Papoea-Nieuw-Guinea

Eiland Nieuw-Guinea
Eiland Nieuw-Guinea

Papoea-Nieuw-Guinea, sinds de onafhankelijkheid van Australië in 1975 officieel de Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea geheten, is een land gelegen op het continent Oceanië, ten noorden van Australië.

De hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea is Port Moresby. Papoea-Nieuw-Guinea is één van de meest diverse landen ter wereld, met ruim 850 inheemse talen, en ten minste evenveel traditionele samenlevingen, terwijl er nog geen 7 miljoen mensen op het eiland leven. Ook de flora en fauna van Papoea-Nieuw-Guinea is uniek. Er heerst extreme armoede, met ruim eenderde deel van de bevolking die leeft op minder dan $1,25 per dag. Volgens de VN leeft daarmee 37,5% van de populatie onder de armoedegrens.

Heb je weinig kennis van Papoea-Nieuw-Guinea? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Papoea-Nieuw-Guinea
Officiele naam:
Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea
ISO:
PG
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Port Moresby
Inwoners:
+/- 6058000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +10
Munteenheid:
kina
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
462840 kmÔŅĹ

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Papoea-Nieuw-Guinea

Rainforest Habitat (Lae)

Het regenwoud Rainforest Habitat bestaat uit ruim 3000m² gereconstrueerd regenwoud, binnenin een gecamoufleerd huis. Populaire attracties zijn de vele paradijsvogels, de orchideeëntuin en met als hoogtepunt “Argo”, de gigantische doch trage zoutwaterkrokodil. Dit logge dier garandeert prachtige foto's en een indrukwekkend gezicht. Je kunt hem van een afstandje bewonderen. Iedereen is vrij dit regenwoud te bezoeken en het is dan ook een populaire bezienswaardigheid in Papoea-Nieuw-Guinea.

Lae War Cemetry (Lae)

De Lae War Cemetry is gelegen ten zuiden van de Botanical Gardens, en is goed onderhouden door de Australische Overheid. Op deze oorlogsbegraafplaats kun je (als je de moeite neemt) 2.808 graven tellen. 2.363 van deze graven zijn Australisch en de rest is grotendeels Indisch, Nieuw-Zeelands en Brits. Op de War Cemetery is bewaking aanwezig, om ervoor te zorgen dat er met respect met de graven wordt omgegaan.

Botanical Gardens (Lae)

Botanical Gardens
Botanical Gardens
Kaart met locatie Botanical Gardens

In de Botanical Gardens van Lae kun je over smalle paden door het regenwoud van Lae lopen, met daarin gigantische bomen waarin vele schitterende vogels en vlinders schuilen. Aan te raden is om met een gids in de weekenden de tuinen te bezoeken. Hij of zij kan je alles vertellen over de bijzondere flora en fauna van de botanische tuinen, verhalen die je helaas moet missen wanneer je de tuinen op eigen houtje gaat ontdekken.

Kokoda Track

Kokoda Track is een parcours van 96 kilometer en neemt je mee door de jungle, over de heuvels en langs de rotsen. Naast dat het een hele leuke tocht is, heeft de route ook nog een historische waarde. Deze track is namelijk de plek waar Japanse, Amerikaanse en Australische soldaten vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de route kom je daarom ook diverse gedenktekens tegen.

Sepik rivier

Sepik rivier
Sepik rivier

Waarschijnlijk het meest fascinerende gebied in Papoea-Nieuw-Guinea is de regio rondom de Sepik rivier. De rivier stroomt ruim 1.100 kilometer door de dichte jungle en moeras van het land. Wel is de rivier goed bevaarbaar en daardoor een goede manier om de jungle van Papoea-Nieuw-Guinea te verkennen. Langs de rivier liggen in de jungle nog verschillende traditionele dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. Vooral voor de liefhebbers van primitieve kunst is de regio de perfecte verblijfplaats, elke stam heeft namelijk zijn eigen stijl, kleuren en kleding.

Duiken en snorkelen Papoea-Nieuw-Guinea

Duiken en snorkelen Papoea-Nieuw-Guinea
Duiken en snorkelen Papoea-Nieuw-Guinea

Duiken en snorkelen is op Papoea-Nieuw-Guinea erg in trek, en vooral in de omgeving van Port Moresby, wat erg mooi is. Er bevinden zich hier de beste duikspots, inclusief oude wrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Ook Loloata Island is een populaire spot voor duikers. In West New Britain Province zijn naast de schitterende natuur en zeldzame vogels de beste duikspots te vinden in Kimbe Bay.

Zwarte stranden

Er zijn verscheidene goede zwarte stranden waar gezwommen kan worden ten oosten van de stad richting Ahioma, maar zijn vaak niet vanaf de weg te zien. Ook bij Malolo To Hansa Bay & On To Watam zijn stranden waar je goed kunt zwemmen, maar pas op de stroming.

Winkelen in Papoea-Nieuw-Guinea

Over het algemeen zijn de winkels in heel Papoea-Nieuw-Guinea geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 17.00, zaterdagen van 09.00 – 13.00 en op zondag zijn de winkels vaak wat langer open.

Port Moresby (Port Moresby)

Wanneer je Papoea-Nieuw-Guinea bezoekt mag je de hoofdstad Port Moresby zeker niet aan je voorbij laten gaan. De stad is de grootste van de zuidelijke Stille Oceaan, maar behoort niet tot een van 's werelds grootste metropolen. Dit komt doordat de stad niet beschikt over de geweldige bezienswaardigheden als de Eiffeltoren, de Chinese Muur of de Harbour Bridge. Waarom is de stad dan wel een bezoek waard? Vanwege de mensen, het is fascinerend om te praten met expats en lokale inwoners die wonen in de stad die bekend staat als meest gevaarlijke en minst leefbare stad.

Markten in Papoea-Nieuw-Guinea

Overal in Papoea-Nieuw-Guinea zijn leuke, interessante markten te vinden zoals de Hagen Market en Ela Beach Craft Market.

De Hagen Market is een van de grootste markten van Papoea-Nieuw-Guinea, hier kun je allerlei traditionele producten kopen op de zaterdag. Het is er echter wel altijd erg druk, en er zijn ook zakkenrollers die daar profijt bij hebben. Pas hierop, dit geldt overal in Papoea-Nieuw-Guinea!

De Ela Beach Craft Market in Port Moresby, waar ze vele schilderwerken, beeldhouwwerken, manden, schelpen en geweven goederen verkopen in een ultieme, vrolijke sfeer. Overal zijn traditionele dansers die daarvoor zorgen. Ook is er een grote barbecue waardoor de goede sfeer bevorderd wordt en de lokale bevolking bijeen komt. De markt wordt elke laatste zaterdag van de maand gehouden in Port Moresby. Oorspronkelijk werd de markt exclusief gehouden voor de buitenlanders die in Papoea-Nieuw-Guinea kwamen wonen.

Nationale botanische tuin Port Moresby (Port Moresby)

Nationale botanische tuin Port Moresby
Nationale botanische tuin Port Moresby
Kaart met locatie Nationale botanische tuin Port Moresby

Bij de universiteit in Port Moresby liggen de nationale botanische tuinen van Papoea-Nieuw-Guinea. Het is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land. In de tuinen vind je een enorme collectie aan bloemen en planten uit zowel binnen- als buitenland. Zo staan er onder andere verschillende palmsoorten, bamboes en heliconia's. Rondom de tuinen staan grote kassen waar orchideeën worden gekweekt voor de bloemenwinkel van de National Capital Botanic Gardens.

Botanische tuinen Papoea-Nieuw-Guinea

Botanische tuinen Papoea-Nieuw-Guinea
Botanische tuinen Papoea-Nieuw-Guinea

Door de grote hoeveelheid ongerepte natuur die Papoea-Nieuw-Guinea tot op heden bevat, zijn er overal in het land erg veel natuurparken te vinden. Bekend zijn bijvoorbeeld de Botanische tuinen van Lae en Port Moresby. Beide parken bevatten zeer gevarieerde flora en fauna, en zijn het meer dan waard om eens te bezoeken.

Nationaal Museum and Art Gallery
Nationaal Museum and Art Gallery
Kaart met locatie Nationaal Museum and Art Gallery

De diversiteit van Papoea-Nieuw-Guinea is echt goed te zien in Nationaal Museum and Art Gallery in Port Moresby. In het museum vind je meer dan 80.000 museumstukken, alleen zijn niet alle stukken op elk moment te aanschouwen. Er zijn verschillende collecties in het museum, zo kun je in de ene kamer een collectie zien met archeologische opgravingen en in de andere kamer verschillende hedendaagse kunstwerken. Het gebouw waarin het museum gevestigd is bestaat uit drie aparte gedeelten, waarvan het museum er één in beslag neemt.

Vakantiebestemmingen in Papoea-Nieuw-Guinea

Artikelen

Eten en drinken

In Papoea-Nieuw-Guinea zijn veel soorten eten van over de hele wereld te vinden, zoals Aziatisch en Indiaas. Ook zijn tegenwoordig fastfood restaurants meer in opkomst. Deze zijn te vinden in alle grotere plaatsen op Papoea-Nieuw-Guinea. De oorspronkelijke, traditionele keuken is vrij eenvoudig, waarvan de hoofdbestanddelen voornamelijk uit vlees en vis bestaan.

Er zijn erg veel koffieplantages op Papoea-Nieuw-Guinea, en ongeveer 75% wordt door de bevolking zelf verbouwd. Dit is voornamelijk 'bergland koffie'.

Vervoer

Papoea-Nieuw-Guinea is per vliegtuig bereikbaar, en de vlucht duurt ongeveer 18 uur.

Er wordt in Papoea-Nieuw-Guinea aan de linkerkant van de weg gereden. Het wordt door het ministerie van buitenlandse zaken afgeraden om gebruik te maken van plaatselijke taxi's of zogeheten 'public vehicles'. Deze worden als onbetrouwbaar aangemerkt waarbij het risico op berovingen groot is. Bij het hotel is het vaak mogelijk om vervoer te organiseren, meestal bij een autoverhuurbedrijf met een goede bekendheid en positieve reputatie. Het wordt bovendien aangeraden om met de deuren op slot en gesloten ramen te rijden.

Visum

Voor een vakantie in Papoea-Nieuw-Guinea heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 5 maanden geldig is na terugkomst en is een visum vereist. Reis je per vliegtuig dan is het visum te koop op de luchthaven. Kom je per boot of over land dan dien je het visum van tevoren te regelen.

Prijsniveau

Het gemiddelde prijsniveau is lager dan in Nederland. De munteenheid is de Kina (PGK), wat in één van de gesproken talen, Pisin, parelschelp betekent. Creditcards worden nauwelijks geaccepteerd, maar er zijn overal voldoende geldautomaten, met name in de grotere steden.

Veiligheid

Het wordt aangeraden om extra waakzaam te zijn, aangezien de veiligheidssituatie in het land vrij onvoorspelbaar is. Met name 's avonds en in de nacht is dit van belang.

Medische informatie

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Papoea-Nieuw-Guinea is beperkt. In geval van ernstige ziekte of ongeval is het eventueel mogelijk om geëvacueerd te worden naar Australië. Voor meer informatie met betrekking tot benodigde vaccinaties en dergelijke wordt geadviseerd contact op te nemen met de GGD.

Er worden inentingen aanbevolen. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het wordt in Papoea-Nieuw-Guinea ten zeerste afgeraden water uit de kraan te drinken.

Bevolking

Driekwart van de ruim 6 miljoen inwoners van Papoea-Nieuw-Guinea leeft in de hooglanden. Hier worden eeuwenoude stammentradities en religieuze gebruiken in stand gehouden. Eeuwenlang hebben verschillende stammen zich onafhankelijk van elkaar ontwikkeld, waardoor de cultuur ontzettend divers is. De hoeveelheid verschillende etnische groepen wordt op zo'n 1000 geschat, waarvan elke groep zijn eigen stijl en klederdracht heeft. De bevolking bestaat voornamelijk uit Papoea's en Melanesiërs. In Papoea-Nieuw-Guinea is het merendeel christelijk, waar veel traditionele normen en waarden aan toegevoegd zijn. Football en rugby zijn de belangrijkste sporten van Papoea-Nieuw-Guinea.

De taal

In Papoea-Nieuw-Guinea worden wel meer dan 850 inheemse talen gesproken. De twee meest voorkomende gesproken talen zijn echter het Engels en het Pisin. De officiële talen zijn dan ook het Engels, Hiri Motu en Tok Pisin.

Flora & Fauna

In de wijde, ongerepte natuur op Papoea-Nieuw-Guinea huizen veel zeldzame vogel- en insectensoorten. Er leven zo'n 700 verschillende vogelsoorten, van duiven tot papegaaien tot kaketoes. Het land staat echter bekend vanwege de grote aantallen felgekleurde paradijsvogels, waarvan 38 van de 43 hier gevonden zijn. Er zijn bovendien ook vele zoogdieren te vinden zoals kangoeroes en wallebies. Ook op het gebied van flora is hier veel te zien en te ontdekken, zo bevinden zich hier zo'n 3000 soorten orchideeën! Tot op heden worden er nog nieuwe soorten ontdekt.

Geschiedenis

Al vanaf 1500 bezochten Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers het eiland Nieuw-Guinea, maar het werd uiteindelijk door de Nederlanders gekoloniseerd. Later werd het land echter ook opgesplitst met Duitsland en Brittannië. In 1906 werd het Britse deel van Guinea aan Australië overgedragen, en de naam Brits Nieuw-Guinea veranderde in het Territorium van Papoea. In de Eerste Wereldoorlog bezette Australië echter ook het Keizer Wilhelmsland, wat vanaf dan Nieuw-Guinea genoemd wordt. Beide gebieden worden echter weer verenigd in 1949 en in 1975 onafhankelijk verklaard, en gaat het land verder als Papoea-Nieuw-Guinea.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing