Puerto Rico van A tot Z

Straatbeeld Puerto Rico
Straatbeeld Puerto Rico

Puerto Rico, het land wat bekend staat om de mooie stranden, bijzondere eilandjes, unieke landschap en het honkbal. Het is een uniek land, gelegen in Midden-Amerika. Aan de hand van een A, B, C nemen wij je mee door dit bijzondere land.

Heb je weinig kennis van Puerto Rico? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Amerikaanse dollar

Omdat Puerto Rico een vrijstaat is van de Verenigde Staten heeft het ook dezelfde munteenheid als de grootmacht, de Amerikaanse dollar. Het is verstandig om je euro's in te wisselen tegen een gunstige koers. Het prijsniveau ligt ongeveer gelijk met de prijzen in Nederland.

B van bergen

Ongeveer 60% van Puerto Rico bestaat uit bergen. De Cordillera Central is de centrale bergketen van Puerto Rico. Deze loopt van het westen naar het oosten en doorkruist heel Puerto Rico. Het hoogste punt van de Cordillera Central is Cerro Punta dat 1.338 m boven zeeniveau ligt.

C van Christopher Columbus

De ontdekker van Puerto Rico is Christopher Columbus. Hij ontdekte het land in 1493 waar hij kennismaakte met de oorspronkelijke bewoners van het land. Columbus noemde het eiland San Juan Bautista, ter ere van de heilige John de Baptist (Johannes de Doper). Uiteindelijk werd het land Puerto Rico genoemd, omdat andere bezoekers het land zo noemden. San Juan werd toen de naam van de belangrijkste haven van het land, wat nu de hoofdstad is.

D van dierenleven

Er leven verschillende soorten dieren in Puerto Rico. De bekendste hiervan is de coquí, een kleine kikker die erg veel geluid maakt. Ook leven er tientallen soorten hagedissen die wel 1,5 m lang kunnen worden. Verder kun je er vleermuizen, waterdieren zoals de zeekoe, de barracuda en de kreeft en veel (sub)tropische vissen vinden.

Coquí, kleine kikker
Coquí, kleine kikker

E van eiland(en)

Puerto Rico is een eiland met een oppervlakte van 8.875 km², dit is het hoofdeiland. Er liggen nog andere kleinere eilandjes rond het hoofdeiland die bij Puerto Rico horen. Dit zijn onder andere Culebra, Viequies en Mona.

F van forten

Er zijn diverse forten uit de Spaanse tijd te vinden op Puerto Rico. Voorbeelden hiervan zijn San Juan de la Cruz, El Morro en San Felipe del Morro. Deze liggen vooral in San Juan, omdat dat een belangrijke verdedigingsstad was voor de Spanjaarden. Tijdens rondleidingen door deze forten kun je veel te weten komen over de geschiedenis en de functie ervan. Ook heb je vaak mooie uitzichten vanaf de plaats waar de forten gebouwd zijn.

El Morro, San Juan
El Morro, San Juan

G van geografie

Puerto Rico is een eiland dat omgeven wordt door de Caribische zee en Atlantische Oceaan. Het ligt ten westen van de Maagdeneilanden en ten oosten van de Dominicaanse Republiek. Het land is een onderdeel van de Grote Antillen. Puerto Rico heeft mooie, witte zandstranden.

H van honkbal

Honkbal is de sport die het meest beoefend wordt in Puerto Rico. Het was een van de eerste sporten die in heel Puerto Rico populair werd. Het nationale honkbalteam van Puerto Rico is tijdens de Wereldbeker een keer eerste geworden, vier keer tweede en vier keer derde. Andere populaire sporten zijn boksen, basketbal en volleybal.

I van inwoners

Er leven ongeveer 4 miljoen mensen op het eiland. Naast Cuba is het het enige land in de Caribische zee die een blanke meerderheid heeft. De bevolking bestaat uit Spanjaarden, Taíno-indianen en Afrikanen. De Afrikanen zijn afstammelingen van de slaven die er ooit naartoe werden gebracht. Er zijn veel Afrikaanse, Spaanse en Taíno tradities, maar door de Spaanse kolonisten is de overheersende cultuur altijd de Spaanse geweest. De inwoners van Puerto Rico staan vooral bekend om hun vriendelijke karakter en om hun gastvrijheid.

J van Johannes est nomen ejus

'Johannes est nomen ejus' is de wapenspreuk van Puerto Rico. Het betekent 'John is his name'. Het is het oudste motto van alle Amerikaanse Staten en dateert uit 1511. De Spanjaarden hebben deze wapenspreuk geïntroduceerd.

K van klimaat

Het klimaat dat in Puerto Rico heerst is het Tropisch Zeeklimaat. De temperatuur is redelijk constant, alleen in de bergen is het kouder. In de winter wordt het er vaak ook niet kouder dan 25ºC. In het noorden en zuiden van het land zit een verschil van hoeveelheid neerslag die er valt. In het noorden valt er ongeveer 1.500 mm per jaar en in het zuiden ongeveer 1.000 mm.

L van landschap

Het landschap van Puerto Rico is erg divers. Je vindt er heuvels, bergen en woestijnachtig gebied, maar ook prachtig witte zandstranden met palmbomen. Het grootste deel van Puerto Rico bestaat uit bergen. De bergketen die het land van het westen naar het oosten doorkruist is de Cordillera Central. In het noorden van het eiland zie je uitgestrekte stranden, maar ook tabaksvelden, suikerrietplantages en bananenplantages. In het zuiden vind je vooral cactussen in een woestijnlandschap. Een gedeelte van Puerto Rico bestaat ook nog uit tropisch regenwoud. Een erg afwisselend landschap dus.

M van Mexicaanse keuken

Het eten in Puerto Rico lijkt veel op de minder pittige variant van de Mexicaanse keuken. De gerechten worden vooral met rijst en bonen geserveerd. Omdat Puerto Rico omgeven wordt door water, staat vis in alle maaltijden centraal. Er wordt ook veel vlees gegeten. Bovendien kun je er heerlijke, verse groenten en exotisch fruit eten.

N van natuur

De natuur van Puerto Rico is erg mooi. In het regenwoud El Yunque, in het noordoosten van het eiland, vind je veel tropische plantensoorten. Je kunt er uren rondwandelen. Ook in het zuiden vind je een mooie natuur, ook al is het vooral woestijnlandschap.

Regenwoud El Yunque
Regenwoud El Yunque

O van orkanen

In Puerto Rico komen orkanen voor. Dit orkaanseizoen loopt van juni tot november. De meeste kans om overweldigd te worden door orkanen is in september en oktober. Ook al is elk jaar anders en komen het ene jaar meerderde en zwaardere orkanen voor dan het andere jaar, toch wordt geadviseerd om buiten het orkaanseizoen een reis naar Puerto Rico te boeken.

P van paardrijden

Wil je het eiland te paard bekennen, dan kan dit ook heel goed. Puerto Rico heeft zelfs een eigen paardensoort: het Paso Fino Paard. Deze worden vooral gebruik als showpaarden, maar je vindt ze ook in andere facetten van de paardensport. Er zijn vele stranden, paden en parken waar je te paard naartoe kunt.

Q van ?

R van religie

De religie die de meeste bewoners van Puerto Rico aanhangen is het rooms-katholieke geloof (85% van de bevolking). Je vindt dan ook veel kerkjes op het eiland. Ook worden een aantal katholieke feestdagen gevierd. Een groep van de bevolking is protestants en er is een kleine joodse gemeenschap. Een kleine groep hangt Santeria aan, een geloof dat is overgewaaid van Cuba naar Puerto Rico.

S van Spanje

Het eiland werd in de 19e eeuw een kolonie van Spanje. Dat de Spanjaarden hier zijn geweest, merk je nog aan veel dingen. Zo is de officiële taal het Spaans, hoewel er ook wel Engels wordt gesproken. Ook heeft Spanje een grote invloed gehad op de cultuur en zijn er nog enkele Spaanse tradities bewaard gebleven.

De S staat ook voor surfen want Puerto Rico is een geweldige surfbestemming. 

T van Taíno

De oorspronkelijke bewoners van Puerto Rico waren de Taíno's. Dit waren indianen die afstamden van de Arowakken-indianen. Er zijn nog enkele dingen te vinden die doen herinneren aan deze oorspronkelijke bewoners, zoals een ceremoniële steen in Utuado, plaatselijke gerechten, kunst en de plaatsnamen.

U van ?

V van Verenigde Staten

Puerto Rico is een vrijstaat die is verbonden met de Verenigde Staten. Het heeft een eigen grondwet en mag niet stemmen op de potentiële toekomstige president, maar toch hoort het bij het land. Puerto Rico is er mee verbonden en de inwoners mogen zonder visum overal in de Verenigde Staten wonen.

W van Winkelen

In Puerto Rico kun je goed winkelen. De winkeltjes, waar je terecht kunt voor juwelen, souvenirs, foto's, elektronica, lederwaren en cosmetica, liggen over het hele eiland verspreid. In San Juan vind je het grootste warenhuis van de Cariben, de Plaza las Américas. Er zitten maar liefst 190 winkels in het gebouw waar je allemaal verschillende dingen kunt kopen.

X van ?

Y van ?

Z van zangers en zangeressen

Puerto Rico heeft een aantal zangers en zangeressen grootgebracht die over de hele wereld bekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan Jennifer Lopez, Ricky Martin, Gabriel Ríos en Marc Anthony. Ook komen er enkele acteurs uit Puerto Rico, zoals Joaquin Phoenix.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,7

Gerelateerde artikelen