Graz

Kasteel Sankt Martin in Graz, Oostenrijk
Kasteel Sankt Martin in Graz, Oostenrijk

Graz ligt in het zuidoosten van Oostenrijk is de tweede stad van het land met 250.000 inwoners. Graz is de hoofdstad van de deelstaat Stiermarken. Graz heeft de grootste middeleeuwse binnenstad in Midden-Europa. Sinds 1999 is de binnenstad opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Door de ligging van een universiteit in de stad kent Graz een jeugdig publiek en zijn er veel betaalbare restaurants. Graz is de geboortestad van de componist Robert Stolz en zangeres Monika Martin. Ook filmster en gouverneur Arnold Schwarzenegger is in de buurt van Graz opgegroeid.

Heb je weinig kennis van Oostenrijk? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Graz
Plaatsen in de buurt van Graz (Oostenrijk) :
 • Klagenfurt (99 km)
 • Villach (131 km)
 • Wenen (144 km)
 • Salzburg (198 km)
 • Lienz (205 km)
 • Kufstein (254 km)
 • Innsbruck (307 km)
 • Feldkirch (442 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Graz

  Hauptplatz (Graz)

  Hauptplatz is het centrale plein in Graz. Op dit plein staat de Erzherzog Joann fontein en aan het plein ligt een 19e-eeuws stadhuis wat de moeite waard is om te bezichtigen.

  Uhrturm am Schlossberg (Graz)

  Het symbool van Graz is de klokkentoren Uhrturm am Schlossberg. Dankzij zijn ligging midden in de stad op de Schlossberg is de klokkentoren in grote delen van de stad zichtbaar. Karakteristiek is dat de functie van de grote en kleine wijzer is omgedraaid.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Oostenrijk bekijken.

  Vervoer

  Grazer Verkehrsbetriebe (GVB) exploiteert zes tramlijnen, een kabelspoorweg (Schloßbergbahn) en meerdere buslijnen in Graz. De stad is een knooppunt in het intercitynetwerk van de Oostenrijkse Spoorwegen en heeft rechtstreekse verbindingen met buurland Slovenië. Het centraal station van Graz ligt op ongeveer 2 km afstand van het stadscentrum. Tevens heeft de stad een eigen vliegveld, met lijndiensten op Wenen en Zürich. De stad ligt nabij de A2, die Wenen met Villach verbindt. Graz wordt verder ontsloten door de Pyhrn Autobahn (A9), die het Sloveense Maribor met Salzburg en Linz verbindt.

  Geschiedenis

  De hoofdstad van het bondsland Stiermarken dankt haar naam aan de gradec (de Slavische term voor een verstevigde grenspost) die in de tweede helft van de 10e eeuw op de 473 m hoge Schlossberg werd gebouwd. Ten tijde van oorlog is Graz een veelgenoemde plaats. O.a. in de oorlog tegen de Turken speelde de stad een belangrijke rol. Toen die aan het einde van de 15de eeuw oprukten, werden op de Schlossberg omvangrijke verdedigingswerken gebouwd. Maar ook in latere oorlogen was Graz een bekende plaats, dit ging vaak ten kosten van alle pracht in de stad. Niet alleen door de soldaten van Napoleon beschadigde de stad: ook onder de geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog had de stad veel te lijden.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Graz