Mooiste plekken van Senegal

Zonsondergang Senegal
Zonsondergang Senegal

Senegal is een prachtig land om te bezoeken. De verschillende nationale parken zijn mooi om te zien o.a. door de vele flora en fauna die er voorkomt. Wandel door een van deze parken en laat je verrassen door de schoonheid van het gebied. Naast deze parken heeft Senegal verschillende mooie steden zoals Dakar en Saint-Louis. Door de geschiedenis en mooie bezienswaardigheden kun je er dagenlang genieten van de mooie omgeving. Naast al deze plekken kun je ook kijken hoe de slaven vroeger geleefd hebben in Senegal. Het slavenhuis is in 1990 nog opgeknapt, zodat toeristen het huis konden bezoeken.

Niokola Koba bark
Niokola Koba bark

Heb je weinig kennis van Senegal? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte

Het eerste wat je zult zien als je Dakar binnen komt, is het Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte. Dit bronzen beeld staat op een 100 meter hoge heuvel en kijkt uit over de Atlantische Oceaan. Het monument, wat een man, vrouw en kind uitbeeld, heeft een hoogte van 50 meter en steekt daarmee hoog boven de stad uit. De Senegalese architect Pierre Goudiaby Atepa heeft het beeld ontworpen en Noord-Koreaanse arbeiders hebben het in 3 jaar tijd gebouwd. In April 2010 werd het beeld onthuld voor het publiek. Op deze dag was Senegal precies 50 jaar onafhankelijk van Frankrijk. Vele inwoners van Senegal bekritiseren het beeld, omdat president Wade het beeld ziet als zijn intellectueel eigendom en 35% van de opbrengsten opeist. Daarnaast heeft het beeld 15 miljoen euro gekost en vinden ze de personen te schaars gekleed. Dit past niet bij het grotendeels islamitische Senegal.

rijstvelden in Senegal
rijstvelden in Senegal

Dakar

In het uiterste westelijke puntje van Senegal ligt de hoofdstad Dakar. Doordat de stad zo dicht bij de zee ligt, is het zeer geschikt voor de handel met Europa en Amerika. Dakar is uitgegroeid tot de belangrijkste haven in zijn regio. De stad staat vooral bekend om zijn slavenhandel, want van de 16e tot 19e eeuw werden vanuit hier de meeste slaven naar Amerika afgevoerd. Het fort D'Estrees op het eiland Gorée is nog steeds toegankelijk voor toeristen. Vroeger werden de slaven hier verhandeld en ingescheept, maar nu wordt het gebruikt als museum. Dakar staat ook bekend om de Dakar-rally. Omdat de stad vaak de finish was van deze rally is de race naar het land vernoemd.


Gorée met Maison des Esclaves

Op ongeveer 4 kilometer van Dakar ligt het eiland Gorée, wat bekend staat om zijn slavenhandel. Vroeger werden er in het Maison des Esclaves vele slaven opgesloten om later afgevoerd te worden naar Amerika. De slaven verbleven in kleine kamers en werden beoordeeld op uiterlijk en gewicht. De mannen moesten minimaal 60 kg wegen, anders werden ze net zolang gevoed totdat zij dit gewicht hadden behaald. Hoe zwaarder de man was, hoe meer geld ze ervoor kregen. De vrouwen werden gekeurd op hun maagdelijkheid en borsten. Door met handelaars naar bed te gaan konden zij weer vrijgelaten worden. Als de slaven niet gehoorzaamden werden ze opgesloten in een kamer. Naast het huis lag het water waar de beruchte Door of No Return op uitkomt. Als de slaven hier door heen gingen, werden ze op schepen geladen en afgevoerd. Wie probeerde te vluchten werd neergeschoten en door de haaien verslonden. In 1990 is het hele huis gerestaureerd, zodat het een bezienswaardigheid kon worden. Het staat nu symbool voor de trans-Atlantische slavenhandel. In 1992 heeft de paus er een bezoek gebracht om te vragen om vergeving. Vele katholieke missionarissen hebben een groot aandeel gehad in de slavenhandel. Tevens heeft Nelson Mandela het huis bezocht en wilde hij perse in één van de strafcellen. Hij kwam er later met betraande ogen uit.

Lac Rose

Op 25 kilometer afstand van Dakar ligt het Lac Rose, een zoutmeer. Het is een meer, omdat het door duinen wordt gescheiden van de Atlantische Oceaan. De naam van het meer is afkomstig van de kleur van het water die rosé-achtig is. Dit komt doordat er een hoge concentratie zout, rode plankton en microbacteriën aanwezig zijn. Door de hoge zoutconcentratie kunnen er geen dieren leven in het meer en blijven mensen drijven net zoals in de Dode Zee. Het meer bestaat voor de helft uit zout en is in totaal 3 meter diep. Het water wordt wel goed gezuiverd, omdat het ondergronds vanuit de oceaan onder de duinen door komt. De bevolking is nog steeds bezig met zoutwinning en iedereen mag hierbij helpen. Het zout wordt door de bevolking verkocht aan het buitenland. Zij gebruiken het als keukenzout, het inzouten van vis of om de sneeuw te doen smelten.

Lac Rose Senegal
Lac Rose Senegal

Fadiouth

Het eiland Fadiouth hoort bij de andere 2 schelpeneilanden, die op 114 kilometer afstand van Dakar liggen. Het eiland wordt met het dorp Joal verbonden door een 800 meter lange voetgangersbrug. Het eiland heeft de bijnaam schelpeneiland gekregen, omdat het door eeuwenoude afval van schelpen, die afkomstig waren van de schelpdierenvangst, werd gevormd. Hierdoor lijkt het erg wit en wordt je met het felle zonlicht bijna verblind. Fadiouth dient nu nog steeds als kerkhof. In Senegal is slechts 5% van de bevolking katholiek en zij wonen bijna allemaal op het eiland.

Sine-Saloum

Net iets ten noorden van Gambia ligt het natuurgebied Sine-Saloum. Het gebied heeft een oppervlak van 180.000 hectare en herbergt het Nationaal Park van de Saloum-delta. Sine-Saloum wordt gezien als een delta waar de twee rivieren, de Sine en de Saloum, samen komen. Vroeger lagen hier ook de twee rivaliserende koninkrijken van de Sérères. Er wordt in dit gebied veel gedaan aan visserij, maar de laatste jaren neemt het aantal vissen flink af. Dit komt doordat de rivieren slecht onderhouden worden en de zoutgraad steeds verder stijgt. De mangroven en verschillende zoetwatervissen zijn al uit het gebied vertrokken. Wel komen er in de winter nog veel trekvogels uit Europa naar Sine-Saloum om te overwinteren.

Saint-Louis

In het noorden van Senegal ligt de hoofdstad van de gelijknamige regio Saint-Louis. Vanuit deze stad loopt de rivier de Sénégal over in de Atlantische Oceaan. Saint-Louis is een belangrijke handelsroute voor het land, want vanuit daar worden er diverse producten geëxporteerd. In Saint-Louis liggen diverse natuurparken, waardoor het een prachtige stad is om te bezoeken. Van juni t/m oktober heeft de stad veel te maken met overstromingen, waardoor er veel pelikanen en flamingo's te vinden zijn. Houdt rekening met warm en vochtig weer en diverse onweersbuien. Gemiddeld is het er 25 graden, dus heerlijk om de stad te ontdekken.

Nationaal Park Niokolo Koba

In het zuidoosten van Senegal ligt Niokolo-Koba, een prachtig nationaal park. Het park bezit meer dan 900.000 hectare grond en is daarmee het grootste aaneengesloten natuurreservaat van West-Afrika. In 1954 werd dit park opgericht om de bedreigde fauna en flora te beschermen. In het park kom je 350 vogelsoorten en 80 soorten zoogdieren tegen. Hieronder vallen apen, nijlpaarden, krokodillen, antilopes, leeuwen, buffels en luipaarden. Als je geluk hebt kun je ook nog olifanten, chimpansees en panters tegen komen. Olifanten zijn bijna uitgestorven in het gebied. Dit komt door de lange droogte in 1980 en doordat zij in 1990 werden gedood vanwege de handel in ivoor. Het beste kun je van maart tot mei naar Niokolo Koba komen, omdat het droge seizoen dan bijna is afgelopen. Je kunt dan het beste dieren spotten, omdat ze bijna allemaal te vinden zijn bij het schaarse water. Van juni tot november is het park gesloten.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen