Nationale parken in Senegal

Uitzicht over Niokolo-Koba National Park
Uitzicht over Niokolo-Koba National Park

Senegal is een relatief klein land in West-Afrika tussen de Atlantische Oceaan en de Sahara. Het land staat bekend om zijn natuur en heeft stranden, mangroves, jungles, woestijnen en rivierdelta's. Daarnaast heeft Senegal ook veel bezienswaardigheden zoals de nationale parken. In totaal heeft Senegal een zestal bijzondere nationale parken: Niokolo-Koba National Park, Djoudi National Bird Sanctuary, Îles des Madeleines, Basse Casamance National Park, Saloum Delta National Park en Langue de Barbarie National Park.

Heb je weinig kennis van Senegal? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Niokolo-Koba National Park

Het nationaal park Niokolo-Koba ligt in een rijk watergebied en is het grootste aaneengesloten natuurreservaat in West-Afrika. Het park omvat namelijk wel 913.000 hectare en is rijk aan bossen, meren, heuvels en savannes. In het park vind je bijna alle planten en diersoorten die in de savanne voorkomen. Wie het park bezoekt kan o.a. olifanten, leeuwen, Derby elanden, luipaarden, chimpansees, reptielen en vogels zien. Vanwege de unieke ecosystemen die in het park te vinden zijn staat het park sinds 1981 ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kunt Niokolo-Kobo National Park het beste bezoeken gedurende de maanden maart, april en mei en aan het einde van het droge seizoen. Het park is van juni tot november gesloten vanwege het regenseizoen.

Antilopen in Niokolo-Koba National Park
Antilopen in Niokolo-Koba National Park

Djoudi National Bird Sanctuary

Een ander park dat ook sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst staat is het nationaal vogelreservaat van Djoudj dat in de delta ligt van rivier de Senegal. Het park omvat 16.000 hectare en is het leefgebied van ongeveer 1,5 miljoen vogels. Er zijn in dit park verschillende vogelsoorten te vinden zoals pelikanen, flamingo's en reigers. Het gebied is belangrijk voor de vele vogels die het gebied jaarlijks passeren tijdens hun trek naar het zuiden. Dit gebied is namelijk het eerste gebied met zoet water die de vogels tegenkomen nadat ze de Sahara zijn overgestoken. Daarnaast kun je in het park ook verschillende soorten krokodillen en de West-Afrikaanse zeekoe vinden. Het park kun je het best bezoeken in de maanden november tot mei.

Pelikanen in het park Djoudi
Pelikanen in het park Djoudi

Îles des Madeleines

Het nationaal park 'Îles des Madeleines' is het kleinste maritieme park in de wereld. Pas in 1976 kreeg het park de status van nationale park. Dit gebied is 45 hectare en bestaat uit kleine onbewoonde vulkanische eilanden. Op de eilanden zijn verschillende soorten reptielen te vinden zoals Afrikaanse slangen, hagedissen en gekko's. Daarnaast zijn er ook veel vissen en vogelsoorten die in het park te bewonderen zijn.

Basse Casamance National Park

Het Bassse Casamance National Park is gesitueerd in Casamance, ingeklemd tussen Gambia en de Republiek Guinee-Bissau, en is in 1970 opgericht door de Senegalese regering. Dit gebied omvat 5.000 hectare en heeft savannes en mangroves. In het park zijn zeldzame plantsoorten en verschillende soorten dieren te zien.

Afrikaanse lepelaar in Casamance
Afrikaanse lepelaar in Casamance

Saloum Delta National Park

Saloum National Park is een nationaal park gesitueerd in de Saloum Delta. Deze delta bestaat uit brakke kanalen met meer dan 200 eilandjes en mangrovebossen. De Saloum Delta staat ook op de Werelderfgoedlijst. Het park is met 76.000 hectare na Niokolo-Koba National Park het grootste park van Senegal. De belangrijkste gebieden in het park zijn de mangrovewadden, zoutpannen, zanderige kusten en eilanden, het mariene milieu en de savannes. Er zijn 36 soorten zoogdieren te vinden in Saloum Delta National Park, maar ook verschillende vogelsoorten en vissen.

De Saloum Delta
De Saloum Delta

Langue de Barbarie National Park

Langue de Barbarie National Park ligt in de buurt van de stad Saint-Louis en is eigenlijk een dun schiereiland. Het park is gesitueerd in het zuiden van het schiereiland en omvat 2.000 hectare. Langue de Barbarie National Park is in 1976 gecreëerd om belangrijke broedplaatsen van zeeschildpadden te beschermen. Daarnaast is het is ook een belangrijke vogelreservaat. In het park vind je verschillende vogelsoorten, reptielen, apen en natuurlijk zeeschildpadden. Vanaf februari zijn de vogels druk bezig met het maken van nesten en deze periode is de beste tijd om het park te bezoeken. In het park is er de mogelijkheid om een boottocht te maken en fietsen te huren. Het is verplicht om het park te verkennen met een gids.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen