Senegal van A tot Z

Dakar in Senegal
Dakar in Senegal

A van Assemblée Nationale

De Assemblée Nationale is de volksvertegenwoordiging van Senegal. Het is een democratische republiek en de volksvertegenwoordiging regeert het land. De Assemblée Nationale bestaat uit een kamer van 120 leden. Iedere 5 jaar worden deze leden gekozen door het volk. De president die de leiding heeft wordt ook iedere 5 jaar rechtstreeks gekozen.

Heb je weinig kennis van Senegal? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Bevolking

Er wonen 12,6 miljoen mensen in Senegal en de gemiddelde levensverwachting van de bevolking is 59 jaar. Een groot probleem onder de bevolking in dit land is het analfabetisme, want ongeveer 52% van de mannen en 71% van de vrouwen is analfabeet. Door de bevolking in Senegal worden ook diverse talen gesproken waaronder onder andere Frans, Pulaar en Wolof.

C van Casamance

Casamance is gelegen in Senegal. Het gebied wordt omringd door Gambia en Guinee-Bissau. Door dit gebied stroomt de rivier de Casamance. Het gebied bestaat uit twee deelgebieden, namelijk Basse Casamance en Haute Casamance. De grootste stad in dit gebied is Zinguinchor. Het gebied wordt gedomineerd door de etnische groep Diola, welke in geheel Senegal een relatief zwakke positie innemen. Ook de Joul-bevolking woont hier. De economie in dit gebied is grotendeels afhankelijk van het toerisme, welke te wijten is aan de prachtige stranden aan de Atlantische kust.

Joul man uit Casamance
Joul man uit Casamance

D van Dakar-rally

De hoofdstad van Senegal, Dakar, is de naamgever voor de wereldberoemde Dakar-rally. Vroeger werd deze rally nog de Parijs-Dakar-rally genoemd, omdat er toen met motoren, auto's en vrachtwagens een rally van Parijs naar Dakar gehouden werd. De eerste editie van deze loodzware rally werd verreden in 1978. Sinds 2009 wordt de rally gehouden in Zuid-Amerika, maar zal waarschijnlijk in de toekomst nog wel weer terugkeren in Afrika.

E van Etnische groepen

Zoals in bijna ieder land in Afrika leven er in Senegal ook diverse etnische groepen. Iedere groep heeft zo zijn eigen cultuur en levenswijze. De meest noemenswaardige etnische groepen in Senegal zijn: Diola, Mandingo, Sérères, Tukulör, Wolof en overige (westatlantische volken, Fulbe, Moren, etc.).

F van Fadiouth

Fadiouth is gelegen op ongeveer 114 kilometer ten zuiden van Dakar en bestaat uit drie schelpeneilanden. Dit eiland staat in verbinding met het dorp Joal door middel van een voetgangersbrug van hout. Deze brug heeft een lengte van 800 meter. De eilanden zijn ontstaan door afval van schelpen. De grond van het eiland heeft een felle witte kleur. Een van de drie eilanden wordt gebruikt als kerkhof. In het dorp Joal is 90% van de mensen katholiek, in tegenstelling tot de rest van Senegal waar slechts 5% katholiek is.

G van Gorée

Gorée is een eiland dat gelegen is voor de kust van Senegal, op slechts vier kilometer van de hoofdstad Dakar. Het eiland is slecht 900 bij 300 meter, en dus dus niet erg groot. In de 15e eeuw is het eiland door een ontdekkingsreiziger uit Portugal ontdekt. Sinds 1978 staat dit eiland op de Werelderfgoedlijst, vanwege de grote waarde in de geschiedenis van de slavenhandel. Het enige nog overgebleven slavenhuis van Senegal is tevens op dit eiland te bezichtigen.

Goree Senegal
Goree Senegal

H van Handel

In de 15e eeuw werd het Afrikaanse land ontdekt door Portugezen, Fransen, Nederlanders en Engelsen. Zij begonnen hier met de handel in slaven naar Amerika en West-Indië. Dit is uiteindelijk een grote, zwarte bladzijde geworden in de geschiedenis van Senegal. Er wordt geschat dat er ongeveer 20 miljoen slaven zijn verhandeld.

I van Institut fondamental d'Afrique Noir

Het Institut fondamental d'Afrique Noir (IFAN) is tegenwoordig omgedoopt tot het Musée Théodore-Monod. Het is één van de oudste musea van dit type in Afrika, opgericht in 1931. In het museum zijn voorwerpen tentoongesteld die door allerlei onderzoekers werden verzameld om de traditionele Afrikaanse stammen beter te leren begrijpen. Op de benedenverdieping is een grote zaal waarin de rituelen van de elf West-Afrikaanse bevolkingsgroepen worden voorgesteld.

J van Jong

Bij de indeling van de bevolking in leeftijdscategorieën valt het op dat de bevolking erg jong is. Bijna de helft van de 13 miljoen inwoners is jonger dan 15 jaar, tegenover 3% wat ouder is dan 65 jaar.

K van Kédougou, Kolda en Kaolack

Kédougou, Kolda en Kaolack zijn drie regio's/provincies in Senegal. In totaal zijn er 14 regio's, die weer onderverdeeld zijn in 33 departementen. Kaolack is een kleine regio van 4.157 km² en grenst aan Gambia. Kolda is 13.718 km² en is het toneel van het Casamance-conflict. De regio Kédougou is het grootste van de drie met 16.896 km² en ligt in het zuidoosten van Senegal.

L van Lac Rose

Lac Rose is in Nederland beter bekend als 'het Roze Meer'. Dit meer, een zoutmeer, is gelegen op ongeveer 25 kilometer van de hoofdstad Dakar. De naam van het meer is gebaseerd op de kleur van het water. Door de hoge concentratie zout en de aanwezigheid van rode plankton en microbacteriën wordt het licht anders gebroken, waardoor het water een roze kleur heeft.

Lac Rose Senegal
Lac Rose Senegal

M van Maison des Esclaves

Het Maison des Esclaves in Senegal is gelegen op het eiland Gorée, en is als enige slavenhuis nog overgebleven. In 1990 werd het gerestaureerd en sindsdien is het een populaire bezienswaardigheid onder toeristen. Tevens geldt dit slavenhuis als symbool voor de geschiedenis van de slavenhandel.

N van Nationaal Park Niokolo-Koba

Nationaal Park Niokolo-Koba is gelegen in het zuidoosten van Senegal. Het park grenst aan Guinee. Het totale oppervlakte van dit natuurreservaat is 900.000 hectare, en daarmee is dit het grootste natuurreservaat van West-Afrika. Het park bestaat al sinds 1954, en is opgericht om diverse soorten flora en fauna bescherming te bieden.

O van Officiële naam

De officiele naam van Senegal is 'Republiek Senegal' of op zijn Frans 'Sénégal'.

P van Peul

Ongeveer 12% van de bevolking behoort tot de Peul. Dit waren handeldrijvende nomaden en veehouders en woonden voornamelijk in het noorden, midden en zuidoosten. De meeste Peul trekken nu niet meer rond maar wonen in de Senegal-vallei en de Casamance. Ze vallen op door hun lichtere huidskleur, anders dan andere volken in Senegal.

Q van ?

R van Rivieren

Dwars door het land Senegal stromen vier grote rivieren: de Gambia, de Saloum, de Casamance en de de Senegal (1750 km). De Senegal-rivier vormt de noordgrens van Senegal met Mauritanië.

S van Sine-Saloum

Sine-Saloum is een gebied dat gelegen is in Senegal op 100 kilometer van Dakar. Dit gebied, dat voornamelijk uit natuur bestaat, heeft een totale oppervlakte van 180.000 hectare. Het nationaal park van de Saloum-delta behoort ook tot dit gebied. In het gebied komen de rivieren de Sine en de Saloum samen. In het gebied is de visserij enorm van belang. Echter door slecht beheer van de rivieren is in de loop der jaren de zoutgraad gestegen, waardoor er verschillende soorten zoetwatervissen en de mangroven aan het verdwijnen zijn.

Sine Saloum Senegal
Sine Saloum Senegal

T van Touba

Touba is een stad in het westen van Senegal. De stad ligt centraal in Senegal op zo'n 150 kilometer van Dakar. Vanaf de jaren '60 heeft deze stad een enorme groei door gemaakt. Tegenwoordig ligt het inwonersaantal rond de 460.000. Daarmee is het de derde stad van Senegal. Touba is tevens de heiligste stad van het Moeridisme, een islamitische soefiorde. Amadou Bamba was de grondlegger van deze orde en is begraven in Touba. Naast het graf is een grote moskee gebouwd. De minaret van deze moskee is 87 meter hoog, en daarmee de hoogste van zwart Afrika.

U van ?

V van Vogelreservaat Djoudj

Ten noordoosten van de de stad Saint-Louis is het nationale vogelreservaat Djoudj gelegen. Het park ligt aan een rivierdelta en bestaat sinds 1971. Met een oppervlakte van 16.000 hectare is dit park een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Bijzonder aan dit reservaat is dat hier de grootste populatie pelikanen ter wereld aanwezig is. Dit park staat ook op de Werelderfgoedlijst en herbergt meer dan 400 soorten vogels. Behalve vogels komen er ook diverse andere dieren voor, zoals slangen, varanen, krokodillen en apen.

W van Woestijn Sahara

Het zuidelijke gedeelte van de Sahara doorsnijdt het noorden en oosten van Senegal. Het wordt de sahelsteppe genoemd met struiken, korte grassen en af en toe een boom. Sahal betekent 'kust' of 'grens' en wordt gezien als de kust van de woestijn.

X van ?

Y van ?

Z van Ziguinchor

Zinguinchor is een stad in Senegal welke gelegen is in het gebied dat ook wel Casamance genoemd wordt. Ziguinchor is tevens de hoofdstad van de gelijknamige regio. Deze stad is gelegen aan de Casamancerivier, en is de grootste stad in het zuiden van Senegal. De stad bestaat sinds 1645 en is gesticht door de Portugezen. De betekenis van Zinguinchor is zoiets als: “Ik arriveerde en zij huilden”.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,8

Gerelateerde artikelen