Het tropisch regenwoud van Puerto Rico

El Yunque
El Yunque

Puerto Rico is gelegen in het oostelijk deel van de Caribische Zee. De meeste mensen denken dat het land helemaal op zichzelf staat, maar officieel is het een niet-geïncorporeerd gebied van de Verenigde Staten. Dit betekent dat het gebied wordt beheerd door de Verenigde Staten, maar geen onderdeel is ervan. Op het eiland vind je verschillende soorten landschappen: van stranden met wuivende palmen tot glooiende heuvels en zelfs woestijnachtige gebieden. Maar wat vooral uniek is is het tropisch regenwoud op het eiland: El Yunque. Technisch gezien is dit dus het enige tropische regenwoud in de Verenigde Staten.

Heb je weinig kennis van Puerto Rico? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

El Yunque

Het tropisch regenwoud El Yunque ligt in het noordoosten van Puerto Rico, in het Loquillo gebergte. Het regenwoud ligt op ongeveer een uur rijden van San Juan. Het gebied is meer dan 28.000 hectare groot en daarmee van groot belang voor de biodiversiteit van het land. Geen enkele vakantie op Puerto Rico is compleet zonder een bezoek aan dit majestueuze woud. El Yunque is dan ook al sinds 1976 een UNESCO Biosphere Reservaat. De gemiddelde temperatuur in El Yunque ligt gedurende het jaar rond de 21 graden Celsius. Dit verandert amper tijdens de verschillende seizoenen waardoor het een perfect klimaat is voor de tropische vegetatie.

El Yunque
El Yunque

Flora

In het regenwoud van Puerto Rico groeien enkele bijzondere plantensoorten. Wat vooral bijzonder is is het zogeheten 'dwergwoud'. Dit deel van het woud ligt op het hoogste deel van de Loquillo bergen. Doordat dit gebied het meeste regen en wind vangt is de grond zo vochtig geworden dat er nog maar enkele plantensoorten zijn die er kunnen overleven. Deze plantensoorten hebben zich aangepast waardoor hun stam nu breder is (en dus minder hoog) en ze minder bladeren hebben. Vandaar het 'dwergwoud'.

Fauna

El Yunque huisvest ook een aantal bijzondere diersoorten. Zo vind je er vijftien soorten inheemse kikkers. Deze kikkers staan bekend om hun luide roep naar eventuele partners. Deze roep begint meestal ergens in de middag. Wanneer het regent wordt de roep van de kikkers nog luider om boven het geluid van de regen uit te komen. De populatie van kikkers in El Yunque is een van de meest dichtbevolkte ter wereld.

Coqui
Coqui


Naast deze kleine kikkertjes vind je ook veel tropische vogels in het regenwoud. De Puertoricaanse Amazone is een van de meest bijzondere. Deze amazonepapagaai komt uitsluitend voor op Puerto Rico en wordt dan ook ernstig bedreigd. De vogel is zo'n 20 tot 30 centimeter groot en weegt rond de 275 gram. De kleur van de veren is overwegend groen met blauwe randen. Wanneer het dier zijn vleugels spreidt zie je dat de onderkant van de vleugels geheel blauw is. Bij de snavel zitten rode veertjes en rondom de ogen zit een ovale, witte vlek. Het dier is ernstig bedreigd omdat zijn leefgebied zoveel kleiner is geworden. De 28.000 hectare van het El Yunque regenwoud zijn maar 0,2 procent van het oorspronkelijke leefgebied. Om de populatie van de Puertoricaanse Amazone te vergroten worden ze in gevangenschap gefokt en later vrijgelaten. Op dit moment leven er zo'n 70 van deze vogels in het wild.
Puerto Ricaanse Amazone
Puerto Ricaanse Amazone


Verder vind je de Puerto-Ricozanger in het regenwoud. Dit kleine vogeltje is een zangvogel. Ze zijn wel lastig te horen omdat ze erg subtiel zingen. Deze vogel is pas recent ontdekt, in 1972. Er wordt hard gewerkt om de populatie van Puerto-Ricozangers op peil te houden.

El Yunque bezoeken

Het regenwoud van El Yunque wordt onderhouden door de US Forest Service. Daardoor is er een behoorlijk groot netwerk van wandelpaden aangelegd. Het regenwoud is dus gemakkelijk te bezoeken door toeristen. Er zijn zelfs picknickfaciliteiten evenals parkeerplaatsen voor bussen. In het regenwoud loopt ook een wandelpad op 18 meter boven de grond vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt. Verder vind je bij het bezoekerscentrum van het regenwoud een tentoonstelling over El Yunque. Wil je langer dan een dag spenderen in het El Yunque regenwoud? Dan kun je een van de accommodaties boeken rondom en zelfs in het regenwoud.

El Yunque wandelpad
El Yunque wandelpad

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen