Samarkand

ibi Khanym Moskee in Samarkand, Oezbekistan
ibi Khanym Moskee in Samarkand, Oezbekistan

Samarkand is de tweede grootste stad van Oezbekistan en tevens de hoofdstad van de provincie Samarkand. De stad is vooral bekend door de centrale ligging op de Zijderoute en doordat het het islamitische centrum van wetenschappelijke studies is. De meest opvallende bezienswaardigheid in Samarkand is de Bibi-Khanym Moskee. In 2001 is de stad door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet. Er wonen ongeveer 571.000 in de stad, dit zijn vooral Tadzjieken. Door de rijke historie is Samarkand een leuke stad om te bezoeken.

Heb je weinig kennis van Oezbekistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Samarkand
Plaatsen in de buurt van Samarkand:

Ervaringen

Denise caerts op 19 september 2014 plaats: Samarkand, reisperiode: mei 2014

Samarkand is een prachtige stad aan de Zijderoute

 • Algemeen 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 7
 • Ligging 7
Peter Spronck op 20 december 2013 plaats: Samarkand, reisperiode: september 2013

Geweldige architectuur, we hebben twee volle dagen genoten van prachtige gebouwen.

 • Algemeen 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 10

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Samarkand

Bibi-Khanym Moskee (Samarkand)

Bibi-Khanym Moskee
Bibi-Khanym Moskee

Een bekende bezienswaardigheid in Samarkand is de Bibi-Khanym Moskee. Het is een prachtig, groot gebouw met een mooie binnenplaats met standbeelden. De moskee stamt uit 1399 en het verhaal gaat dat er olifanten zijn gebruikt om het te bouwen. In 1897 stortte het voor een deel in door een aardbeving en in 1974 begon de overheid met de restauratie van de moskee. Het gebouw is nu bijna helemaal herbouwd.

Gur-e Amir (Samarkand)

Gur-e Amir
Gur-e Amir

In Samarkand staat een mausoleum van een van de heersers van de stad, Timoer Lenk. Het gebouw wordt Gur-e Amir genoemd en wordt omringt door een geometrische binnenplaats. Je herkent het mausoleum aan de gigantische koepel en de azuurblauwe kleur. Van de vier minaretten staat er nog één overeind. Zowel de binnenkant als de buitenkant van het gebouw is een mooie architectuur. Toen in 1405 is Timoer Lenk overleed werd hij hier begraven.

Registan (Samarkand)

Registan
Registan

In het historische centrum van de stad ligt het Registan. Dit is een groot plein dat is ontworpen in de 14e eeuw door Timoer Lenk. Aan drie zijden vind je religieuze gebouwen: madrassa's. Madrassa's zijn islamitische scholen. De oudste stamt uit de 15e eeuw en is de Uleg Bek madrassa. De Shir Dor madrassa is in het begin van de 17e eeuw gebouwd en staat recht tegenover de oudste. In het midden van de 17e eeuw is Tilla Kari gebouwd, een madrassa en een moskee.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Oezbekistan bekijken.

Vervoer

Samarkand heeft in de buurt een vliegveld liggen, dit is Samarkand Airport. Het grootste vliegveld van Oezbekistan ligt echter het vliegveld in de hoofdstad, Tasjkent. Vanuit Tasjkent kun je ook met de trein of de auto naar de stad reizen. Dit is een afstand van bijna 300 kilometer en een autorit duurt ongeveer vier uur. In de stad zelf rijden taxi's rond.

Geschiedenis

Samarkand is een van de oudste bewoonde steden ter wereld met een geschiedenis die 2.500 jaar terug gaat. Ongeveer in het jaar 700 voor Christus werd Samarkand gesticht door de Sogdiërs en werd het een belangrijke stad voor Iraanse beschaving. In het begin van de 8e eeuw kwam Samarkand onder Arabische heerschappij. De legende gaat dat de eerste papiermolen van de islamitische wereld in Samarkand is gemaakt. Van hieruit verspreidde de kunst van het papier maken zich naar de rest van de islamitische wereld en naar Europa. Tussen de 6e en de 13e bleef de stad maar groeien en heeft het onder de controle gestaan van veel verschillende volkeren.

In de verhalen van Marco Polo die de Zijderoute volgde, wordt Samarkand omschreven als een erg grote en schitterende stad. In 1370 besloot Timoer Lenk (of Timoer de Manke) dat Samarkand de hoofdstad van zijn rijk moest worden. In de jaren die hierop volgden werden allerlei ambachtslieden naar de stad gebracht. Hierdoor werd Samarkand een belangrijke stad en had het wel 150.000 inwoners. Na deze tijd stond het onder leiding van vele volkeren en rijken. In 1924 werd Samarkand de hoofdstad van de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek. In 1930 ging deze eer naar Tasjkent. Vandaag de dag is Samarkand in twee delen verdeeld: de oude en de nieuwe stad. Het nieuwe gedeelte is het administratieve deel van de stad met industriële en culturele centra en hoge onderwijsinstellingen. Het oude gedeelte van de stad heeft historische monumenten, winkels en oude privéwoningen. Een excursie door de stad wordt meestal in het oude gedeelte gedaan.

Heb je interesse in een reis naar Samarkand? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Samarkand, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Oezbekistan? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

Vraag een offerte aan voor een reis naar Samarkand