Maputo, de hoofdstad van Mozambique

Maputo hoofdstad van Mozambique
Maputo hoofdstad van Mozambique

Maputo is de hoofdstad van het Afrikaanse land Mozambique. Het is gelegen op een heuvel in het zuiden van het land. Er wonen ongeveer twee miljoen mensen. De stad heeft zijn eigen internationale luchthaven Mavalane International Airport.

Heb je weinig kennis van Mozambique? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

In de achttiende eeuw werd Maputo gesticht. De stad heette in deze tijd nog Laurenço Marques, genoemd naar de gelijknamige Portugese ontdekkingsreiziger die in 1544 het gebied al verkende. De bevolking in deze stad nam toe in 1895, nadat een spoorwegverbinding werd aangelegd met Pretoria in Zuid-Afrika. In 1898 werd Laurenço Marques de hoofdstad en de naam werd in 1975, na de onafhankelijkheid van het land, veranderd in Maputo. De stad raakte in verval na het vertrek van de Portugezen, maar deze is inmiddels hersteld.

Klimaat

Mozambique heeft een subtropisch klimaat of een tropisch savanne klimaat in het zuiden van het land, waar Maputo ligt. Het regenseizoen loopt van oktober tot maart. In de hoofdstad Maputo is het verschil tussen de seizoenen beter merkbaar dan in het noorden van het land. De winter is dan ook relatief koud. Juli is de koudste maand en de temperatuur is dan gemiddeld achttien graden. In de warmere maanden die plaatsvinden rond de jaarwisseling ligt de gemiddelde temperatuur op 32 graden en valt de meeste regen. In het zuiden, waar ook Maputo ligt, valt echter minder neerslag dan in de rest van het land. Vraag gratis een offerte aan

Bezienswaardigheden

* Het fort van Nossa Senhora da Conceiao is de kern van de oorspronkelijke nederzetting.
* De Mercado Municipal is een kleurige markt met veel verse gerechten en lokale spullen, zoals houtsnijwerk.
* Het plein Praca da Independencia ligt midden in de stad, hier liggen ook het stadhuis dat gebouwd is rond 1940 en de kathedraal van Maputo.
* In het Natuurhistorisch Museum zijn olifant-foetussen en opgezette dieren te bekijken.
* Elke zaterdag vindt de kunstmarkt plaats op het Praca 25 de Junho. Dit plein is het centrum van 'Baixa', een historisch en lagergelegen deel van Maputo.
* In het Museum van de Revolitie zijn veel tentoonstellingen te zien die met de nationale geschiedenis te maken hebben.
* Het Maputo olifantenreservaat is een toevluchtsoord voor olifanten, krokodillen, nijlpaarden, antilopen en jakhalzen.

Eten en drinken

Lokale gerechten zijn een mix van de Portugese, Afrikaanse, het Midden-Oosten en de Indische keuken. Deze verschillende gerechten zijn dan ook in verschillende gebieden van de stad te eten. Fruit wordt vaak langs de weg verkocht. Populaire gerechten zijn garnalen, mosselen en pijlinktvis. Verder is ananas in portwijn een typisch Mozambikaans gerecht. De bekende bieren die worden geschonken zijn Manica en Laurentina.

Veiligheid

In het land komen overvallen voor waar wapens bij worden gebruikt. Neem daarom niet onnodig waardevolle spullen mee en het wordt ontraden om in de avond te voet de straat op te gaan. Het wordt geadviseerd voor reizigers om waakzaamheid te betrachten. Voor de kust van Maputo, in de Indische Oceaan, zijn piraten actief. Dit strekt zich uit tot op honderden kilometers van de kust van Mozambique.

Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Het wordt aangeraden om flessen water te kopen of het kraanwater eerst te koken en vervolgens af te laten koelen.

Tip: Maputo is een echte Afrikaanse stad met veel verkeer, vervallen gebouwen en drukke verkeerspleinen. Het is totaal anders dan je ziet p de mooie filmpjes over de eilanden archipel van Mozambique. Bereid je goed voor als je een stad bezoekt in Afrika want het is niet overal even veilig. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen