Reisadvies: is Mozambique een veilig vakantieland?

Reisadvies Mozambique
Reisadvies Mozambique

Mozambique is een bijzondere bestemming en nog vrij onbekend onder reizigers. Ben je een reis naar Mozambique aan het plannen? Raadpleeg dan ook zeker het reisadvies voor Mozambique. Het is belangrijk om te weten welke veiligheidsrisico's er zijn en welke gebieden je beter kan vermijden. Wij hebben dit allemaal voor je op een rijtje gezet.

Het Afrikaanse Mozambique is absoluut de moeite waard.33travel/"> Het is een unieke bestemming en nog vrij onontdekt. Mozambique heeft prachtige stranden en je kan er fantastisch duiken. Maar is Mozambique ook veilig? Het grootste deel van Mozambique krijgt een positief reisadvies en is veilig voor toeristen. Er zijn wel veiligheidsrisico's waar je alert op moet zijn.

Heb je weinig kennis van Mozambique? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Mozambique

Het reisadvies voor Mozambique is voornamelijk geel, met in het noorden een oranje en een rood stuk. Het noordoosten van de provincie Cabo Delgado krijgt vanuit de overheid een negatief reisadvies. Het wordt afgeraden naar dit gebied te reizen. Het wordt ook afgeraden naar het noordwesten van de provincie Cabo Delgado en het noordoosten van de provincie Niassa te reizen. Reis alleen naar deze gebieden indien noodzakelijk. Om Mozambique in te mogen reizen moet je óf volledig gevaccineerd of negatief getest zijn. De negatieve test moet een PCR-test zijn die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen. Kinderen jonger dan elf jaar zijn een uitzondering en hoeven niet te testen.
Reisadvies Mozambique

Onveilige gebieden in Mozambique

Reis niet naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. In de districten Palma, Mocimboa da Praia, Muidumbe, Nangade, Macomia, Quissanga, Mueda, Meluco en de eilanden die voor deze districten liggen voeren onbekende groepen nog af en toe aanvullen uit. Het leger kan hierop reageren. Reis alleen indien noodzakelijk naar het noordwesten van de provincie Cabo Delgado en het noordoosten van de provincie Niassa. Door de acties van het leger tegen de strijdgroepen in het noordoosten van provincie Cabo Delgado kan het geweld zich naar andere delen in het noorden verspreiden. Hierdoor geldt er in het noorden een verhoogd risico op terrorisme. 

De kust van hoofdstad Maputo
De kust van hoofdstad Maputo
Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid in Mozambique

Mozambique is grotendeels veilig om doorheen te reizen. Er zijn veiligheidsrisico's die afwijken dan we gewend zijn in Nederland. De situatie in Mozambique is onvoorspelbaar. Bereid je daarom goed voor. In Mozambique komt criminaliteit voor in verschillende maten. Zowel overdag als 's avonds komen inbraken, berovingen, gewapende overvallen en ontvoeringen voor. Met name lokale zakenlieden zijn het slachtoffer, maar het is mogelijk dat de criminaliteit ook wordt gekeerd richting toeristen. In heel Mozambique liggen nog altijd landmijnen. Deze kunnen nog gevaarlijk zijn. Blijf als reiziger op de begaanbare wegen en wandelpaden.

Pengane Beach
Pengane Beach

Houd hier ook rekening mee:

 • Voor Mozambique dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is bij aankomst. Naast een paspoort heb je voor Mozambique ook een visum nodig.
 • Let er op dat er bij binnenkomst en vertalen van Mozambique een inreis- en uitreisstempel in je paspoort wordt gezet.
 • Er geldt een identificatieplicht in Mozambique. Zorg er dus voor dat je altijd een geldig paspoort bij je hebt. Als je geen geldig paspoort kan laten zien, ben je strafbaar en hier kunnen hoge boetes of straffen op staan.
 • Zorg dat je meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Mozambique. In de grote steden kan je vaak geld opnemen met je pinpas of betalen met een creditcard, maar niet in alle hotels, restaurants of supermarkten is dit mogelijk. Zorg dus ook voor voldoende contact geld.
 • In het centrum van het land kruisen de hoofdwegen N1 en N6 zich, in dit gebied kan het onrustig zijn. Er wordt dan ook aangeraden hier niet in het donker te rijden.
 • Het wordt afgeraden met het openbaar vervoer door Mozambique te reizen. Voertuigen worden niet goed onderhouden en zijn er vaak slecht aan toe. Daarnaast wordt er vaak te hard en gevaarlijk gereden.
 • Het is in Mozambique verboden militaire objecten te fotograferen.
 • Het regenseizoen in Mozambique loopt in het zuiden van december tot en met februari en in het noorden van het land van november tot en met maart. De regen kan in deze periode voor veel overlast zorgen en leiden tot overstromingen. De wegen kunnen hierdoor slecht begaanbaar of zelfs helemaal niet bereikbaar zijn. 
 • Het bezitten, gebruiken en verhandelen van drugs is strafbaar. In Mozambique staan hoge straffen op het overtreden van deze regel.
 • Aan de kust van Mozambique is de stroming in de zee erg sterk en kunnen gevaarlijke stromingen voorkomen.
 • In de Indische Oceaan zijn piraten actief, met name voor de kust van Somalië maar ook in Mozambique is er een geval van piraterij geweest.

Link

Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor het meest actuele reisadvies voor Mozambique.

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen