Vissersboot in zee in JamaicaVissersboot in zee in Jamaica

Jamaica is gelegen in het Caribisch gebied, ten zuiden van Cuba en ten westen van Haïti. Jamaica is een van de grotere eilanden in het Caribisch gebied. Samen met Cuba, Haïti, Dominicaanse Republiek en Puerto Rico vormt het de Grote Antillen. Van west naar oost is de grootste afstand 240 km en noord naar zuid is gemiddeld 56 km.

Jamaica was een van de belangrijkste plantagekolonies in het Britse imperium. Dit kwam door het tropisch klimaat en de vruchtbare kustvlakten.

Jamaica kent geen staatsgodsdienst en er heerst volstrekte godsdienstvrijheid. De meerderheid van de Jamaicanen is protestant. Deze protestantse gemeenschap is wel verdeeld over een groot aantal kerkgenootschappen.

Dankzij de Britse erfenis zijn er maar liefst 12 prachtige golfbanen in en nabij Negril, Montego Bay, Ocho Rios, Trelawny, Runaway Bay, Kingston en Mandeville. Er zijn zowel zee- als parkbanen, een echt paradijs voor de golfer dus.

Jamaica ligt in een aardbevingenzone: in 1692 werd Port Royal verwoest en in 1907 Kingston.

Het toerisme is op dit moment de belangrijkste bron van inkomsten voor de Jamaicaanse economie. Jaarlijks bezoeken meer dan 3 miljoen mensen het eiland, waarvan 1,3 miljoen cruise-toeristen.

Hoewel er veel aandacht besteed wordt aan het onderwijs, kampt de overheid met grote problemen. Van bijna alles is er te weinig, zoals schoolgebouwen, leerboeken en andere lesmaterialen. Kinderen jonger dan 6 jaar gaan naar zogenaamde basic schools. Lager onderwijs is verplicht voor kinderen van 7 tot 15 jaar.

Ervaringen

Er zijn 4 ervaringen ingevuld; Jamaica krijgt een 8 uit 10 .


bezocht dit land in oktober 2014

Was prima plek om vanuit Montego Bay excursies te ondernemen.

bezocht dit land in oktober 2014

In negril zit je aan een heerlijk strand! Het dorpje is erg klein, maar wel even de moeite waard om te kijken. Ricks café ligt nog aardig ver weg. Wel was de stad veilig en zijn de mensen gemoedelijk en ietwat opdringerig. Goed te bereiken met taxi en bus (vanaf het vliegveld).

bezocht dit land in november 2013

Mooi groen eiland,heuvelachtig soms hogere bergen. Mooi lang strand,geel fijn zand.Geelachtig fijn zand. Temperatuur zeewater ongeveer 27-28 graden. Goede restaurants meestal in de hotels. De wegen zijn soms nogal slecht. Goede vakantie gehad. groeten Piet.

bezocht dit land in november 2012

mooi natuurlandschap en zeer leuke plaatselijke inwoners ( ja mon ) verschillende excursies zijn zeer goed te bezoeken vanaf ocho rios.

Vervoer

Vervoer naar het land

De gemiddelde vliegtijd vanaf Schiphol is 12,5 uur. Er wordt meestal een tussenstop gemaakt in Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Jamaica heeft twee internationale vliegvelden: Norman Manley International Airport in Kingston en Sangster International Airport in Montego Bay.

Vervoer in het land

Het verkeer rijdt aan de linkerkant, de wegen zijn van redelijke kwaliteit maar vaak zijn er geen vluchtstroken.

Taxi’s hebben vaak geen meter. Het is dus belangrijk om eerst te vragen hoeveel de rit gaat kosten. Op vliegvelden en bij de meeste hotels staan erkende JUTA-taxi’s. Sinds het spoor door de orkaan Gilbert (in 1988) voor een groot gedeelte is verwoest kan er niet meer met de trein worden gereisd. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van een huurauto om het eiland te bereizen.

Knutsford Express biedt uitstekende luxe geregelde busverbindingen tussen vele grote steden op Jamaica. Alleen het oostelijke deel van Jamaica wordt nog niet bediend.

Artikelen

Leukste excursies in Jamaica
Jamaica; bekend van films, boeken en muziek
Vrijwilligerswerk Jamaica
Top 5 leukste activiteiten Jamaica
Mooiste stranden van Jamaica
Festivals Jamaica
Winterzon Jamaica
Jamaica van A tot Z
Huwelijksreis naar Jamaica
Leukste bezienswaardigheden van Jamaica
Rondreizen in Jamaica

Visum

Voor een vakantie in Jamaica dien je te beschikken over een geldig paspoort die nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkeer in Nederland. Er is geen visum nodig.

Prijzen

Het prijsniveau op Jamaica ligt over het algemeen iets hoger dan in Nederland.

De munteenheid is de Jamaicaanse dollar maar er wordt veelal betaalt met US dollars.

Veiligheid

In het verleden had het eiland een slechte naam wat berovingen en diefstal betrof. In de toeristenplaatsen (Montego Bay, Ocho Rios, Negril) is het politietoezicht opgevoerd en dat lijkt succesvol te zijn. Maar blijf natuurlijk wel altijd alert. Vooral bepaalde slechte wijken in Kingston moeten worden vermeden.

Bevolking & cultuur

'Eenheid in verscheidenheid' ofwel 'Out of many people' is het nationale motto van Jamaica. De bevolking heeft een gevarieerde samenstelling. Ongeveer 75% van de Jamaicanen stamt af van de Afrikaanse slaven. Naast Jamaicanen vind je op het eiland veel Chinezen, Europeanen, Afrikanen, Indiërs, Syriërs en Arabieren.

Reggae is in het begin van de jaren `60 van de 20e eeuw ontstaan op Jamaica uit ska, snelle rhythm 'n blues met nadruk op de constante backbeat. De teksten zijn vaak sociaal of politiek getint, terwijl ook het rastafarianisme nog voortdurend bezongen wordt. Bob Marley and the Wailers hebben vanaf halverwege de jaren `70 gezorgd voor de doorbraak van de reggae naar het grote publiek.

De Jamaicaanse vlag werd onthuld op 6 augustus 1962, de datum waarop het land onafhankelijk werd. De vlag heeft een diagonaal kruis met vier tegenover elkaar geplaatste driehoeken. De symbolische betekenis van de vlag is dat er ontberingen zijn, maar dat het land groen is en dat de zon schijnt. De doorstane en toekomstige ontberingen worden gesymboliseerd door de kleur zwart, de natuurlijke overvloed en schoonheid van het zonlicht door de kleur geel en de hoop en landbouwrijkdommen door de kleur groen.

Cricket is de nationale sport van het eiland.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van Jamaica (Jamaica); met als hoofdstad Kingston. Het land ligt in zuid Midden-Amerika en heeft een oppervlakte van ongeveer 10991 km². Het klimaat wat er heerst is Tropisch. Het merendeel van de 2660723 inwoners heeft als geloofsovertuiging Protestants. De meest gesproken taal in Jamaica is Engels. De tijdzone van het land is -5. De munteenheid van Jamaica is de Dollar.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

Jamaica is een bergachtig land met in het oosten de Blue Mountains. De hoogste top is de Blue Mountain Peak (2256 m.).

De nationale vogel is de Red-billed streamertail Humming Bird (Trochilus Polytmus) ofwel roodgebekte zwaluwstaart kolibrie. Deze Doctor Bird komt alleen op Jamaica voor. Dit vogeltje is een veel gebruikt nationaal symbool geworden. Je komt hem tegen op bankbiljetten en ook in het logo van Air Jamaica.

Voor het relatief kleine Jamaica is het aantal plantensoorten verbluffend. Onderzoek heeft aangetoond dat er zo`n 3000 soorten planten zijn (waaronder 200 soorten orchideeën). Een groot deel van de flora en fauna op Jamaica is nergens anders te vinden op de wereld. Van de 3800 planten en varens, zijn er 1000 inheems. Jamaica is een paradijs is voor vogelspotters. Jamaica kent wel 200 vogelsoorten met meer inheemse soorten dan ieder ander Caribisch eiland. 25 soorten komen alleen op Jamaica voor.

Jamaica is een groen eiland dat natuurliefhebbers zal aanspreken. Prachtige vegetatie, bijzondere fauna en een boeiende onderwaterwereld. De meest interessante gebieden voor natuurliefhebbers zijn: het tropisch regenwoud (the Cockpit Country), de Blue Mountains, Hollywell National Park, de wetlands aan de Delta van Black River met krokodillen en visarenden.

De kust van Jamaica is een paradijs voor duikers en snorkelaars.

Medische informatie

Tot een aantal jaren geleden was het systeem van volksgezondheid erg goed. Mede doordat de Britten een netwerk van ziekenhuizen en gezondheidscentra hadden achtergelaten. De laatste jaren is het aantal ziekenhuisbedden en de omvang van verplegend personeel sterk afgenomen. De Jamaicaan zelf moet veel betalen voor de gezondheidzorg.

Inentingen

Inentingen zijn niet verplicht maar worden wel aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met TravelClinic, Tropendokter of de GGD.

De taal

De officiële taal op Jamaica is het Engels. Daarnaast spreekt een groot gedeelte van de bevolking ook nog een dialect, het Patois. Dit dialect ontstond in de 17e eeuw en is een mengsel van Engels, Frans, Spaans en West-Afrikaanse talen. Voor niet-Jamaicanen is het absoluut niet te volgen.

Geschiedenis

In 650 heette het eiland Xaymaca, zo genoemd door de Arawaks uit Zuid-Amerika die het eiland in gebruik namen. Rond 1400 kwamen de Cariben, een kannibalistische stam uit Zuid-Amerika, het vredige bestaan van de Arawaks verstoren. In 1494 werd het eiland ontdekt door Christoffel Columbus die het tot 1509 als privé-eiland gebruikte waarna de Spanjaarden het eiland Santiago noemden en er vanaf 1517 Afrikaanse slaven lieten komen. In 1655 werd Jamaica veroverd door de Engelsen. De Spanjaarden die er woonden vluchtten naar Cuba. Ze lieten hierbij hun slaven achter op Jamaica. In 1807 werd door de Engelsen de slavenhandel afgeschaft. In 1834 werd de slavernij in Engeland geheel afgeschaft en in 1838 werd dat doorgevoerd in Jamaica. In 1944 kreeg Jamaica volledig zelfbestuur en algemeen kiesrecht, en het land werd onafhankelijk in 1962. Sinds 1872 is Kingston de hoofdstad.

Bestemmingen in Jamaica