Dakar, hoofdstad van Senegal

De veelzijdige stad Dakar is de hoofdstad van het Afrikaanse land Senegal. Het ligt op een schiereiland genaamd Kaap Verde, op het westelijke puntje van het vasteland. Dakar heeft een van de belangrijkste havens van de regio door de goede ligging. De stad biedt je een veelzijdig aanbod van interessante architectuur, dorpse volkswijken en een moderne binnenstad.

Astrid 'Op zoek naar aangename temperaturen wanneer het bij ons winter is? Breng dan een bezoek aan Senegal. Senegal is een aanrader voor mensen die een kijken willen nemen in een West-Afrikaans land. Je kunt hier verblijven in de badplaatsen Saly of Somone of rondreis maken door het land. Tijdens de rondreis die ik maakte heb ik onder andere het eiland Gorťe bezocht, hier krijg je een goed beeld van hoe het er vroeger in de slavenhandel aan toe ging. Ook heb ik een klein eilandje bezocht waar we kennis maakten met het dagelijkse leven van de inwoners. We bezochten een schooltje en een ziekenhuis. Een indrukwekkende ervaring!', Astrid - reisexpert Senegal gratis reisvoorstel >>

Ontstaan van de stad

Dakar bestaat sinds 1750 en is ooit gesticht door bewoners van een dorp genaamd Yoff. Dit was ooit een nabij gelegen dorpje maar is tegenwoordig meer een buitenwijk van de stad Dakar. Dakar werd een echt vissersdorp en werd bekend in de wijde omgeving. Sinds 1902 is Dakar de hoofdstad van Frans West-Afrika en later in 1960 werd het de officiële hoofdstad van Senegal. In de stad wonen ruim 2 miljoen inwoners die van over de hele wereld hierheen zijn gekomen om het geluk te zoeken. De stad bestaat daarom ook uit veel etnische groepen en culturen en zijn er veel verschillende talen. Ondanks dit heeft de stad nooit zijn Afrikaanse charmes verloren.

Architectuur

Echte architectuurliefhebbers zitten goed in Dakar. De stad biedt hen een interessant aanbod Franse en Afrikaanse architectuur. Zo is er veel architectuur te zien uit de Franse koloniale tijd maar, zijn er ook moderne gebouwen die ontworpen zijn door architecten uit Afrika. Franse invloeden zul je altijd wel blijven zien in veel gebouwen. Daarnaast is er een museum voor de Afrikaanse kunst en zijn er veel winkels en markten. Door een wandeling door de stad te maken en de prachtige architectuur te bewonderen leer je het echte Afrika en Dakar kennen.

Wijken in de stad

Er zijn verschillende wijken in de stad die ieder weer hun eigen charmes hebben. Zo liggen er aan de rand van de stad veel dorpswijken die een dorpskarakter hebben gekregen. Wel moet je hier oppassen voor diefstal. Je zult in deze wijken zien dat muziek een grote rol speelt in het leven van de inwoners. Place de l’Indépendence is het centrum van de stad. Hier hebben de Fransen in 1857 ooit een fort gebouwd dat het begin van de stad was. Het plein van het centrum is tegenwoordig vooral een zakenwijk waar veel ministeries, ambassades en hotels te vinden zijn. Het is dan ook een heel modern deel van de stad in vergelijking tot de troosteloze sloppenwijken aan de rand van de stad. Ten noorden van het Onafhankelijkheidsplein ligt het treinstation, waardoor je de stad goed kunt bereiken. Bij dit station is ook een markt met typische Afrikaanse producten als sieraden, aardewerk en wierook. Als laatste heb je de Medina, dit is een levendige handelswijk met traditionele huizen. Al deze huizen zijn gebouwd rondom een binnenplein waar meestal een baobab boom staat. Deze boom zorgt voor de broodnodige schaduw. In de Medina is een leuke en typisch Afrikaanse markt waar je van alles kunt halen: fruit, groenten en nog veel meer artikelen. Ook is er een toeristische markt genaamd Marché Kermel.

Slaveneiland Gorée

Iets dat je zeker niet mag missen bij een bezoek aan Dakar is het slaveneiland Gorée. Dit voormalige slaveneiland ligt voor de kust van Dakar en is één van de belangrijkste monumenten van de slavenhandel. Inmiddels is het eiland ook uitgeroepen tot wereldmonument van Unesco. Op het eiland zijn de invloeden van de voormalige overheerser nog duidelijk te zien, dit waren de Engelsen, Fransen, Portugezen en de Hollanders. Zij gaven het eiland uiteindelijk ook zijn naam. Op het eiland staat het Maison des esclaves, dit is het enige slavenhuis op het eiland dat overgebleven is. Het is in zijn geheel gerestaureerd en wordt geconserveerd door Joseph Ndiaye. Deze Charismatische 80-jarige man geeft nog steeds zelf de rondleidingen. Op het eiland zijn ook een aantal kleine restaurantjes en een strand.

Interesse in een reis naar Senegal? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,3

Gerelateerde artikelen