Traditionele muziek uit Senegal

Afrikaanse trommel, djembé
Afrikaanse trommel, djembé

Het Senegalese leven is onlosmakelijk verbonden met muziek. De liefde voor muziek wordt door iedereen gedeeld; jong en oud, uit de stad en van het platteland, arm en rijk, man en vrouw. Muziek vertelt het verhaal over een rijk verleden en geeft hoop voor de toekomst. Ook bij belangrijke gebeurtenissen als geboorte, dood, huwelijk en ziekte speelt muziek en dans een grote rol. Bekende artiesten uit Senegal zijn Youssou N'Dour, Akon en Ismaël Lo.

Heb je weinig kennis van Senegal? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Mbalax

Een van de bekendste muziekgenres uit Senegal is mbalax, een mix van Westerse muziekgenres als soul, jazz en rock en traditionele Senegalese muziek. De naam van het genre is afgeleid van het veelvuldige gebruik van de begeleidende ritmes van de sabar (trommel). Mbalax betekent dan ook 'ritme' in de taal van de Wolof en werd ontwikkeld in het begin van de jaren '70. Daarna werd het beïnvloed door Westerse muziekstijlen als soul, blues, jazz, R & B en rock.

Senegalese trommels

Trommels vind je in alle soorten en maten in Senegal en ook in gebruik verschillende ze erg van elkaar. De bekendste bij ons is waarschijnlijk de djembé. De sabar wordt in Senegal veel gebruikt, het wordt zelfs de 'koninklijke trommel van Senegal' genoemd. De Tama is de kleinste trommel die in Senegal veel gebruikt wordt.

Djembé
De traditionele djembé wordt met de hand gemaakt en ziet eruit als een vaas met een smalle onderkant en bredere bovenkant. De bovenkant wordt bespannen met een geitenvel. De boom waarvan de traditionele djembé gemaakt wordt is de Leky. Omdat djembés een geluid kunnen produceren dat kilometers verderop nog te horen is, werd deze trommel gebruikt om snel met andere dorpen te kunnen communiceren.

Saba
De Saba is ongeveer 80 cm hoog en heeft de vorm van een zandloper. Aan beide kanten is de trommel open maar alleen de bovenkant is bespannen met een schapen- of geitenvel. Op de trommel wordt met de hand of met een dun stokje geslagen. Deze trommel lijkt veel op de djembé maar is langer en smaller. Sabars worden traditioneel gezien gebruikt bij speciale gelegenheden zoals geboorte, naamgevingsfeesten en huwelijken.

Tama
De Tama of Talking Drum is een van de kleinste soorten (ongeveer 35 cm) en deze klemt men onder de oksels. De Tama heeft de vorm van een zandloper en is een beide kanten bespannen met de huid van een varaan. Van de ene kant lopen snoeren dwars over de lengte van de Tama naar de andere kant. Zo kan men tijdens het klemmen onder de arm de spanning en de klank veranderen.

Youssou N'Dour

Youssou N'Dour heeft met zijn groep Etoile de Dakar de Senegalese muziek definitief op de kaart gezet. Met zijn hit 7 seconds, die hij samen met Neneh Cherry zingt is hij in 1994 bekend geworden over de hele wereld. Hij zingt o.a. in het Engels, Senegalees en Frans en won in 2005 een Grammy. Op zijn cd's vind je echte Senegalese nummers met veel trommelritmes maar ook liedjes met bekende artiesten als Sting en Peter Gabriel.

Griot

In Senegal wordt een dichter, lofzanger en/of muzikant een griot genoemd. Hij of zij wordt beschouwd als bewaarder en verteller van mondeling overgebrachte tradities en geschiedenis. Veel West-Afrikaanse stammen, zoals Wolof, Fulbe, Tukulor, Hausa en Serere kennen griotten. Ze vormen een endogame groep, wat wil zeggen dat een griot over het algemeen alleen huwt met een andere griot.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen