Sana'a

Mooi plaatje van Sana'a
Mooi plaatje van Sana'a

Sana'a is de hoofdstad van Jemen en ligt in het westen van het land. Het is een van de oudste bewoonde steden ter wereld en ligt op een hoogte van 2.300 meter. Het is ook een van de hoogste hoofdsteden ter wereld. Er wonen ongeveer 1,7 miljoen mensen in de stad waardoor het de grootste stad van Jemen is. De Oude Stad Sana'a staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en heeft een unieke architectonische uitstraling. Het meest opvallend in de stad zijn de gebouwen met meerdere verdiepingen die mooie geometrische patronen bevatten. In de stad vind je veel van de cultuur van inwoners terug, waardoor dit een interessante stad is om te bezoeken.

Heb je weinig kennis van Jemen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Sana'a
Plaatsen in de buurt van Sana'a (Jemen) :
 • Aden (299 km)
 • Tarim (519 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Sana'a

  Bab al-Jemen (Sana'a)

  Bab al-Jemen
  Bab al-Jemen
  Kaart met locatie Bab al-Jemen

  In Sana'a vind je de Bab al-Jemen, een grote soek (markt) van de stad. De markt vind je achter de stadspoort. Het is erg groot en een wirwar van straatjes. Er staan kraampjes en er zijn winkeltjes die onder andere koffie, specerijen, zilver, tabak, mooie, kleurige stoffen en djambia's oftewel kromzwaarden, verkopen.

  Het Nationale Museum van Jemen (Sana'a)

  In Sana'a vind het Nationale Museum van Jemen. Het museum zit in een indrukwekkend gebouw: een voormalig koninklijk paleis dat stamt uit de jaren '30. Het gebouw bevat vijf verdiepingen met allerlei objecten over de Jemenitische cultuur en de oude koninkrijken. Je vindt er prachtige foto's van ongeveer 100 jaar oud.

  National Science Museum (Sana'a)

  Een ander museum in Jemen is het National Science Museum. Ook dit museum vind je in de hoofdstad Sana'a. Het museum bestaat uit verschillende delen: het earth science museum and environment en het museum of natural history & life science. Je komt er van alles te weten over zaken die te maken hebben met verschillende wetenschappen.

  Sana'a (Sana'a)

  Sana'a
  Sana'a
  Kaart met locatie Sana'a

  Bij een bezoek aan Jemen mag je Sana'a zeker niet overslaan. Het is een prachtige oude stad die nog erg weinig is veranderd. In de 11e eeuw heeft Al-Razo, een Arabische reiziger, een gedetailleerde beschrijving van de stad gemaakt die je nu zelfs nog kunt gebruiken. Het is een van de oudste steden ter wereld en alle huizen en gebouwen zijn in typisch Jemenitische stijl gebouwd. Naast huizen vind je in de stad ook badhuizen, moskeeën en moestuinen.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Jemen bekijken.

  Vervoer

  Het belangrijkste vliegveld van Jemen bevindt zich in Sana'a, dit is het Sana'a International Airport. Er gaan verschillende vluchten vanuit grote steden in de buurt naar dit vliegveld. Een manier om je te verplaatsen in de stad is door middel van een dabab. Dit zijn kleine busjes waar ongeveer 10 personen in kunnen zitten die verschillende routes door de stad maken. Een andere manier is door een taxi of een gehuurde auto te gebruiken. Taxi's rijden er genoeg rond en een auto huren kun je vaak bij het vliegveld doen.

  Geschiedenis

  De geschiedenis van Sana'a gaat erg ver terug. Er is bewijs dat de stad al rond de 3e eeuw bestond, maar er wordt vermoed dat er zich nog veel oudere nederzettingen bevonden op de plek waar Sana'a nu ligt. Het verhaal zegt dat de stad door Sem, de zoon van Noach, is gesticht. Sinds 520 was Sana'a de hoofdstad van de Himjarieten en in de 6e eeuw vonden gevechten plaats tussen Abessinië (het huidige Ethiopië) en het Perzische Rijk. Zij vochten om de streek onder hun controle te krijgen. De Abessiniërs wonnen en kregen de macht. In die tijd werd de grootste kathedraal ten zuiden van de Middellandse Zee gebouwd in de stad. In 628 veroverde het Arabische Rijk onder leiding van Mohammed Jemen. Mohammed bouwde toen de eerste moskee van Jemen, dit werd de Grote moskee van Sana'a. Sana'a werd in 1517 een autonoom sultanaat en stond van verre onder de controle van het Ottomaanse Rijk. Aan het einde van de 19e eeuw kwamen de Ottomaanse bestuurders naar de stad die een moderniseringsprogramma opzetten, waardoor de stad werd gemoderniseerd. De imam Yahya bin Mohammed had van 1904 tot 1948 de leiding over de stad en van 1948 tot 1962 volgde zijn zoon, Ahmed bin Yahya hem op. Na zijn dood werd Jemen verdeeld in het noorden en zuiden en er brak een burgeroorlog uit. Hier liep de stad flinke schade op. Vanaf 1990 is Jemen weer een verenigd land.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Sana'a