Nationale parken in Mozambique

Nationale parken van Mozambique
Nationale parken van Mozambique

De flora en fauna in Mozambique is prachtig en ongerept. Er zijn zo'n 5.600 plantensoorten in Mozambique en ook veel verschillende diersoorten, al zijn er wel veel uitgemoord tijdens de oorlog. Gelukkig lopen er een aantal projecten om de dieren meer te gaan beschermen. Dit wordt onder andere samen met de nationale parken in Mozambique gedaan. In totaal kent Mozambique 6 verschillende nationale parken: Banhine, Bazaruto, Gorongosa, Limpopo, Quirimba en Zinave.

Heb je weinig kennis van Mozambique? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Banhine National Park

Het Banhine National Park ligt tussen de Limpopo en Changane rivier. Het plan is om het nationale park tot het Great Limpopo Transfrontier Conservation Area te laten horen. Dit is iets dat ze nog aan het formeren zijn. Hierdoor wordt het park een steeds betere locatie voor safari's. In totaal is het park 7.000 km² groot en heeft omvangrijke wetlands. Dit is een belangrijke bron voor water. Het park ligt namelijk in een regio waar jaarlijks slechts 430 millimeter regen valt. Het Bahine National Park is de thuishaven van veel verschillende diersoorten. Dit varieert van vissen en wilde dieren tot vogels. Zo komen de Afrikaanse longvissen hier voor maar ook zebra's, buffels, wildebeesten, rietbokken, steenbokken, stekelvarkens en struisvogels.

Bazaruto National Park

De Bazaruto Archipel is in 1971 verklaard tot nationaal park. Hierbij horen de eilanden tussen de plaatsen Vilankulo en Inharasso, maar ook de koraalriffen die om de eilanden heen liggen. De archipel is echt een juweeltje en je hebt er dan ook zeer veel mooie plekjes. Van witte zandstranden, palmbomen en duinen tot een azuurblauwe zee, een ongeschonden koraalrif en honderden tropische vissen. Doordat de archipel zo'n 15 kilometer van de kust af ligt en wat moeilijker te bereiken is, is het goed bewaard gebleven. Verschillende dieren als vogels, de Indische zeekoe, antilopen en de nijlkrokodil hebben zich gevestigd in het mooie nationale park.
Vraag gratis een offerte aan

Gorongosa National Park: de ark van Noach

Het Gorongosa National Park is bijna 4.000 km² groot en ligt op zo'n 4 uur rijden van Beira. Sommige mensen zeggen dat dit park het mooiste natuurpark ter wereld is. Het park is beschermd sinds 1921 en was in het verleden een van de grootste attracties van Oost-Afrika. De Amerikaan Greg Carr bezocht in 2001 het park en zag hoe weinig dieren de oorlog eigenlijk maar hadden overleefd. Hij doneerde 40 miljoen euro om samen met de overheid het park nieuw leven in te blazen. Er werden ruim 300 impala's, 200 olifanten, en duizenden waterbokken, knobbelzijnen en bavianen naar het park gehaald. Ook hebben zebra's, kudu's, buffels, gnoe's en de zeldzame sabelantilope het Gorongosa tot hun huis gemaakt. In het oosten heb je vooral groene, uitgestrekte vlaktes en enorme tropische wouden. In het zuiden bevindt zich het Urenameer, dat het leefgebied is van veel vogelsoorten. Ook zijn er veel nijlpaarden en krokodillen te vinden.

Limpopo National Park

Het Limpopo maakt deel uit van de Great Limpopo Transfrontier Conservation Area. Het park is 10.000 km² groot van de in totaal 35.000 km² grote Concervation Area. Doordat Mozambique samen met Zuid-Afrika en Zimbabwe hun grenzen hebben geopend ontstond de Great Limpopo Transfrontier Conservation Area. Het is een van de grootst beschermde gebieden in de hele wereld. Ook dit park heeft geleden onder de oorlog in de jaren zeventig en tachtig maar gelukkig bleef de habitat in goede staat. Dit geeft de dieren de mogelijkheid om hun oude trekroutes te volgen. In het park kun je onder andere kamperen en safari's houden.

Quirimba National Park

De elf zuidelijke eilanden van de Quirimba Archipel hebben een verzoek gedaan tot het oprichten van een nationaal park en dit is gelukt. Het is een prachtig gebied met bergen, bossen, savannen, mangroven, witte stranden en koraalriffen. Vier leefgebieden zijn uitgeroepen tot belangrijkste exponenten ter wereld, hier leven veel bedreigde diersoorten. Rondom de eilanden leven wel 375 vissoorten waaronder de hamerhaai en drie dolfijnsoorten.

Zinave National Park

Zinave National park is 4.000 km² groot en is sinds 1972 een nationaal park. Het gebied waar het park in ligt vormt de grens tussen het natte en droge tropische gebied en heeft daardoor een jaarlijkse regenval van ongeveer 800 millimeter. Door het gebied lopen verschillende rivieren zoals de Save River en er zijn zeer veel boomsoorten te vinden. Door de jacht zijn er helaas veel dieren lokaal uitgestorven of liggen op het moment dicht bij uitsterven. Dit zijn onder andere de zwarte neushoorn, de cheeta, de olifant en nog veel meer wilde dieren.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen