Vrijwilligerswerk in Senegal

Senegal is een land in het westen van Afrika en was voorheen een Franse kolonie. Hierdoor is de Franse invloed overal terug te zien in het land. Er wordt dan ook Frans gesproken. In Senegal ligt ook het land Gambia. Grenslanden zijn Mali, Guinee, Guinee Bisau en Mauritanië. Daarnaast ligt het land aan de Atlantische Oceaan.

Senegal heeft een grootte van 196.200 km² en minstens 13 miljoen inwoners. De vier grote rivieren die door het land stromen zijn de Senegal, de Saloum, de Gambia en de Casamance.

Astrid 'Op zoek naar aangename temperaturen wanneer het bij ons winter is? Breng dan een bezoek aan Senegal. Senegal is een aanrader voor mensen die een kijken willen nemen in een West-Afrikaans land. Je kunt hier verblijven in de badplaatsen Saly of Somone of rondreis maken door het land. Tijdens de rondreis die ik maakte heb ik onder andere het eiland Gorťe bezocht, hier krijg je een goed beeld van hoe het er vroeger in de slavenhandel aan toe ging. Ook heb ik een klein eilandje bezocht waar we kennis maakten met het dagelijkse leven van de inwoners. We bezochten een schooltje en een ziekenhuis. Een indrukwekkende ervaring!', Astrid - reisexpert Senegal gratis reisvoorstel >>

Vrijwilliger worden

Als vrijwilliger in dit Afrikaanse land heb je keuze uit allerlei vrijwilligersprojecten. Je hoeft je niet af te vragen waarbij jouw hulp het hardste nodig is, want de lokale bevolking van Senegal waardeert jouw hulp enorm. Het is dan ook erg dankbaar werk. In dit artikel staat in welke vormen je vrijwilligerswerk kunt doen.

Sociaal
Bij een sociaal project werk je met kinderen uit Senegal die extra aandacht en liefde nodig hebben. Op deze manier help je mee bij de ontwikkeling van de lokale kinderen. Je werkt dan bijvoorbeeld op een kleuterschool of in een centrum voor straatkinderen.

Les geven
Als je les wilt geven in Senegal kun je de kinderen Engelse of Franse leren. De kinderen zijn vaak enthousiast en leergierig, zij willen de internationale taal Engels graag leren. Je zult werkzaam zijn op een middelbare school en geeft in een van de twee genoemde talen les. Ook kun je meehelpen aan naschoolse activiteiten, zoals drama, sport of HIV voorlichting.

Gezondheid
Wanneer je mee wilt helpen in de gezondheidszorg, kun je in een ziekenhuis gaan werken. Hierdoor krijg je de kans om een bijzondere ervaring op te doen in een geheel andere omgeving dan je gewend bent. Op een leerzame manier maak je kennis met de lokale cultuur en ervaar je hoe het is om in een ziekenhuis in Afrika te werken.

Sport
Als je je sportiviteit wilt inzetten om hiermee anderen te helpen, ben je in Senegal op de juiste plek. De bevolking is namelijk grote sportliefhebber en houdt voornamelijk van voetbal en basketbal. Als jij goed bent in balsporten, kun je ervoor kiezen om aan de slag te gaan als trainer van een jeugdteam.

Muziek en cultuur
Als vrijwilliger voor een muziek en cultuur project krijg je veel mee van de lokale cultuur van Senegal. Je leert over de geschiedenis en maakt kennis met de lokale taal Wolof. Het is een goede manier om in contact te komen met de lokale bevolking. Je kunt werken met een groep lokale muzikanten en je kunt lessen volgen over de verschillende aspecten van de Senegalese cultuur.

Journalistiek
Ook voor journalistiek kun je terecht in Senegal. Je kunt bijvoorbeeld meelopen bij een lokaal radiostation. Hier kom je in aanraking met nieuws, muziek en religie. Hiermee krijg je de kans om je talenten verder te ontwikkelen.

Rechten
Op het gebied van rechten kun je een unieke ervaring op doen in het land. Ondanks dat Senegal sinds 1960 onafhankelijk is, zijn er nog steeds groepen die hulp nodig hebben en kwetsbaar zijn. Je kunt hier meehelpen met bijvoorbeeld mensenrechten, burgerlijk recht of strafrecht. Van het lokale team krijg je meer informatie over de manier van werken in het land. Ook kun je voor de sociale kant van het recht kiezen, je gaat je dan richten op het bevorderen van de democratie, met als doel dat de lokale bevolking bewust wordt en weet wat hun rechten zijn en hoe ze hiervoor kunnen vechten.

Organisaties

Je kunt via verschillende organisaties regelen om vrijwilligerswerk in Senegal te gaan doen. Met deze organisatie kijk je welk project het beste bij jou past en vervolgens regelen zij een plek voor jou.

Interesse in een reis naar Senegal? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen