Jamaica

Vissersboot in zee in Jamaica
Vissersboot in zee in Jamaica

Jamaica is een land in het Caribisch gebied. Het eiland lig verscholen achter Cuba en het eiland Hispaniola, waardoor hier minder orkanen en tropische stromen voorkomen dan op de eilanden in het oosten van de Caribische zee. Jamaica is voor een groot deel afhankelijk van toerisme. Daarnaast vindt er veel handel in Marihuana plaats. Jamaica is namelijk de op één na grootste producent van deze drug.

Per jaar komen er ongeveer drie miljoen toeristen op Jamaica. Ongeveer 1,3 miljoen hiervan bestaat uit cruise-toeristen. Jamaica is een erg populaire vakantiebestemmingen vanwege de unieke watervallen, de mooie stranden, de interessante cultuur en natuurlijk de reggae-muziek.

Heb je weinig kennis van Jamaica? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Jamaica
Officiele naam:
Jamaica
ISO:
JM
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Kingston
Inwoners:
+/- 2660723
Taal:
Engels
Godsdienst:
Protestants
Tijdzone:
UTC -5
Munteenheid:
Dollar
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
10991 km²
Beste reistijd:
december - april

Reggae is in het begin van de jaren zestig van de 20e eeuw ontstaan op Jamaica uit ska, snelle rhythm 'n blues met nadruk op de constante backbeat. De teksten zijn vaak sociaal of politiek getint, terwijl ook het rastafarianisme een voortdurend bezongen wordt. Bob Marley and the Wailers hebben vanaf halverwege de jaren zeventig gezorgd voor de doorbraak van de reggae naar het grote publiek.

De Jamaicaanse vlag werd onthuld op 6 augustus 1962, de datum waarop het land onafhankelijk werd. De vlag heeft een diagonaal kruis met vier tegenover elkaar geplaatste driehoeken. De symbolische betekenis van de vlag is dat er ontberingen zijn, maar dat het land groen is en dat de zon schijnt. De doorstane en toekomstige ontberingen worden gesymboliseerd door de kleur zwart, de natuurlijke overvloed en schoonheid van het zonlicht door de kleur geel en de hoop en landbouwrijkdommen door de kleur groen.

De nationale vogel is de Red-billed streamertail Humming Bird (Trochilus Polytmus) ofwel roodgebekte zwaluwstaart kolibrie. Deze Doctor Bird komt alleen op Jamaica voor. Dit vogeltje is een veel gebruikt nationaal symbool geworden. Je komt hem tegen op bankbiljetten en ook in het logo van Air Jamaica.

Ervaringen

Heb je ooit Jamaica bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Jamaica krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 22 ervaringen:

9,0 22 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 8 met 22 resultaten

plaats: Rondreis, reisperiode: juli 2010

Een heel bijzonder land. In 3 weken 24 uur in Ochi geweest, 24 uur te veel als je het mij vraagt. De niet-toeristische plekken zijn zo veel mooier (Port Antonio en verder oostelijk). Mensen zijn vriendelijk, openhartig, hartelijk. Eten is fantastisch, net gevangen vis op de veranda bij een lokaal eettentje, of bij 'Mama Joyce' die voor de community kookte. Om maar niet te spreken over het pure genieten van het leven en de muziek. IRIE!

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: divers, reisperiode: december 2019

Prachtig land met prachtige mensen. De echte carribean.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
plaats: Negril, reisperiode: september 2019

Wat een fantastische reis was het! Alles was tot in de puntjes voorbereid, we hebben zo genoten ! Wat een prachtige plekjes hebben wij gezien. De ontvangst bij Toby’s, lekker acclimatiseren, het werkelijk schitterende plekje en de rust van het plantage huis, de hartelijkheid en openheid van Sarah, de romantische blue lagoon met haar prachtige Kanopi House, de cabins in de blue mountains, hoog boven Kingston, de homestay bij Patricia en Major, het emotionele schoolbezoek in Brompton, het kleinschalige, mooie en gezellige Country Country in Negril. Het was spannend om voor het eerst aan de linkse kant te rijden. Dat was even wennen. De reis was een heel avontuur. Maar het ging helemaal goed. We hebben enorm genoten van de kunst, cultuur, het eten, drinken, de mensen, het hele eiland. We hebben echt een super fantastische vakantie gehad. Enorm veel verhalen, veel foto’s en onvergetelijke herinneringen gemaakt. Hartelijk dank voor de verhalen van Better Places tijdens de vakantiebeurs. Daardoor waren we erg enthousiast geworden en hebben we de reis via Better Places geboekt. Dat gaat zeker een vervolg krijgen. Don’t like Jamiaca, we love her… Groeten van Wally en Marjolein

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Jamaica

Winkelen op Jamaica

Overal op Jamaica zijn mogelijkheden om te winkelen. Veel winkels met een grote keuze aan (soms belastingvrije) artikelen vormen een waar paradijs voor verwoede shoppers. De shopping plazas zijn grote complexen waar alles onder een dak te koop is.

Port Royal

Een bezoek aan Port Royal mag zeker niet overgeslagen worden als je in Jamaica bent. Tegenwoordig is Port Royal een rustig vissersdorp maar vroeger was het een grote stad waar mensen uit alle lagen van de bevolking woonden. In Port Royal liepen piraten gewoon naast mensen van adel. In de bloeiperiode van Port Royal had de stad meer dan 6.000 inwoners. De stad is in 7 juni 1692 getroffen door een grote aardbeving, die ervoor zorgde dat de helft van de stad in zee storten. Direct daarna werd de stad getroffen door een grote tsunami, die ook een groot deel van de stad vernietigde. Port Royal is tegenwoordig een geliefde plek onder archeologen.

Holywell Park

Holywell Park in Jamaica ligt 3.500 meter boven de zeespiegel. In dit park ligt ook nog een ander park, het John Crow Mountains National Park. In het park vind je de mooiste planten en bloemen en vanuit het park heb je een prachtig uitzicht over Kingston. Dit park is de laatste van de twee bekende leefgebieden van de grootste vlinder op het westelijk halfrond.

National Park Blue Mountains

National Park Blue Mountains
National Park Blue Mountains
Kaart met locatie National Park Blue Mountains

Het National Park Blue Mountains is een schitterend gebied voor natuurliefhebbers waar ontelbare zeldzame planten en dieren voorkomen zoals vlinders en vogels. De Blue Mountains vormen de langste bergkeren van Jamaica. De beroemde Jamaican Blue Mountain Coffee wordt verbouwd in het park tussen 2.000 en 5.000 meter boven de zeespiegel.

Columbus Park

Columbus Park is het enige openluchtmuseum van Jamaica en ligt op een steile rots boven de Discovery Bay. Hier ging Columbus voor het eerst aan land. Het museum toont kanonnen, oude landbouwwerktuigen en herinneringen aan Jamaica’s verleden.

Koloniale huizen

Koloniale huizen
Koloniale huizen

In veel koloniale huizen op Jamaica is tegenwoordig een museum gevestigd. Vaak wordt er een rondleiding verzorgd, waarbij je de plantages te zien krijgt. Rose Hall Great House en Greenwood Great House nabij Montego Bay zijn twee voorbeelden van prachtige landhuizen met een museum.

Accommodaties

Artikelen

Eten en drinken

De Jamaicaanse keuken bevat Indiase, Chinese, Afrikaanse en Europese invloeden. De meeste gerechten zijn erg pittig doordat er veel kruiden worden gebruikt. Daarnaast vind je in Jamaica veel exotische vruchten. De Jamaicanen nemen vaak een stevig ontbijt en een lichte lunch die veelal bestaat uit een luchtige snack. Als voorgerecht wordt vaak soep gegeten, als hoofdgerecht vlees en groente, als bijgerecht rijst met erwten en als nagerecht vers fruit, cake of pudding.

Het bier en de rum is erg populair in Jamaica. Het bekendste biertje is Red Stripe. In Jamaica vind je veel suikerrietplantages waar de ingrediënten gemaakt worden voor de rum. De bekendste Jamaicaanse rum is Appleton. Ook heeft Jamaica een eigen koffie, genaamd Blue Mountains Coffee. Daarnaast vind je verschillende cocktails, kokosmelk en andere frisse drankjes. Zo is Skyjuice erg populair. Dit is een koud drankje gemaakt van ijs en siroop.

Vervoer

De gemiddelde vliegtijd vanaf Schiphol is 12,5 uur. Er wordt meestal een tussenstop gemaakt in Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Jamaica heeft twee internationale vliegvelden: Norman Manley International Airport in Kingston en Sangster International Airport in Montego Bay.

Het verkeer rijdt aan de linkerkant, de wegen zijn van redelijke kwaliteit maar vaak zijn er geen vluchtstroken.

Taxi’s hebben vaak geen meter. Het is dus belangrijk om eerst te vragen hoeveel de rit gaat kosten. Op vliegvelden en bij de meeste hotels staan erkende JUTA-taxi’s. Sinds het spoor door de orkaan Gilbert (in 1988) voor een groot gedeelte is verwoest kan er niet meer met de trein worden gereisd. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van een huurauto om het eiland te bereizen.

Knutsford Express biedt uitstekende luxe geregelde busverbindingen tussen vele grote steden op Jamaica. Alleen het oostelijke deel van Jamaica wordt nog niet bediend.

Visum

Voor een vakantie in Jamaica dien je te beschikken over een geldig paspoort die nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkeer in Nederland. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau op Jamaica ligt over het algemeen iets hoger dan in Nederland.

De munteenheid is de Jamaicaanse dollar maar er wordt veelal betaalt met US dollars.

Veiligheid

In het verleden had het eiland een slechte naam wat berovingen en diefstal betrof. In de toeristenplaatsen (Montego Bay, Ocho Rios, Negril) is het politietoezicht opgevoerd en dat lijkt succesvol te zijn. Maar blijf natuurlijk wel altijd alert. Vooral bepaalde slechte wijken in Kingston moeten worden vermeden.

Medische informatie

Tot een aantal jaren geleden was het systeem van volksgezondheid erg goed. Mede doordat de Britten een netwerk van ziekenhuizen en gezondheidscentra hadden achtergelaten. De laatste jaren is het aantal ziekenhuisbedden en de omvang van verplegend personeel sterk afgenomen. De Jamaicaan zelf moet veel betalen voor de gezondheidzorg.

Inentingen zijn niet verplicht maar worden wel aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met TravelClinic, Tropendokter of de GGD.

Het kraanwater op Jamaica is van goede kwaliteit en kan gedronken worden.

Bevolking

'Eenheid in verscheidenheid' ofwel 'Out of many people' is het nationale motto van Jamaica. De bevolking heeft een gevarieerde samenstelling. Ongeveer 75% van de Jamaicanen stamt af van de Afrikaanse slaven. Naast Jamaicanen vind je op het eiland veel Chinezen, Europeanen, Afrikanen, Indiërs, Syriërs en Arabieren.

De typisch Jamaicaanse muziekstijl is natuurlijk Reggae. Deze muziekstijl is eind jaren zestig ontstaan en is een combinatie van de muzieksoorten mento en rocksteady. Bob Marley heeft in de jaren zeventig Reggae op de kaart gezet. Door alleen al zijn charismatische persoonlijkheid is deze muziekstijl erg populair geworden.

De Jamaicaanse vlag werd onthuld op 6 augustus 1962, de datum waarop het land onafhankelijk werd. De vlag heeft een diagonaal kruis met vier tegenover elkaar geplaatste driehoeken. De symbolische betekenis van de vlag is dat er ontberingen zijn, maar dat het land groen is en dat de zon schijnt. De doorstane en toekomstige ontberingen worden gesymboliseerd door de kleur zwart, de natuurlijke overvloed en schoonheid van het zonlicht door de kleur geel en de hoop en landbouwrijkdommen door de kleur groen.

Cricket is de nationale sport van het eiland.

De taal

De officiële taal van Jamaica is Engels. Dit komt doordat de Britten een lang tijd heersten over het Caribisch gebied. Toch wordt de officiële taal niet gesproken op Jamaica. De voertaal is namelijk Patois. Dit is een mengsel van Creools, Engels, Spaans, Portugees, Aziatisch en Afrikaans.

Flora & Fauna

Op Jamaica vind je niet alleen tropische planten, maar ook planten die ontstaan in een gematigd en subtropisch klimaat. Er leven maar liefst achthonderd verschillende soorten planten op het eiland. Tweehonderd van deze planten bestaan uit orchideeën. Ook vind je er veel verschillende wilde planten. Door het tropische klimaat is Jamaica erg rijk aan fauna. Daarom vind je op het eiland ook veel prachtig verzorgde botanische tuinen.

Vogelspotters kunnen hun hart ophalen op Jamaica. Je vindt hier namelijk wel tweehonderd verschillende vogelsoorten, waarvan vijfentwintig soorten alleen op Jamaica leven. De nationale vogel is Red-Billed Streamertail Humming Bird. Naast de bijzondere vogels, leven er onder andere ook hagedissen, kikkers en leguanen in de natuur van Jamaica. Ook kom je er verschillende soorten vlinders en vleermuizen tegen.

Geschiedenis

In 1494 werd Jamaica ontdekt door Christoffel Columbus. Hij noemde het eiland Santiago. In 1509 kreeg Spanje Jamaica in beheer en het eiland werd bewoond door de Spanjaarden, afstammelingen van de Arawak-indianen. In 1655 veroverden Engeland het grootste deel van het eiland en in 1658 had Engeland de volledige macht over Jamaica. De slaven van de Spanjaarden bleven wel op het eiland, terwijl de rest van de inwoners naar Cuba vluchtten. Na veel invasies zorgen Engeland er iedere keer weer voor dat ze Jamaica behielden.

In 1831 werd, na veel opstand, de slavernij op Jamaica afgeschaft en in 1865 werd Jamaica kroonkolonie. Sinds 1872 is Kingston de hoofdstad. Pas in 1962 werd het eiland officieel onafhankelijk.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Jamaica?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Jamaica. Lees meer over het reisadvies in Jamaica

Wat zijn de beste hotels van Jamaica?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Jamaica:
 • RIU Negril***** (8.5 in 36)
 • RIU Montego Bay***** (8.5 in 24)
 • RIU Ocho Rios**** (8.4 in 70)
 • Bahia Principe Grand Jamaica (v/h Grand Bahía Prín***** (8.4 in 13)
 • RIU Palace Tropical Bay***** (8.3 in 13)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Jamaica i.v.m. Corona?

  Per 15 mei 2021 is het generieke reisadvies vervangen. Het reisadvies veranderd per dag. Neem contact met ons op voor de huidige status.