Reisadvies: is Mozambique een veilig vakantieland?

Reisadvies Mozambique
Reisadvies Mozambique

Het Afrikaanse Mozambique is absoluut de moeite waard. Het heeft prachtige stranden en je kunt er goed duiken. Toch is het niet altijd veilig in dit land en Rijksoverheid geeft aan dat je zelf verantwoordelijk bent voor de beslissing om wel of niet naar Mozambique te gaan. 

Heb je weinig kennis van Mozambique? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies

In verband met de instabiele situatie worden alle niet-essentiële reizen naar de provincies Sofala, Manica, Zambezia en Tete ontraden. In Sofala kun je wel gerust de hoofdstad Beira bezoeken, die je per vliegtuig kunt bereiken. Ook in de Indische Oceaan voor de kust van Mozambique dien je waakzaam te zijn in verband met piraterij. Ook wordt er sterk afgeraden om met het openbaar vervoer te reizen.

Onveilige gebieden

Tussen de regeringspartij Frelimo en de oppositiepartij Renamo zijn de spanningen toegenomen. Vooral in het midden van het land is het op veel plaatsen onrustig: de provincies Sofala, Tete, Manica en Zambezia zijn op dit moment het gevaarlijkst. Voertuigen worden beschoten en ook als toerist bent u hier niet veilig.

Veiligheid Maputo

De hoofdstad van Mozambique is relatief veilig als je de misdaadcijfers vergelijkt met die van Zuid-Afrikaanse steden. Toch moet je altijd voorzichtig blijven, zodat het risico op onaangename verrassingen kleiner wordt. 

Houd hier ook rekening mee:

- Overvallen waarbij steek- of vuurwapens worden gebruikt zijn helaas geen uitzondering. Aangeraden wordt geen waardevolle spullen met je mee te nemen, geen opzichtige juwelen te dragen en om, wanneer je toch overvallen wordt, jezelf niet te verzetten.

- Het regenseizoen in Mozambique loopt in het zuiden van december tot en met februari en in het noorden van het land van november tot en met maart. De regen kan in deze periode voor veel overlast zorgen en leiden tot overstromingen. De wegen kunnen hierdoor slecht begaanbaar of zelfs helemaal niet bereikbaar zijn. Wanneer je in deze periode naar de rurale gebieden wilt afreizen, laat je dan vooraf goed informeren over de staat van de wegen. 

- De gezondheidszorg in Mozambique is erg slecht. Het grootste probleem is het hoge ziekte- en sterftecijfer, met name onder kinderen. Per 1.000 kinderen onder de vijf jaar sterven er 178. 41% van de kinderen blijft onvolgroeid en nog eens 24% blijft onder het normale gewicht. Het grootste gezondheidsrisico dat je als toerist loopt is de besmetting met malaria. Bescherm je hier tegen met DEET-muggenspray en malariapillen. De meeste muggen vind je in het binnenland, langs de rivieren. Inentingen zijn niet verplicht, wel moet je een choleraverklaring hebben om het land binnen te mogen. Vaccinaties die aangeraden worden zijn DTP, hepatitis A, buiktyfus, hepatitis B, tuberculose en rabiës.

- Renamo is een conservatieve politieke partij en een verzetsgroep in Mozambique. Zij begonnen in 1975 als verzetsgroep die tegen het pro-marxistisch-leninistisch regime van Frelimo streed. In de jaren tachtig leidde dit tot een hevige burgeroorlog waarbij Renamo werd gesteund door de Verenigde Staten en Zuid-Afrika en Frelimo door de Sovjet-Unie en Cuba. Pas in 1992 kwam er een vredesakkoord tussen de Frelimo-regering en Renamo. Renamo werd erkend als officiële politieke partij en dat jaar kregen zij 117 van de 250 zetels in het parlement. Het zetelaantal liep echter steeds verder terug en in 2004 had Renamo nog maar 51 zetels. Sindsdien begon Renamo ook weer militaire activiteiten te vertonen. De spanning liep steeds verder op en in oktober 2013 zegde Renamo de vrede met de Mozambikaanse beweging op.

Houd voor de laatste ontwikkelingen de site van Rijksoverheid in de gaten.

Bekijk hier alvast een filmpje over Benguerra island, een van de vele eilandjes bij Mozambique. 

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen