Cultuur op Papoea-Nieuw-Guinea

Een inheemse stam in Papoea-Nieuw-Guinea
Een inheemse stam in Papoea-Nieuw-Guinea

In bijna geen enkel land is de cultuur zo divers als in Papoea-Nieuw-Guinea. In dit land leven ongeveer 6.430.000 inwoners in verschillende etnische stammen. Het aantal etnische stammen in Papoea-Nieuw-Guinea is moeilijk te tellen. Naar schatting ligt dit aantal rond de 300. Door deze vele verschillende etnische stammen waarborgt Papoea-Nieuw-Guinea een mooie diversiteit aan cultuur. De etnische stammen hebben overeenkomsten maar hebben allen hun eigen cultuur. Iedere stam heeft namelijk haar eigen taal, leefstijl, religie en leefgebied. 

Heb je weinig kennis van Papoea-Nieuw-Guinea? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Talen

Slechts 2% van de bevolking in Papoea-Nieuw-Guinea spreekt engels. Het grootste deel van de bevolking spreekt een inheemse taal. In Papoea-Nieuw-Guinea worden er in totaal 823 inheemse talen gesproken. Doordat iedere stam haar eigen taal heeft onwikkeld zit er verschil tussen de inheemse talen, alhoewel deze soms maar klein zijn. Het Hiri Motu en het Tok Pisin zijn de belangrijkste inheemse talen in Papoea-Nieuw-Guinea.

Dorp aan zee in Papoea-Nieuw-Guinea
Dorp aan zee in Papoea-Nieuw-Guinea

Leefstijl

Ongeveer 98% van de inwoners zijn Papoea's. Papoea's zijn de oorspronkelijke bewoners van Papoea-Nieuw-Guinea. Het grootste deel van hen leeft nog in traditionele stammen. Iedere stam heeft haar eigen traditionele gewoontes en hanteert een eigen manier van leven. Een grote overeenkomst tussen alle stammen is dat deze allen leven van de natuur. De meeste inwoners van Papoea-Nieuw-Guinea zijn afhankelijk van hun eigen levensvoorziening. Zij halen alle levensbenodigdheden uit de natuur en leven van de landbouw, jacht of visserij. Het grootste deel van de bevolking doet aan landbouw. Doordat de stammen afhankelijk zijn van de natuur hebben de Papoea's een groot aanpassingsvermogen ontwikkeld en passen zij zich aan aan de natuur. De Papoea's bouwen met materialen uit de natuur hutten of huizen en maken gereedschap, wapens voor de jacht en kledij. De meeste gezinnen van de Papoea's hebben een traditionele rolverdeling: de vrouwen zorgen voor de kinderen en het huis en de mannen zorgen voor voedsel en onderdak. Sinds de komst van moderne inwoners aan de kust, komt het traditionele leven aan de kust minder voor dan eerst.

Traditioneel dorp in de hooglanden van Papoea-Nieuw-Guinea
Traditioneel dorp in de hooglanden van Papoea-Nieuw-Guinea

Religie

In Papoea-Nieuw-Guinea heerst er vrijheid van godsdienst. De meeste inwoners zijn christelijk. Het christelijke geloof van de inwoners is sterk vermengd met oude inheemse vormen van religie en tradities. Door al deze oude elementen is het christendom in Papoea-Nieuw-Guinea niet te vergelijken met het christendom dat wij kennen. Bahá'í is de grootste niet-christelijke godsdienst in Papoea-Nieuw-Guinea. Dit geloof benadrukt de geestelijke eenheid van de mens en de eenheid van de verschillende wereldsgodsdiensten. Het Bahá'í combineert verschillende elementen van verschillende religies. Een groot deel van de Papoea's gelooft in het bestaan van geesten. Zij vrezen deze geesten en denken dat de geesten de levenden in de gaten houden. Om de geesten tevreden te houden, organiseren de Papoea's plechtigheden en feesten. Dit doen de Papoea's ook voor hun voorouders. Papoea's vereren hun grootouders, die een grote rol in hun leven spelen.

Leefgebied

75% van de bevolking van Papoea-Nieuw-Guinea leeft in de hooglanden. De stammen leven in gebieden die moeilijk bereikbaar zijn ter bescherming en voor privacy. Zij leven in de hooglanden of vlak bij het regenwoud. De Papoea's zijn op basis van leefgebied grofweg in twee soorten te verdelen: de Kustpapoea's en de Bergpapoea's. De Bergpapoea's zijn nog niet zo lang bekend. Zij hebben een lengte van maximaal 1.55 m en leven in de bergen. De Kustpapoea's leven aan de kust van Papoea-Nieuw-Guinea en hebben een normale lichaamslengte.

De bergen van Papoea-Nieuw-Guinea
De bergen van Papoea-Nieuw-Guinea


Papoea-Nieuw-Guinea heeft een zeer bruisende cultuur met veel diversiteit door de verschillende stammen. In tegenstelling tot het westen vind je hier nog stammen die leven in de natuur en de vergevorderde technologie niet gebruiken. De meeste inwoners leven in eenvoud maar hebben een unieke cultuur die het waard is om te leren kennen.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

19 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,6

Gerelateerde artikelen