Tivat

Tivat is een stad in het zuiden van Montenegro, gelegen aan de baai van Kotor. Het is de jongste stad van de regio en heeft zo'n 14.000 inwoners. Tivat is een geliefde plaats bij toeristen. Er wordt dan ook veel gedaan om de toeristen naar het plaatsje te trekken. Zo worden er in de zomer diverse festiviteiten georganiseerd, is er een een prachtige grote jachthaven en zijn er diverse interessante bezienswaardigheden om te bezoeken. Als je kennis wilt maken met de lokale bevolking is het ook erg leuk om deel te nemen aan een van de vele volksfeesten. Ook is het bezoeken van het zomerhuis Buca interessant, dat geheel gebouwd is in renaissancestijl. Bijkomen doe je op het prachtige strand van Plavi Horizonti. Nabij Tivat ligt een vliegveld.

Heb je weinig kennis van Montenegro? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Tivat
Plaatsen in de buurt van Tivat (Montenegro) :
 • Kotor (4 km)
 • Cetinje (17 km)
 • Budva (19 km)
 • Podgorica (46 km)
 • Bar (49 km)
 • Ulcinj (70 km)
 • Ervaringen

  J van Hoeij op 9 juni 2018 plaats: Tivat, reisperiode: juni 2018

  Prachtige natuur, vriendelijke bevolking, uitgaansmogelijkheden zeer beperkt. Leuke terrassen

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 8
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 7
  • Ligging 7
  Karin op 20 juli 2018 plaats: Tivat, reisperiode: juni 2018

  In Tivat zelf is niet veel te beleven. Wel leuke boulevard met een haven. Genoeg keus aan restaurantjes. Veel overlast van het vliegveld.

  • Algemeen 7
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 5
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 4
  • Inwoners 6
  • Ligging 7

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tivat

  Eilanden Tivat (Tivat)

  Eilanden Tivat
  Eilanden Tivat
  Kaart met locatie Eilanden Tivat

  Voor de kust van Tivat liggen drie kleine eilandjes. De kleine archipel is populair bij toeristen. Stradioti, Prevlaka en Gospa Od Milosti zijn de namen van de eilanden. Op Prevlaka ligt een interessant middeleeuws klooster uit de 9e eeuw. Door middel van een brug wordt Prevlaka verbonden met het vasteland, waardoor het heel gemakkelijk bezocht kan worden. De andere twee eilandjes kunnen worden bezocht per boot.

  Porto Montenegro (Tivat)

  Porto Montenegro
  Porto Montenegro
  Kaart met locatie Porto Montenegro

  Porto Montenegro is een nieuwe luxe mega-jachthaven in het centrum van Tivat en gelegen aan de baai van Kotor. De jachthaven is nog in aanbouw, maar er kunnen wel al 185 boten liggen. Uiteindelijk komt er voor 630 boten een ligplaats. Naast dat de haven erg leuk is om te bezoeken, omdat er diverse grote en luxe jachten liggen, zijn er ook genoeg faciliteiten als winkels en restaurants.

  Zomerhuis Buca (Tivat)

  Zomerhuis Buca
  Zomerhuis Buca
  Kaart met locatie Zomerhuis Buca

  Zomerhuis Buca gebouwd in renaissancestijl in het centrum van de stad behoorde toe tot de familie Buca. Ook de Lukovic familie heeft een tijd in het huis gewoond. Het huis is het culturele middelpunt van de stad. Het herbergt een tal van tentoonstellingen met onder andere sieraden van de familie en gebruiksvoorwerpen. Het huis is gebouwd in het middel van de 16e eeuw.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Montenegro bekijken.

  Vervoer

  Tivat is verbonden met de rest van Montenegro door middel van de Adriatic Highway, een prachtige weg die langs de kust van Montenegro loopt. Tivat bereik je vanuit Nederland door naar Tivat Airport te vliegen. Dit vliegveld ligt op slechts 3 kilometer afstand van het centrum. Het is de grootste luchthaven van het land. Vanuit hier pak je de bus of taxi naar het centrum. In het centrum van Tivat kan je je het beste lopend verplaatsen.

  Geschiedenis

  De naam Tivat wordt voor het eerst genoemd in de 3e eeuw voor Christus. Volgens de meeste bronnen stamt de naam af van de oude Illyrische koningin Teute, die haar zomerverblijf in dit gebied had liggen. De naam kan echter ook afkomstig zijn van een oude christelijk heilige, Sint Theodulus. Archeologische vondsten laten ziet dat dit gebied al bewoond werd vanaf de prehistorie. De oude Romeinen en Grieken hebben hier nederzettingen gebouwd. Tijdens de middeleeuwen werd het gebied veel gebruikt vanwege de vruchtbare gronden. Landgoederen, kastelen en chalets werden gebouwd, waaronder de kerk van St. Anton in 1373. Tivat stond onder leiding van de Republiek van Venetië tussen 1420 en 1797. In die eeuwen ging het goed met de economie en de snelle ontwikkeling van Tivat vond pas echt plaats in de tweede helft van de 19e eeuw, toen het Oostenrijkse Keizerrijk werd gebouwd. In 1918 kwamen de matrozen echter in opstand tegen het Oostenrijkse Keizerrijk. Tussen 1941 en 1943 was de stad een deel van de Italiaanse Governatorate van Dalmatië. In 1889 werd het ZeeArsenaal gebouwd door de Oostenrijkers, wat later werd gebruikt als een militaire marinebasis van de Italiaanse marine.

  Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Ontvang gratis een reischeque
   Flexibele voorwaarden
   ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  1Bekijk onze reizen naar Tivat