Ulcinj

Ulcinj is de zuidelijkste stad van de Montenegrijnse kust en een populaire badplaats. In totaal heeft de stad aan de Adriatische Zee ongeveer 30.000 inwoners, waarvan het grootste deel uit Albanezen bestaat. De stad staat bekend om de prachtige zandstranden, leuke restaurantjes, cafés, winkels en de oosterse sfeer die er hangt. Dit komt onder andere doordat in het centrum Turkse invloeden te vinden zijn al patriciërshuizen, moskeeën en een vorstelijke burcht. Ook beschikt de stad nog over oude vestingmuren.

Heb je weinig kennis van Montenegro? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Ulcinj
Plaatsen in de buurt van Ulcinj (Montenegro) :
 • Bar (21 km)
 • Budva (51 km)
 • Podgorica (57 km)
 • Cetinje (58 km)
 • Kotor (67 km)
 • Tivat (70 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Ulcinj

  Ada Bojana (Ulcinj)

  Ada Bojana
  Ada Bojana
  Kaart met locatie Ada Bojana

  Ada Bojana is een eiland dat bij de gemeente Ulcinj hoort. Ada betekent eiland in het Turks. Het eiland werd ooit gecreëerd door een delta van de rivier de Bojana. Een legende zegt dat het werd gevormd door verzameld rivierzand rondom een gezonken schip. Het ligt op het zuidelijkste puntje van Montenegro. Ada Bojana heeft de vorm van een driehoek en is zeer populair bij toeristen. Vooral het drie kilometer lange zandstrand en de traditionele visrestaurants doen het goed. Daarnaast is het een officieel naturisten gebied. Kitesurfers zitten ook helemaal goed op het eiland vanwege de goede windsurflocaties met een sterke wind.

  De slavenmarkt (Ulcinj)

  De slavenmarkt
  De slavenmarkt
  Kaart met locatie De slavenmarkt

  Recht tegenover de kerk in het oude centrum van Ulcinj ligt op een klein plein de voormalige slavenmarkt. Het plein is omgeven door bogen. De slaven werden vaak verkocht door piraten die voor lange tijd in de stad woonden. De meeste slaven die verkocht werden op de markt kwamen uit Italië en Dalmatië. De piraten beroofden de rijke villa's aan de kust en vingen vervolgens de eigenaren. Vervolgens verkochten zij hen als slaven. De inwoners van Ulcinj hielden de slaven niet alleen om werk voor hen te doen, maar ook om losgeld te krijgen van familieleden, vrienden of landgenoten van de slaven.

  Meer van ShkodŽr (Ulcinj)

  Meer van ShkodŽr
  Meer van ShkodŽr
  Kaart met locatie Meer van ShkodŽr

  Het meer van Shkodër ligt op een aantal kilometers afstand van Ulcinj en is een uitstekende uitvalsbasis voor een dagje weg. Het meer ligt op de grens met Albanië en heeft een oppervlakte van 386 m². Hiermee is het het grootste meer in de Balkan. Het meer is vernoemd naar de Albanese stad Shkodër, een plaats die overigens niet direct aan de oevers van het meer ligt. Het Montenegrijnse deel van het meer maakt sinds 1982 deel uit van het Nationaal Park Skadarsko Jezero. Hier komen meer dan 270 vogelsoorten voor, zeer interessant voor vogelspotters dus. Ook zijn hier pelikanen te bewonderen, wat waarschijnlijk een van de laatste pelikanen in Europa zijn.

  Pasha Moskee (Ulcinj)

  Pasha Moskee
  Pasha Moskee
  Kaart met locatie Pasha Moskee

  Midden in Ulcinj ligt de Pasha Moskee. Het gebouw van de moskee stamt uit de Turkse periode en werd gebouwd in 1719. De moskee is een schenking van Klic Alija uit Constantinopel (Istanbul). Naast de moskee is een Turks bad gevestigd, een van de weinige in Montenegro. Het Turkse bad is niet heel groot en bestaat slechts uit een bijgebouw en een bad.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Montenegro bekijken.

  Vervoer

  Het centrum van Ulcinj is redelijk klein, het is daarom geen probleem om alles te verkennen met de benenwagen. Sommige stukken zijn echter wel heuvelachtig. Ulcinj heeft ook een busstation. Van en naar Ulcinj rijden verschillende bussen naar grote steden, waaronder naar Durres in Albanië of Bar in Montenegro zelf.

  Geschiedenis

  Op basis van historische sporen en feiten, kan worden geconcludeerd dat Ulcinj zeker een van de oudste steden van Montenegro of zelfs de hele kust van de Adriatische Zee is. De oudste sporen dateren uit de 5e eeuw voor Christus. Gedacht wordt dat de Illyriërs de oprichters zijn van de stad. Tot het jaar 132 voor Christus werd Ulcinj geregeerd door een stam genaamd Olcinitas. Het Romeinse Rijk ging regeren over de stad en in die tijd werd de uitspraak van het oude Colchinijum veranderd in Olcinijum, waarna de naam is ontstaan. Vanwege de uitzonderlijke geografische ligging en het milde klimaat is Ulcinj al bijna gedurende de hele geschiedenis een doelwit voor veroveraars. De Montenegrijnse stad in het uiterste zuiden werd vaak verwoest tijdens de oorlogen, maar het lukte de bewoners altijd weer om de stad op te bouwen. Aan het einde van de 13e eeuw probeerden de Mongolen zelf Ulcinj te veroveren, dit mislukte. In de 14e eeuw werd Ulcinj bekend door 400 piraten die in de stad gingen wonen uit andere mediterrane en Noord-Afrikaanse landen. De piraten kenmerken een belangrijk deel van de geschiedenis van de stad.

  Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Ontvang gratis een reischeque
   Flexibele voorwaarden
   ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  1Bekijk onze reizen naar Ulcinj