Top 5 excursies Senegal

Zonsondergang in Senegal
Zonsondergang in Senegal

Senegal is een land in het westen van Afrika. Wanneer je de Nederlandse winter even wilt ontvluchten is Senegal zeker een goed optie. Het land heeft een tropisch klimaat waardoor de temperatuur tijdens de wintermaanden een aangename 20 tot 25 graden is. Senegal staat bekend om zijn flora en fauna. Er zijn tal van excursies te boeken in dit mooie land. Wij hebben de 5 beste op een rijtje gezet.

Astrid 'Op zoek naar aangename temperaturen wanneer het bij ons winter is? Breng dan een bezoek aan Senegal. Senegal is een aanrader voor mensen die een kijken willen nemen in een West-Afrikaans land. Je kunt hier verblijven in de badplaatsen Saly of Somone of rondreis maken door het land. Tijdens de rondreis die ik maakte heb ik onder andere het eiland Gorťe bezocht, hier krijg je een goed beeld van hoe het er vroeger in de slavenhandel aan toe ging. Ook heb ik een klein eilandje bezocht waar we kennis maakten met het dagelijkse leven van de inwoners. We bezochten een schooltje en een ziekenhuis. Een indrukwekkende ervaring!', Astrid - reisexpert Senegal gratis reisvoorstel >>

1. Wild spotten in het Niokolo Koba Nationaal Park

Senegal heeft in totaal vijf nationaal parken. Het Niokolo Koba is daarvan de grootste in West-Afrika en ook nog een van de laatste plekken waar je nog groot wild kunt spotten. Het park huisvest zo'n 80 soorten zoogdieren waaronder buffels, nijlpaarden, elanden, olifanten, leeuwen, chimpansees en zelfs zeldzame luipaarden en Afrikaanse wilde honden. Wanneer je zoveel mogelijk van het park wilt genieten dan is het raadzaam om een meerdaagse excursie te boeken. In onze zomermaanden is het park gesloten in verband met het regenseizoen. In die tijd valt er zoveel regen dat wegen onbegaanbaar kunnen zijn. Wanneer het park wel is opengesteld zal de gids je alles kunnen vertellen over de Afrikaanse wildernis. Deze excursies kun je vaak bij het hotel of bij de ingang van het park boeken.

Uitzicht op het Niokolo Nationaal Park
Uitzicht op het Niokolo Nationaal Park

2. Slaveneiland Gorée

Op zo'n 4 kilometer afstand voor de kust van Dakar ligt het eiland Gorée. Het eiland was van de 16e tot de 19e eeuw een van de meest belangrijkste centra van de trans-Atlantische slavenhandel. Het eiland heeft in voorgaande eeuwen verschillende heersers gehad: Portugezen, Hollanders, Engelsen en Fransen, welke allen invloed hebben gehad op de architectuur van de huizen. Een van de meest belangrijkste trekpleisters van Gorée is Maison des Esclaves. Dit is het enige slavenhuis wat nog is overgebleven uit de slaventijd en hier kun je alles te weten komen over de wrede geschiedenis van het eiland. Gorée staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Er zijn meerdere organisaties die excursies naar dit eiland aanbieden. Vaak gaan deze in combinatie met een andere bezienswaardigheid en is de lunch inbegrepen. Voor aanbieders kun je het beste terecht bij de reisorganisatie of het hotelpersoneel.

Slaveneiland Gorée
Slaveneiland Gorée

3. Dakar

Dakar is de hoofdstad van Senegal. Bij Nederlanders is de stad vooral bekend van de jaarlijkse Dakar Rally, die hier tot een aantal jaar geleden zijn einde had. De stad heeft tal van bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Zo is het een aanrader om de Grande Mosque te bezoeken. Deze imposante moskee is in 1964 gebouwd en je hebt er de kans om de hoge minaret te beklimmen. Houd er rekening mee dat de moskee op vrijdagen alleen is opengesteld voor moslims die komen bidden. Cathédrale du Souvenir Africain is de grootste kerk van Dakar en is gebouwd op een voormalig kerkhof. Je kunt er het IFAN Museum of African Arts bezoeken. Dit is een van de oudste musea van West-Afrika. Zo zijn er genoeg bezienswaardigheden om een dag te genieten van deze stad. Het scheelt per aanbieder wat je zult bezichtigen en wat er bij de prijs inbegrepen is. Je kunt het hotelpersoneel of de reisorganisatie vragen naar de beste opties.

Moskee van de Goddelijkheid
Moskee van de Goddelijkheid


4. Een duik in het roze meer Lac Retba

Op 25 kilometer afstand vanaf Dakar vind je een zoutmeer. Het meer heeft zijn naam te danken aan zijn roze kleur. Dit komt door het hoge zoutgehalte en het rode plankton die in het water leven. Hierdoor breekt het licht anders dan in 'gewoon' water en lijkt het meer op een grote plas aardbeienmilkshake. Een dagje vissen kun je wel vergeten want door het zoutgehalte is er vrijwel geen leven mogelijk. Wel is het zo dat je, bij een duik in het water, moeiteloos kunt blijven drijven, net als in de Dode Zee. De roze kleur is afhankelijk van lichtinval en de wind. Wanneer het veel waait wordt het water eerder roder. Op regenachtige dagen is het water troosteloos grijs en lijkt het op een 'gewoon' meer. Ook voor deze excursie geldt dat er meerder aanbieders zijn en dat het per touroperator verschilt wat er in de prijs is inbegrepen.

Lac Retba, het roze meer
Lac Retba, het roze meer

5. Het Fathala Reservaat

Op ongeveer 3 kilometer van de grens met buurland Gambia ligt het Fathala Reservaat. De beschermde wildernis is ongeveer 2.000 hectare groot met gigantische Mahonie bomen, savanne vlaktes en wilde bush. In het reservaat leven onder andere leeuwen, giraffes, neushoorns, zebra's en nog veel meer andere diersoorten. 

Giraffen in het Fathala Reservaat
Giraffen in het Fathala Reservaat


Interesse in een reis naar Senegal? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,7

Gerelateerde artikelen