De traditionele cultuur van Micronesia

Eilanden bij Micronesia
Eilanden bij Micronesia

De Federale Staten van Micronesia is een eilandengroep in de Grote Oceaan. Het land is weer onder te verdelen in vier kleinere staten, namelijk Yap, Chuuk, Pohnpei en Kosrae. Het land bestaat uit ongeveer 607 eilanden en heeft slechts 103.549 inwoners. Deze mensen hebben echter wel leuke gebruiken en tradities. Sommige dingen worden in alle staten gedaan, andere dingen weer alleen in één staat. We vertellen je meer over een aantal leuke aspecten die bij de traditionele cultuur van het land horen.

Heb je weinig kennis van Micronesia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Pe'bai en Faluw

Het eiland Yap staat bekend om zijn 'Meeting Houses', ook wel ''Pe'bai'' of ''Faluw'' genoemd. In ieder dorp op het eiland op Yap is zo'n huis te vinden. Een Pe'bai is een soort openbare hal, waar vrouwen, mannen en kinderen bij elkaar komen voor diverse maatschappelijke activiteiten. De Faluws staan juist weer aan de kustlijn en dienen als een soort poort. Naast dat het een plek is om samen te komen, is het ook een werkruimte voor mannen en een leerruimte. Vrouwen mogen nog niet in de buurt komen van de Faluws. De opvallende huisjes zijn volledig gebouwd volgens traditionele architectuur en gebouwd met de hand.

Stenen geld

Je zal het misschien niet geloven, maar op Yap betaalden ze ooit met stenen geld. Dit geld is een traditionele munt in Yap en uniek voor de wereld. De waarde van het stenen geld werd verkregen door de mondelinge geschiedenis van elk stuk. De massa's bewerkte steden werden van een bepaalde groeve in Palau vervoerd en is sindsdien de hoeksteen van de Yapese cultuur gebleken. Ondanks dat de stenen dus regelmatig van eigenaar wisselden, veranderde het vaak niet van plaats. Iedereen in het dorp onthield gewoon van wie welke steen was, diefstal werd hierdoor ook bijna onmogelijk. Op Yap en omliggende eilanden liggen nog een paar duizend stenen.

Stenen geld
Stenen geld
Vraag gratis een offerte aan

Liefdes-stokken

Op Chuuk hebben ze de houten liefdes-stokken. Vanuit de traditie personaliseren jonge mannen een houten stok, waarbij ze twee dezelfde maken. Een korte die wordt gebruikt voor zijn haar, de andere langere is voor de vrouw. Wanneer een man een vrouw leuk vindt, gebruikt hij de lange stok om in haar haren te stoppen. Als het ontwerp van de stok de vrouw aanspreekt, dan is dat een teken dat de man binnen mag komen in haar huis. Indien de vrouw de stok eruit trekt, wil dit zeggen dat ze niet is geïnteresseerd.

Eiland vaardigheden

Iedere eilandbewoner van Micronesia bezit de standaard eiland 'vaardigheden' bijna wel. Hier horen het bouwen van een lokale hut, het weven van een mat, jagen op wilde zwijnen, het maken van een val, het beklimmen van een kokospalm of een kano maken bij. Het zijn echt onderdelen van de cultuur van Micronesia, die tevens onderdeel zijn van het dagelijks leven op Chuuk, Pohnpei, Yap en Kosrae.

Een jongetje op het eiland Pohnpei
Een jongetje op het eiland Pohnpei

Duivels masker

Het verhaal van het masker van de duivel is al eeuwen oud en komt van het eiland Chuuk. Op het eiland Tol leefde een legendarische geest die eten stal van hongerige mensen. Als gevolg hiervan besloten mensen een duivels masker te maken en zo de geest te verjagen. De mensen spraken later af met z'n allen bij elkaar te komen. Toen de geest naar de plek kwam om het eten te stelen, zag hij duivels rondom het gebied. De geest schrok, liep weg en kwam nooit meer terug. De duivelse maskers zijn nog steeds terug te zien op het eiland.

Traditionele dansen

De mensen van het eiland Yap staan in heel Micronesia bekend om hun traditionele dansen. Deze dansen worden uitgevoerd wanneer er een feest is, voornamelijk bij speciale gelegenheden als het huwelijk. Het is niet alleen een onderdeel van de samenleving, maar er wordt ook van iedereen verwacht dat hij weet hoe hij moet dansen. Zodra kinderen volwassen genoeg zijn, krijgen ze instructies hoe ze moeten dansen. De naam van de dans is Churu en tijdens het dansen kleden de mensen zich met kokosbladeren en bloemen. De huid is ingesmeerd met kurkuma en kokosolie om de huid een mooie glans te geven. Bijzonder is dat de dans alleen apart met mannen of vrouwen wordt opgevoerd.

Traditionele dans op Yap
Traditionele dans op Yap


Ook op het eiland Pohnpei hebben ze een eigen traditionele dans, waarbij zowel mannen als vrouwen rieten rokjes dragen en een mwaramwar, wat hoofdtooien zijn gemaakt van bloemen en bladeren. Ook hier smeren ze zich in met kokosolie. Bij een van de dansen wordt gedanst onder stokken door, bij de marcherende dans (Lehp) doen zowel mannen als vrouwen mee en zingen ze tijdens het dansen.

Chuuk jurk

De Chuuk jurk is een beroemde jurk onder de vrouwen van Micronesia vanwege zijn kleurrijke en ingewikkelde patronen. Het is een ruimvallende rok die veel toeristen aantrekkelijk vinden ook. Het wordt geleverd in diverse kleuren en karakteristieke ontwerpen die zeer kenmerkend zijn voor de eilanden.

Kano

Iets dat zeker niet mag ontbreken bij de cultuur van Yap, is de kano. De kano is van een soepel en organisch materiaal gemaakt en is misschien wel het belangrijkste symbool voor de Stille Oceaan en zijn eilanden. De kano bracht de oorspronkelijke bewoners hun voedsel en ook nu wordt het nog veel gebruikt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van traditionele navigatie. De kano wordt door de bewoners met de hand gemaakt.

De oude haven van Yap, met traditionele boten
De oude haven van Yap, met traditionele boten

Sakau

Sakau is een populair lokaal drankje onder mensen van Pohnpei en het wordt steeds populairder onder de andere drie staten. Sakau wordt gemaakt van wortels van de peperstruik en de binnenkant van de bast van de hibiscusboom. Het wordt alleen gedronken tijdens belangrijke gebeurtenissen en ceremonies.

Citrusvruchten

Kosrae staat bekend om haar citrusvruchten. Sinaasappelen, limoenen, citroenen, mandarijnen en andere citrusvruchten zijn verkrijgbaar bij tal van fruitstalletjes. Het is een zeer kenmerkende vrucht voor de cultuur van Kosrae, bij een verblijf op het eiland zal je dan ook zeker een van deze heerlijke vruchten proberen.

Citrusvruchten op Micronesia
Citrusvruchten op MicronesiaOfferteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,6

Gerelateerde artikelen