Puerto Rico

Landschap Puerto Rico
Landschap Puerto Rico

In het oostelijke deel van de Caribische Zee ligt het kleine landje Puerto Rico, officieel een vrijstaat van de Verenigde Staten. Het land maakt deel uit van de Grote Antillen en heeft 2 aangrenzende landen. Aan de oostkant ligt de Dominicaans Republiek en ten westen liggen de Maagdeneilanden. Het land heeft een lengte van 175 km en een breedte van 55 km en is daarmee 3,5 keer zo klein als Nederland. Puerto Rico heeft een oppervlakte van 8.875 km2 en ca. 3,9 miljoen inwoners die vrijwel allemaal katholiek zijn. De hoofdstad van Puerto Rico is San Juan. Hier wonen ca. 435.000 inwoners op een oppervlakte van 199 km2. Bijna de helft van deze stad bestaat uit water, maar desondanks is het nog steeds de grootste stad van Puerto Rico. Net zoals in Amerika betalen de inwoners hier met de Amerikaanse dollar. In Puerto Rico is het 5 uur eerder dan in Nederland. Je kunt dus een tijdje last hebben van een kleine jetlag.

Het landschap van Puerto Rico is erg mooi om te zien voornamelijk vanwege de diversiteit. Je kunt er genieten van witte stranden met palmen, bergen, glooiende heuvels, tropisch regenwoud en stukken woestijnachtig gebied. 60% van het land bestaat uit bergachtig landschap. De Cordillera Central loopt door het midden van het eiland. Met een hoogte van 1338 m is de Cerro La punta de hoogste berg van Puerto Rico.

Heb je weinig kennis van Puerto Rico? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Puerto Rico
Officiele naam:
Puerto Rico
ISO:
PR
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
San Juan
Inwoners:
+/- 3900000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Katholiek
Tijdzone:
UTC -4
Munteenheid:
Dollar
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
8875 km�

Ervaringen

Puerto Rico krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 2 ervaringen.

9,0  2 ervaringen + Ervaring delen

Anton op 7 januari 2017 plaats: San Juan, reisperiode: april 2016

Mijn tweede thuis, Puerto Rico heeft zoveel te bieden, ik bied graag mijn hulp aan voor mensen die dit ook eens willen ervaren.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Thijs op 4 februari 2015 plaats: San Juan, reisperiode: december 2014

Puerto Rico is een prachtig eiland, maar zorg er voor dat je er niet te lang blijft. Er liggen nog vele mooiere plaatsen in de omgeving! Een cruise die bijvoorbeeld begint in San Juan is ideaal. Dan kun je nog enkele dagen ervoor, of erna blijven. Ik zou het er niet langer dan een dikke week uithouden denk ik. Wat ze zeggen over het Spaans, daar kan de bevolking ook nog aardig onbeschoft mee doen. Spreek je geen Spaans? Dan helpen ze je niet (Dit is trouwens niet het geval bij de echt toeristische plaatsen). Stranden, bezienswaardigheden (zoals het fort) zijn erg mooi. Niks van ook maar enige criminaliteit gezien; er werd mij zelfs verteld dat je je auto gewoon open kon laten omdat er zoveel politie rondreed, dus laat je daar alsjeblieft niet door 'choqueren'. Let op! Puerto Rico, en met name San Juan, is een van de duurdere eilanden rond de Eastern-Caribbean.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 7
 • Ligging 7

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Puerto Rico

Bosque Estatal Rio Abajo (Arecibo)

Bosque Estatal Rio Abajo
Bosque Estatal Rio Abajo
Kaart met locatie Bosque Estatal Rio Abajo

Bosque Estatal Rio Abajo is een bosreservaat van 5.780 hectare groot die 223 verschillende planten- en diersoorten huisvest. Enkele voorbeelden van plantensoorten zijn de kapokboom, Aziatische teakbomen, de West-Indische mahonieboom en Australische dennen. Een diersoort die er woont is de Puerto Ricaanse Amazonepapegaai die alleen op Puerto Rico voorkomt en met uitsterven wordt bedreigd.

Lago Dos Bocas (Arecibo)

Lago Dos Bocas
Lago Dos Bocas
Kaart met locatie Lago Dos Bocas

Lago Dos Bocas is een meer gelegen in de gemeentes Arecibo en Utuado. Het meer ontstond in 1942, toen een dam werd gebouwd door de Puerto Rico Electric Power Authority voor een waterkrachtcentrale. Er zijn verschillende restaurants rond het meer gebouwd, waardoor het een veel bezochte bestemming is voor zowel Puerto Ricanen als toeristen.

Reserva Natural Laguna de Joyuda (Mayaguez)

Reserva Natural Laguna de Joyuda
Reserva Natural Laguna de Joyuda
Kaart met locatie Reserva Natural Laguna de Joyuda

Reserva Natural Laguna de Joyuda is een natuurreservaat van ongeveer 120 hectare groot. Het hart van het natuurreservaat is het meer Laguna de Joyuda. Dit meer heeft een diepte die nauwelijks voorkomt van ongeveer 1,2 meter. Er leven verder veel watervogels en 40 vissoorten. Wat nog meer bijzonder is aan Laguna de Joyuda is dat het water een groene gloed heeft door speciale micro-organismen. Het meer kun je verkennen per kajak.

Eugenio Maria de Hostos Museo, (Mayaguez)

Eugenio Maria de Hostos Museo,
Eugenio Maria de Hostos Museo,
Kaart met locatie Eugenio Maria de Hostos Museo,

In het museum Eugenio Maria de Hostos Museo staat alles in het teken van Eugenio Maria de Hostos. Van boeken tot essays en kunst. Eugenio was een bezige man hij was onder andere een bekend leraar, filosoof en advocaat. Het museum staat op de locatie waar vroeger zijn huis stond. Verder heeft het twee tentoonstellingsruimtes, een bibliotheek, een amfitheater en een mooi binnenplein.

Mayaguez Zoo (Mayaguez)

Mayaguez Zoo
Mayaguez Zoo
Kaart met locatie Mayaguez Zoo

Mayaguez Zoo is gelegen aan de westkust van Puerto Rico. De dierentuin is niet groot, maar toch kun je er een aantal exotische dieren, reptielen en vogels zien. Via de Engelstalige bordjes bij de kooien en via een audio gids (ook in het Engels) kun je alles te weten komen over de dieren. Een kaartje kost rond de 12 euro voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Vanaf 5 tot 11 jaar is het rond de 7 euro en kinderen onder de 4 jaar zijn gratis. De dierentuin is verder alleen open op woensdag en zondag tussen 8.30 en 16.00 uur.

Casa Bacardí (San Juan)

Casa Bacardí
Casa Bacardí
Kaart met locatie Casa Bacardí

In Casa Bacardi kun je drie tours maken: de historische, de rum- en de mixologytour. Tijdens de historische tour kom je alles te weten over de geschiedenis en de toekomst van Bacardi. De rumtour geeft je verder de mogelijkheid om de Bacardi rum te proeven en te leren over wat je nodig hebt om rum te maken. Daarnaast biedt de mixology tour je de mogelijkheid je eigen Bacardi cocktail te mixen. Casa Bacardi is gelegen in het plaatsje Cataño dat slechts 10 kilometer ten westen van San Juan ligt.

Golfen op Puerto Rico

Golfen op Puerto Rico
Golfen op Puerto Rico

Er bevinden zich talloze golfbanen in Puerto Rico waar je een balletje kunt slaan. Vele zijn van kampioenschapsniveau. De golfbanen combineren visuele invloeden van de natuurlijke omgeving van Puerto Rico, zoals de regenwouden, de meren, de rivieren, de palmbomen en de stranden, met de uitdaging van de banen waarvan sommige door de grootste namen uit de golfbusiness zijn ontworpen.

Enkele goede golfbanen van Puerto Rico zijn:
- Trump International Golf Club, in Rio Grande
- Dorado Beach Resort & Club, in Dorado
- Bahía Beach Resort & Golf Club, in Cabo San Lucas
- Coco Beach Golf & Country Club, in Rio Grande

Duiken op Puerto Rico

Duiken op Puerto Rico
Duiken op Puerto Rico

Duiken in de wateren rondom Puerto Rico is bijzonder. Door de omvang van het eiland kunnen de duikplekken opgedeeld worden in geografische gebieden. Maar niet alleen de geografische posities zijn anders, elk gebied heeft zijn eigen karakteristieken en kenmerken. Duiken op Puerto Rico is dus erg divers wat betreft het onderwater terrein en de duikomstandigheden. In het noorden en in het oosten is het duiken gemakkelijk. De zee is zelden ruw en de duikplaatsen zijn vaak ondiep. Er bevindt zich hard en zacht koraal. Culebra ligt een eindje van het vasteland van Puerto Rico. Er wordt niet zo vaak gedoken, omdat je twee uur op de boot moet zitten om het eiland te bereiken. Vandaar dat je er lekker rustig kunt duiken. In het zuidoosten en bij het eiland Vieques is het ook gemakkelijk. Het rif loopt geleidelijk af en er bevinden zich eilanden van koraal. Het is een rustig gebied met weinig beschadigd koraal. In het zuiden loopt Puerto Rico's Wall die parallel loopt aan de zuidkust. Deze kan bereikt worden met een boot. Het laatste gebied waar je kunt duiken is in het westen, het eiland Mona en het eiland Desecheo. Dit gebied is vooral bedoeld voor de ervaren duikers. De trip moet goed gepland worden en dan nog kan het weer je plannen dwarsbomen. Je kunt er alleen duiken als het weer kalm is.

Paardrijden op Puerto Rico

Paardrijden op Puerto Rico
Paardrijden op Puerto Rico

Paardenliefhebbers kunnen de vele paden, stranden en parken van Puerto Rico te paard verkennen. Dit kan op het eigen unieke paardenras van Puerto Rico, het Paso Fino paard. Het paard is vooral een showpaard, maar wordt gebruik in allerlei disciplines. Er worden verschillende competities en evenementen gehouden. De twee best bekende evenementen zijn Dulce Sueño Fair in Guayama en Fiesta la Candelaria in Manatí. Voor instructies over het rijden met de paarden en om ze te huren kun je het beste terecht bij het ruitersportcentrum in Hacienda Carabali.

Winkelen op Puerto Rico

Winkelen op Puerto Rico
Winkelen op Puerto Rico

De winkels van Puerto Rico liggen erg verspreid in de verschillende steden. Je kunt er terecht voor souvenirs, juwelen, lederwaren, foto's, cosmetica en elektronica. In San Juan kan je erg goed winkelen. Het grootste warenhuis is Plaza las Américas. Het warenhuis telt maar liefst 190 winkels en is daarmee het grootste warenhuis van de Cariben.

Arecibo Observatory (Arecibo)

Arecibo Observatory
Arecibo Observatory
Kaart met locatie Arecibo Observatory

Wat ook het bezoeken waard is, is Arecibo Observatory, dichtbij de plaats Arecibo. Hier staat de grootste radiotelescoop van de wereld. Nog altijd worden er met deze sterrenwacht onderzoeken gedaan naar het heelal en naar andere planeten en radarwaarnemingen.

Forten

Forten
Forten

De forten van Puerto Rico zijn ook aan attractie op zich. San Juan was tijdens de Spaanse periode een belangrijke verdedigingsstad. Enkele forten zijn San Juan de la Cruz, San Felipe del Morro en El Morro. Het fort San Juan de la Cruz ligt in een baai vlak voor het fort San Felipe del Morro, die samen een entree vormden voor de boten. In 1625 waren de Nederlanders erin geslaagd het fort San Juan de la Cruz te veroveren. Helaas voor de Nederlanders kwamen de Spanjaarden terug en verjoegen de Nederlanders. Het fort biedt spectaculaire uitzichten op de Boca Viaje baai aan de westzijde en op de San Juan baai aan de oostzijde. Het interieur van het fort is gesloten voor publiek, maar je kunt wel rond de muren wandelen. Een ander fort wat het bekijken waard is, is El Morro, gelegen aan de ingang van de baai van San Juan. Het fort is 42 meter hoog en 4,5 meter breed. Het is afkomstig uit 1539. Het fort bestaat uit 6 verdiepingen met op de 6e verdieping een vuurtoren. Er zijn gratis rondleidingen waar je alles te weten kunt komen over El Morro. Als je op de bovenste verdieping staat, heb je een adembenemend uitzicht op zee.

Markten in Puerto Rico

Bezoek een van de lokale markten in Puerto Rico. Leuk voor souvenirs of om te kijken wat er allemaal verkocht wordt op zo'n markt. Het is vaak een kleurrijke en vrolijke bedoeling op de markt in Puerto Rico.

Cascadas Water Park

Cascadas Water Park
Cascadas Water Park
Kaart met locatie Cascadas Water Park

Breng een bezoek aan het Cascadas Water Park in Aguadilla. Dit is het grootste waterpark van Puerto Rico. In het waterpark zijn diverse glijbanen, ontspannende zwembaden en vele uitdagende attracties. Zeker een bezoek waard!

San Juan Nationaal historisch park (San Juan)

San Juan Nationaal historisch park
San Juan Nationaal historisch park
Kaart met locatie San Juan Nationaal historisch park

Het San Juan Nationaal historisch park bevat vooral forten zoals El Morro, San Cristóbal en El Cañuelo. Je kunt hier veel zien van de geschiedenis. De metselwerken dateren uit de 16e eeuw en zijn gemaakt door de Spanjaarden. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen door dit mooie park.

Museo Francisco “Pancho” Coimbre

Museo Francisco “Pancho” Coimbre
Museo Francisco “Pancho” Coimbre
Kaart met locatie Museo Francisco “Pancho” Coimbre

Het Museo Francisco “Pancho” Coimbre staat bekend als het sport-museum van Puerto Rico en ligt in Ponce. Je kunt hier diverse foto's terugvinden van de sport honkbal. De spelers van de honkbalploeg kregen slechts $5 als ze wonnen en speelde het spel alleen als het licht was. Bekende namen die in dit museum hangen zijn Willy Mays en Richard Nixon. Daarnaast kun je er informatie vinden over de vrouwensporten die er vroeger waren in Puerto Rico.

Muziek Museum

Muziek Museum
Muziek Museum
Kaart met locatie Muziek Museum

Het Muziek Museum in Puerto Rico staat in het teken van... Muziek! Je ziet hier een verzameling van Indiase, Spaanse, Afrikaanse en Puerto Ricaanse muziekinstrumenten. In de 19e eeuw was de romantische Danza de favoriete muziekstijl van de Puerto Ricaanse maatschappij. Daarnaast waren bomba en plena bekende Afrikaanse stijlen in het land. Het museum is te vinden in een privé-woning in de stad Ponce, ontworpen door Alfredo Wiechers.

Museo de Arte San Juan (San Juan)

Museo de Arte San Juan
Museo de Arte San Juan
Kaart met locatie Museo de Arte San Juan

Het Museo de Arte is een van de nieuwste musea op Puerto Rico. Toch is dit museum een van de mooiste bezienswaardigheden van San Juan. Je kunt er verschillende dingen zien zoals een computerlaboratorium, schilderijen en sculpturen. Er zijn ook diverse tentoonstellingen in het museum waar 400 man tegelijk naar kunnen kijken. In het Pikayo restaurant kun je een hapje eten.

Vakantiebestemmingen in Puerto Rico

Artikelen

Eten en drinken

Puerto Rico heeft te maken met vele buitenlandse invloeden en daardoor kun je er bijna alle keukens van de wereld ontdekken. Vooral in San Juan kun je van vele verschillende gerechten genieten. De nationale keuken van Puerto Rico lijkt op de Mexicaanse keuken, maar is over het algemeen een stuk milder. In de maaltijden zitten vooral bonen, rijst, yautias, sofrito, tomatensaus, pepers, knoflook en koriander. Een van de bekendste gerechten uit Puerto Rico is de asopao. Dit is een soort van soepachtige stoofschotel met daarin avocado en kip, vlees of krab. Naast dit gerecht wordt er ook veel mofongo geserveerd in de restaurants. Dit bestaat uit een gestampte specialiteit, die smaakt naar aardappel, en vlees of vis. Bijna in elk gerecht vind je wel vis of vlees terug, maar ze denken ook aan de vegetariër. Dan staan de vele groentes en fruit centraal in de gerechten.

Het nationale drankje van Puerto Rico is de rum. Dit drankje is bij iedere inwoner bekend en wordt dan ook rijkelijk gedronken. Wanneer je in Puerto Rico op vakantie bent, moet je zeker deze rum geprobeerd hebben.

Vervoer

De belangrijkste luchthaven van Puerto Rico is de Luis Muñoz Marín International Airport in Carolina. Dit vliegveld ligt dicht in de buurt van de hoofdstad San Juan. Vaak wordt er eerst naar de Verenigde Staten gevlogen en vanuit daar kan er rechtstreeks naar Puerto Rico gevlogen worden. Op het vliegveld zijn geen bagagekarren aanwezig, dus ben daarop voorbereid als je veel bagage mee moet nemen. Het is mogelijk om een portier in te huren om de bagage te dragen. Hiervoor betaal je sowieso een vergoeding. Vanaf het vliegveld is het mogelijk om een taxi te nemen naar het hotel. Sommige hotels hebben speciale bussen die je rechtstreeks naar het hotel brengen. Deze bussen staan op het vliegveld op je te wachten. Wanneer je het even niet meer weet, kun je terecht bij de Puerto Rico Tourism Company. Zij helpen je met het zoeken naar een geschikt vervoersmiddel. Vanuit Nederland zal de vlucht ongeveer 12 uur duren.

Wanneer je weer terug gaat naar een ander land zul je geïnspecteerd worden door de Amerikaanse Ministerie van Landbouw. Zo willen ze ervoor zorgen dat er geen illegale export van producten plaats vind en dat je geen ziektes meeneemt vanuit Puerto Rico. Medicijnen moeten altijd vervoerd worden met origineel recept en verwijsbrief van de arts.

Het openbaar vervoer is erg slechts in Puerto Rico. Buiten de metro kun je niet reizen met bussen of treinen. Om er zeker van te zijn dat je op de juiste plek aankomt, huren meeste reizigers een eigen auto. Het is wel mogelijk om met een taxi te reizen. Kies altijd voor de witte taxi met het officiële logo en Taxi Turístico op de voordeur. Deze taxi's zijn speciaal gesponsord voor het toerisme en zijn erg schoon, herkenbaar en betrouwbaar. Er is ook een Público, een gedeelde taxi service voor een lage prijs. Deze taxi's kun je herkennen aan de gele kentekenplaat met het woord Público erop.

Visum

Voor een vakantie in Puerto Rico heb je een geldig paspoort nodig en geldt dezelfde visumverplichting als voor de Verenigde Staten. Als je in het bezit bent van een Nederlands paspoort houdt dat in dat je geen visum nodig hebt bij een verblijf korter dan 90 dagen. Wel dien je je 72 uur voor aankomst te registreren. Deze registratie bestaat uit het invullen van een vragenlijst via internet. Daarnaast worden er vingerafdrukken en een digitale gezichtsfoto gemaakt bij aankomst op de luchthaven.

Prijsniveau

In Puerto Rico kan er betaalt worden met de Amerikaanse Dollar. Zorg ervoor dat je de Euro inwisselt tegen een gunstige koers.

Veiligheid

Op Puerto Rico worden vele misdrijven gepleegd. In 2002 was het moord gehalte 2 keer zo hoog dan in New York maar wel minder dan in Washington DC. De minste criminaliteit wordt gepleegd in de rijke voorsteden met uitzondering op de stedelijke gebieden zoals San Patricio of Guaynabo. De meeste criminaliteit wordt gepleegd in de metropolen van San Juan en Ponce en staat direct in verbinding met de drugshandel. Het komt maar weinig voor dat er een gewelddadige actie op toeristen word uitgevoerd. Waar toeristen te vinden zijn, vindt je ook politie.

Pas altijd op voor je spullen, want toeristen worden vaak beroofd. Laat nooit waardevolle spullen achter in je auto, want deze wordt makkelijk opgebroken door de dieven. Blijf uit de buurt van sloppenwijken en de openbare wooncomplexen zoals de caseríos.

Het is verboden om zomaar foto's en films te maken van de lokale bewoners zonder toestemming. Zelfs kinderen mogen niet gefotografeerd worden, omdat dit als onbeschoft word gezien. Ben altijd beleefd en zorg ervoor dat je niet op valt.

Medische informatie

De gezondheidsdiensten in Puerto Rico zijn van hoog niveau. Er zijn diverse opgeleide artsen en specialisten die je kunnen helpen als er wat mis is. Wel zijn deze diensten vrij duur en je zult lang moeten wachten totdat je er terecht kunt.

Er zijn een aantal verplichte inentingen voor Puerto Rico. Neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken in Puerto Rico. Beter kun je naar de supermarkt gaan en daar flessen mineraalwater kopen.

Bevolking

Op dit moment wonen er bijna 3,9 miljoen mensen in Puerto Rico, waarvan 85% katholiek is. De bevolkingsdichtheid van dit land is vele male groter dan die van welke staat in de VS dan ook. De bevolking bestaat vooral uit Afrikanen, Spanjaarden, Amerikanen en Indianen. De taal die er gesproken wordt is Spaans en Engels. Op straat kun je het beste terecht met de Spaanse taal. Doordat het toerisme bekend is bij de lokale bevolking, zijn de inwoners erg gastvrij. Doordat de bevolking erg trots is op hun land, zijn ze erg zuinig met erfstukken. Er zijn vele musea waar diverse erfstukken tentoongesteld worden.

De taal

De officiële taal van Puerto Rico is Spaans, maar er wordt ook vaak Engels gesproken. Wanneer je over straat loopt is het handiger om Spaans te spreken tegen de bevolking.

Flora & Fauna

Wanneer je echt iets moois wilt zien van Puerto Rico, dan moet je een kijkje nemen bij het tropische regenwoud in het noordoosten van het eiland. Je kunt er genieten van 40 verschillende orchideeënsoorten en duizenden verschillende tropische plantensoorten. Aan de andere kant van het eiland is het juist zeer droog, waardoor er weer speciale vegetatie te vinden zijn. Daarnaast zijn er cactusvelden, mangrovebossen en palmen te vinden op dit eiland.

Op het eiland zijn vele kleine reptielen te vinden zoals hagedissen en leguanen. Sommige zijn zelfs al gegroeid tot een lengte van anderhalve meter. Een speciaal dier op Puerto Rico is de coqui. Dit dier kun je vergelijken met de kikker in ons land, maar helaas is de coqui alleen te vinden op dit eiland. Rondom Puerto Rico leven ook diverse dieren in het water zoals de zeekoe, barracuda, kreet en subtropische vissen.

Geschiedenis

Puerto Rico werd in 1493 ontdekt door Christoffel Columbus tijdens zijn tweede ontdekkingsreis. Het land werd vernoemd naar de heilige Johannes de Doper en kreeg de naam San Juan Bautista. Dit is tot op de dag van vandaag de naam van de hoofdstad van Puerto Rico. Het eiland werd een tijd later in bezit genomen door de Verenigde Staten, na de Spaans-Amerikaanse oorlog.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen