaal zo'n 300 tot 400 mensen mee aan de wedstrijd. 

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Jamaica

Artikelen

Eten en drinken

De keuken van Jamaica bestaat uit een samensmelting van verschillende traditionele gerechten van Arawak-Indiaanse, Spaanse, Afrikaanse, Chineese, Britse en Arabische afkomst. Een typisch Jamaicaans ontbijt is ackee, een fruitsoort die wanneer hij gekookt wordt, nog het meest op roerei lijkt (maar met een fruitige smaakje). Tijdens het middaguur bestaat de lunch meestal uit een licht hapje van vlees of een groentetaartje. Het avondeten bestaat over het algemeen uit geiten- of varkensvlees geserveerd met rijst en bonen. Visgerechten zijn ook populair op de menukaart. Jerk wordt in Jamaica veel gegeten. Dit is een manier van bereiden. Eerst wordt het vlees gekookt, daarna gemarineerd en vervolgens geroosterd boven een vuur van pimento-hout wat het vlees zijn specifieke smaak geeft.

Thee is de algemene naam in Jamaica voor een heet drankje en kan soms gemaakt zijn van alleen kruiden, maar je kunt er ook rum, melk, specerijen en soms zelfs vis in hebben drijven. Bier en rum zijn de meest populaire dranken. Skyjuice is een populair koud drankje, gemaakt van geschaafd ijs en siroop. Ook kokosmelk wordt veel gedronken. Rum is de basis voor iedere echte borrel. Rum Punch is de bekendste cocktail die wordt gemaakt met rum. Fruit punch is de alcohol-vrije variant.

Vervoer

De gemiddelde vliegtijd vanaf Schiphol is 12,5 uur. Er wordt meestal een tussenstop gemaakt in Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Jamaica heeft twee internationale vliegvelden: Norman Manley International Airport in Kingston en Sangster International Airport in Montego Bay.

Het verkeer rijdt aan de linkerkant, de wegen zijn van redelijke kwaliteit maar vaak zijn er geen vluchtstroken. Taxi’s hebben vaak geen meter. Het is dus belangrijk om eerst te vragen hoeveel de rit gaat kosten. Op vliegvelden en bij de meeste hotels staan erkende JUTA-taxi’s. Sinds het spoor door de orkaan Gilbert (in 1988) voor een groot gedeelte is verwoest kan er niet meer met de trein worden gereisd. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van een huurauto om het eiland te bereizen. Knutsford Express biedt uitstekende luxe geregelde busverbindingen tussen vele grote steden op Jamaica. Alleen het oostelijke deel van Jamaica wordt nog niet bediend.

Visum

Voor een vakantie in Jamaica dien je te beschikken over een geldig paspoort die nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkeer in Nederland. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau op Jamaica ligt over het algemeen iets hoger dan in Nederland. De munteenheid is de Jamaicaanse dollar maar er wordt veelal betaalt met US dollars.

Veiligheid

In het verleden had het eiland een slechte naam wat berovingen en diefstal betrof. In de toeristenplaatsen (Montego Bay, Ocho Rios, Negril) is het politietoezicht opgevoerd en dat lijkt succesvol te zijn. Maar blijf natuurlijk wel altijd alert. Vooral bepaalde slechte wijken in Kingston moeten worden vermeden.

Medische informatie

Tot een aantal jaren geleden was het systeem van volksgezondheid erg goed. Mede doordat de Britten een netwerk van ziekenhuizen en gezondheidscentra hadden achtergelaten. De laatste jaren is het aantal ziekenhuisbedden en de omvang van verplegend personeel sterk afgenomen. De Jamaicaan zelf moet veel betalen voor de gezondheidzorg.

Inentingen zijn niet verplicht maar worden wel aangeraden. Neem voor actuele adviezen contact op met TravelClinic, Tropendokter of de GGD.

Het kraanwater op Jamaica is van goede kwaliteit en kan gedronken worden.

Bevolking

'Eenheid in verscheidenheid' ofwel 'Out of many people' is het nationale motto van Jamaica. De bevolking heeft een gevarieerde samenstelling. Ongeveer 75% van de Jamaicanen stamt af van de Afrikaanse slaven. Naast Jamaicanen vind je op het eiland veel Chinezen, Europeanen, Afrikanen, Indiërs, Syriërs en Arabieren. Reggae is in het begin van de jaren `60 van de 20e eeuw ontstaan op Jamaica uit ska, snelle rhythm 'n blues met nadruk op de constante backbeat. De teksten zijn vaak sociaal of politiek getint, terwijl ook het rastafarianisme nog voortdurend bezongen wordt. Bob Marley and the Wailers hebben vanaf halverwege de jaren `70 gezorgd voor de doorbraak van de reggae naar het grote publiek. De Jamaicaanse vlag werd onthuld op 6 augustus 1962, de datum waarop het land onafhankelijk werd. De vlag heeft een diagonaal kruis met vier tegenover elkaar geplaatste driehoeken. De symbolische betekenis van de vlag is dat er ontberingen zijn, maar dat het land groen is en dat de zon schijnt. De doorstane en toekomstige ontberingen worden gesymboliseerd door de kleur zwart, de natuurlijke overvloed en schoonheid van het zonlicht door de kleur geel en de hoop en landbouwrijkdommen door de kleur groen. Cricket is de nationale sport van het eiland.

De taal

De officiële taal op Jamaica is het Engels. Daarnaast spreekt een groot gedeelte van de bevolking ook nog een dialect, het Patois. Dit dialect ontstond in de 17e eeuw en is een mengsel van Engels, Frans, Spaans en West-Afrikaanse talen. Voor niet-Jamaicanen is het absoluut niet te volgen.

Flora & Fauna

Jamaica is een bergachtig land met in het oosten de Blue Mountains. De hoogste top is de Blue Mountain Peak (2256 m.). De nationale vogel is de Red-billed streamertail Humming Bird (Trochilus Polytmus) ofwel roodgebekte zwaluwstaart kolibrie. Deze Doctor Bird komt alleen op Jamaica voor. Dit vogeltje is een veel gebruikt nationaal symbool geworden. Je komt hem tegen op bankbiljetten en ook in het logo van Air Jamaica. Voor het relatief kleine Jamaica is het aantal plantensoorten verbluffend. Onderzoek heeft aangetoond dat er zo`n 3000 soorten planten zijn (waaronder 200 soorten orchideeën). Een groot deel van de flora en fauna op Jamaica is nergens anders te vinden op de wereld. Van de 3800 planten en varens, zijn er 1000 inheems. Jamaica is een paradijs is voor vogelspotters. Jamaica kent wel 200 vogelsoorten met meer inheemse soorten dan ieder ander Caribisch eiland. 25 soorten komen alleen op Jamaica voor. Jamaica is een groen eiland dat natuurliefhebbers zal aanspreken. Prachtige vegetatie, bijzondere fauna en een boeiende onderwaterwereld. De meest interessante gebieden voor natuurliefhebbers zijn: het tropisch regenwoud (the Cockpit Country), de Blue Mountains, Hollywell National Park, de wetlands aan de Delta van Black River met krokodillen en visarenden. De kust van Jamaica is een paradijs voor duikers en snorkelaars.

Geschiedenis

In 650 heette het eiland Xaymaca, zo genoemd door de Arawaks uit Zuid-Amerika die het eiland in gebruik namen. Rond 1400 kwamen de Cariben, een kannibalistische stam uit Zuid-Amerika, het vredige bestaan van de Arawaks verstoren. In 1494 werd het eiland ontdekt door Christoffel Columbus die het tot 1509 als privé-eiland gebruikte waarna de Spanjaarden het eiland Santiago noemden en er vanaf 1517 Afrikaanse slaven lieten komen. In 1655 werd Jamaica veroverd door de Engelsen. De Spanjaarden die er woonden vluchtten naar Cuba. Ze lieten hierbij hun slaven achter op Jamaica. In 1807 werd door de Engelsen de slavenhandel afgeschaft. In 1834 werd de slavernij in Engeland geheel afgeschaft en in 1838 werd dat doorgevoerd in Jamaica. In 1944 kreeg Jamaica volledig zelfbestuur en algemeen kiesrecht, en het land werd onafhankelijk in 1962. Sinds 1872 is Kingston de hoofdstad.