Cordillera Central in Puerto Rico

Cordillera Central
Cordillera Central

Cordillera Central is de belangrijkste bergketen van Puerto Rico en wordt ook wel de groene ruggengraat van het land genoemd. Cordillera Central loopt van het oosten naar het westen, van Maricao tot Aibonito. Het hoogste punt van het land ligt ook in het Cordillera Central. Dit is namelijk de Cerro de Punta.

Heb je weinig kennis van Puerto Rico? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landschap

Het landschap van Puerto Rico is erg divers. Zo heb je er prachtige witte stranden met palmbomen, tropische wouden, bergen, woestijnachtige gebieden en glooiende heuvels. Opvallens is het Cordillera Central in het midden van het land. Dit groene gebied is zeer heuvelachtig en bevat prachtige hoge punten om over het land uit te kijken. De Cordillera Central heeft nog diverse uitbreidingen die een groot deel van het landschap van de rest van het land bepalen. Zo is er de Sierra de Cayey en de Sierra de Luquillo met diverse hoge pieken (1.074 en 1.065 meter).

Cordillera Central

Cordillera Central is erg groen en bevat de hoogste berg van het eiland. Naast dat het uitzicht van deze indrukwekkende berg erg mooi is, is een tocht door de bossen maken ook een avontuur. Je komt langs indrukwekkende watervallen, smalle beekjes en rotsachtige gebieden. Ook zijn er diverse grotten te vinden in het gebied. Het noordelijke gedeelte van het gebied heet Karst Country en is een beetje glooiend. Vroeger, tijdens de ijstijden, stond dit deel onder de zeespiegel. Toen het zeewater zich langzaam begon weg te trekken bleef er een gesteente over waar door de rivieren en het regenwater diverse grotten zijn ontstaan. Een van de grootste grotten ligt hier ook, namelijk de Cavernas del Rio Camuy.

Cerro de Punta

De Cerro de Punta is het hoogste punt van Puerto Rico met een hoogte van 1.338 meter boven zeespiegel. De berg ligt in het Cordillera Central. Op de grens tussen de gemeenten Jayuya en Ponce. De toegangsweg naar het hoogste punt is het beste te bereiken via Jayuya. Route 143 brengt je naar de top van de berg en is onderdeel van de bekende Ruta Panorámical. Het gebied is onderdeel van het Toro Negro Forest Reserve en de dichstbijzijnde plaats is Vega Linda.

Toro Negro Forest, Cordillera Central
Toro Negro Forest, Cordillera Central

Uitzichten

In heel Cordillera Central zijn diverse uitkijkpunten te vinden omdat het gebied stikt van de hoge heuvels en bergtoppen. Het mooiste uitzicht heb je echter wel van de top van de Cerro de Punta. Het wordt ook wel 'het beste uitzicht van Puerto Rico genoemd'. Op een heldere dag is het mogelijk het hele eiland te zien. Op de top van de berg ligt een observatieplatform waar je een prachtig uitzicht hebt.

Wandelen in Cordillera Central

Voor wandelaars is dit groene gebied natuurlijk uitermate geschikt. Vanuit Haciende Gripinas, een lokale herberg, loopt een pad dat je als wandelaar naar de top brengt. Vroeger was de Hacienda Grinipas een koffieplantage maar tegenwoordig is het een herberg. Het is geen makkelijke wandeling naar boven. Het kan steil zijn, er zijn niet overal verharde wegen en veel paden hebben schade geleden door stormen die er nog wel eens voor komen. Er is in totaal voor 22 kilometer aan wandelpaden in de Cerro de Punta, waarvan sommige je naar de top leiden.

Wandelen Puerto Rico
Wandelen Puerto Rico

Flora en Fauna Cordillera Central

In het gebied leven zowel veel wilde dieren als weelderige vegetatie. Er zijn veel groene bomen en struiken te vinden, die het landschap van het gebied zo kenmerken. De Cerro de Punta is bedekt met palmbomen en ook een bedreigde varen soort is alleen op deze berg te vinden.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen