Duiken in Mozambique

Duiken in Mozambique
Duiken in Mozambique

Mozambique staat bekend om zijn rijke geschiedenis, mooie cultuur, tropische stranden, schitterende landschappen en weinig massa-toerisme. In de zee zie je niet alleen vissen en zoogdieren, maar ook prachtige koraalriffen. Voor duikers een zeer geschikte plek om een duik te nemen. Mozambique is nog niet zo lang bekend als duikplek. Maar wat er onder water leeft, is prachtig om te zien. Vooral de walvishaaien en manta's zorgen ervoor dat Mozambique een nieuwe trekpleister heeft.

Heb je weinig kennis van Mozambique? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Walvishaaien

In Mozambique zwemt de grootste vis rond genaamd de walvishaai. Deze vis heeft een gemiddelde lengte van 8 meter. Er zijn walvishaaien gezien van wel 15 meter lang. Over het algemeen zijn de vrouwelijke walvishaaien groter dan de mannetjes. Een volwassen walvishaai weegt ongeveer 15 ton en heeft een apart uiterlijk. Hij heeft een platte en brede kop, zijn bek zit vooraan. Daarin heeft hij 3000 tanden zitten. Aan beide kanten van het lichaam zitten drie grote groeven en vijf kieuwopeningen. Je kunt de walvishaai herkennen aan zijn grijze kleur met grote witte/gele stippen. Ook heeft hij horizontale en verticale strepen. Deze zijn even uniek als een vingerafdruk bij een mens. Van onderen is deze vis wit. De huid is 10 cm dik. Van november t/m mei heb je de meeste kans om een walvishaai te zien.

Dolfijnen

Een van de meest sociale dieren is de dolfijn. In Mozambique vindt je vooral de Tuimelaar en de Bultrug dolfijn. De dolfijnen zwemmen vooral in groepen, maar de aantallen kunnen flink verschillen. De ene keer kom je er 5 tegen, een andere keer zijn het er 20. Het kan zelfs voor komen dat ze met hele grote groepen aankomen zwemmen. Dit kan zijn door trek- of drijfjachten. Met het geluid dat ze maken communiceren ze met elkaar. Ze hebben al vele verschillende geluiden ontwikkelt.
Vraag gratis een offerte aan

Manta Ray

Deze reuzenmanta maakt deel uit van de roggefamilie en is ook nog eens de grootste. Hij weegt 1800 en heeft een spanwijdte tot 7 meter. De reuzenmanta eet vooral plankton en kleine visjes. Normaal zit de mond bij een rog aan de onderkant, bij deze soort zit die mond aan voorkant. Je kunt de rog herkennen aan zijn blauwe of zwarte kleur bovenop en wit aan de onderkant. De jongen die de reuzenmanta krijgen worden volledig opgevoed. Ze worden gemiddeld 20 jaar oud.

Bultrug Walvishaai

Van juni t/m november kun je de bultrug walvis tegenkomen in de zee van Mozambique. Ze zwemmen gemiddeld 16.000 km en hebben daarmee de langste afstand overbrugt. Dit soort wordt 12 tot 15 m groot. Ook hier wordt het vrouwtje groter dan het mannetje. Het gemiddelde wat een volwassen walvishaai weegt is 25 tot 30 ton. De bultrug walvishaai heeft zijn naam te danken aan zijn kleine rugvin die als een bult boven het water uitkomt als hij naar beneden duikt. De bultrug eet vis en krill. Hij vangt zijn voedsel door aan te vallen of met zijn vin te slaan. Als een groep met z'n allen aanvallen zorgen ze ervoor dat er luchtbellen om de school vissen heen komt. Dan vallen ze aan.

Ervaring

Wanneer je deze duik hebt gemaakt ben je zeker een geweldige ervaring rijker. Wel is deze duik niet voor watjes. Je komt vele van deze grote dieren tegen, waar je niet voor terug moet deinzen. Zeker een duik waard, deze schitterende plek in Mozambique.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen