Islamabad

Shah Faisial Moskee in Islamabad, Pakistan
Shah Faisial Moskee in Islamabad, Pakistan

De hoofdstad van Pakistan is de stad Islamabad, die ligt in het noordoosten van het land in de provincie Hoofdstedelijk Territorium Islamabad. Iets ten zuiden van de stad ligt het Margalla gebergte. In dit gebied wonen meer dan 673.000 mensen op een oppervlak van 906 km2. Mede door dit grote verschil is de stad dicht bevolkt. Op 1 km2 wonen ongeveer 1291 mensen. De stad heeft erg hete zomers met moessonregens in juli en augustus. In de winter kan het er erg koud zijn, met temperaturen die dalen tot onder nul in de maanden december, januari en februari.

In Islamabad bevindt zich de ambassade van Nederland. Omdat het in Pakistan niet veilig is, heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken besloten om de kernstaf te verkleinen. Er zitten nu slechts enkele werknemers in Islamabad. Dit hebben ze besloten nadat er een bomaanslag was gepleegd op de Deense ambassade. Waarschijnlijk gebeurde dit, omdat de Deense kranten Mohammed-cartoons hadden gepubliceerd.

Heb je weinig kennis van Pakistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Islamabad
Plaatsen in de buurt van Islamabad (Pakistan) :
 • Rawalpindi (12 km)
 • Gujranwala (201 km)
 • Faisalabad (256 km)
 • Lahore (267 km)
 • Multan (420 km)
 • Quetta (691 km)
 • Karachi (1142 km)
 • Ervaringen

  op 30 maart 2017 plaats: Islamabad, reisperiode: april 2016

  Ik was op doorreis door pakistan en zou eerst alleen met een transfervisa snel door het land heen rijden van India naar Iran. Uiteindelijk besloten om mijn visum te verlengen in Islamabad en de beroemde Karakoram Highway te rijden om vervolgens richting het zuiden te gaan en via Quetta naar Iran (BAM) te rijden. Het was een bizarre en ontzettend mooie ervaring! Veel politie escortes gehad maar vrijwel overal positieve ervaring. Helaas mocht ik niet een Pakistaanse bruilof bijwonen wegens het gevaar van een aanslag.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 10
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 7
  op 22 oktober 2014 plaats: Islamabad, reisperiode: september 2012

  Pakistan is een bijzonder land, lieve mensen veel te zien: Cultuur, natuur. Lahore: Garden of the Mughals, Minar-e-Pakistan, Badshahi Mosque en nog heel veel meer. Sialkot: Kashmir hills, Chanab River and dam. Karachi: St Patrick's Cathedral, Islamabad: Parliament House, Faisal Masjid. En heerlijk eten.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Islamabad

  Golra Railway Museum (Islamabad)

  Een ander museum in Islamabad is het Golra Railway Museum. Er staat een klein, vervallen station dat ooit gebruikt werd om Peshawar, Kohat en Havalian met elkaar te verbinden. Het station, nog geheel in Victoriaanse stijl, is nu een museum. Je vindt er allerlei dingen die te maken hebben met treinen. Zo liggen er wapens en munitie, horloges, navigatie-apparatuur, chirurgische voorwerpen die door spoorwegziekenhuizen werden gebruikt, lantaarns, aardewerk, historische foto's, antieke meubelen, dienstregelingen, modeltreinen en nog veel meer.

  Pakistan Museum of Natural History (Islamabad)

  In Islamabad vind je het Pakistan Museum of Natural History. Dit museum werd in 1976 opgericht en bestaat uit vier delen: het Botanische deel, het zoölogische deel, het deel van de aardwetenschappen en openbare diensten. De eerste drie afdelingen houden zich bezig met het verzamelen van de collectie en met identificatie- en onderzoeksactiviteiten met betrekking tot planten, dieren, fossielen, gesteenten en mineralen van Pakistan. De laatste afdeling is verantwoordelijk voor onderwijs en het populairder maken van de natuurlijke historie van het gebied.

  Shakarparian (Islamabad)

  In Islamabad vind je Shakarparian, dit is een park met het Pakistan Monument. Het is een indrukwekkend monument met een roodbruine kleur. Het representeert de cultuur en de nationale eenheid van Pakistan. Het monument bestaat uit vier bloembladen die net open lijken te gaan. Deze bloembladen staan voor de provincies Punjab, Baluchistan, Sindh en Khyber-Pakhtunkhwa. De drie kleinere bloembladen staan voor de andere regio's van het land. Het monument wordt omgeven door tuinen met mooie bloemen en planten.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Pakistan bekijken.

  Vervoer

  Vanuit Islamabad vertrekken dagelijks vele vluchten naar (inter)nationale bestemmingen. Het is de snelste manier om door Pakistan heen te reizen, omdat het land een groot oppervlak heeft. Daarnaast is de trein een veel gebruikt vervoersmiddel in Islamabad, omdat het goede verbindingen heeft met de rest van de steden. Met de bus vanuit Islamabad naar een andere grote stad is geen goed idee. Het kan soms wel dagen duren voordat je in de andere stad bent aangekomen. Daarnaast moest je geluk hebben dat je in een luxe bus zit, want in de minibussen lang reizen is geen luxe. Je zit daar in een kleine ruimte, met je knieën bij je oren en vele mensen om je heen. Er is geen airco, dus je zult erg veel gaan zweten. Als je veel tijd hebt om rond te reizen is het leuk om met een riksja vervoerd te worden. Je zult lekker kunnen zitten en het is leuk, omdat je onderweg veel van de cultuur kunt zien.

  Geschiedenis

  Oorspronkelijk is Islamabad niet de hoofdstad van Pakistan. Toen Pakistan in 1958 onafhankelijk werd, was Karachi de hoofdstad, maar omdat de zich zorgen maakte over de investeringen en ontwikkeling van het gebied, vonden ze het beter om een nieuwe hoofdstad te bouwen. Zo had de hoofdstad een betere vestiging en toekomstperspectief. Mohammed Ayub Khan zorgde ervoor dat er in 1958 gestart kon worden met de bouw van de stad in het noorden van Rawalpindi. Rawalpindi was tijdelijk de 'nieuwe' hoofdstad van het land, totdat Islamabad klaar zou zijn. In 1980 begon het inwonersaantal van de stad pas te groeien en vooral rond 1990 kwamen er steeds meer mensen naar Islamabad toe om daar te gaan wonen. Het was zelfs noodzakelijk om de stad uit te breiden.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Islamabad