Waarom naar Sint-Maarten?!

Strand en helderblauw water Sint-Maarten
Strand en helderblauw water Sint-Maarten

Sint-Maarten heeft twee kanten; een Frans en een Nederlands gedeelte. Het Franse gedeelte is het grootst. In dit deel waan je je tegelijkertijd in Frankrijk en de Cariben. Het Nederlandse gedeelte is iets kleiner en heeft een totaal andere cultuur. Op het eiland Sint-Maarten, dat slechts ongeveer 93 km² groot is, kun je dus dubbel genieten. Sint-Maarten brengt het beste uit de twee verschillende culturen naar boven en is een erg vriendelijk en gastvrij eiland.

Caribisch strand Sint-Maarten
Caribisch strand Sint-Maarten

Heb je weinig kennis van Sint-Maarten? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ontstaan

Het verhaal gaat dat de verdeling van het eiland Sint-Maarten ontstaan is op een prachtige dag in maart in het jaar 1648. Toen besloten een Fransman en een Nederlander het eiland te verdelen door een ronde te lopen. De grens zou getrokken worden vanaf het punt van vertrek. Na een stuk lopen kregen de twee dorst. Erg toepasselijk ging de Nederlander aan het bier en de Fransman aan de wijn. Het bier sloeg de Nederlander in de benen, waardoor hij er langzamer van ging lopen. De wijn zorgde ervoor dat de Fransman licht in zijn hoofd werd, en recht op zijn doel af ging. Vandaar dus dat het Franse gedeelte groter is.

De Fransen en de Nederlanders zijn pas voor het eerst in het jaar 1636 op het eiland gekomen. Daarvoor werd Sint-Maarten bewoond door Arawakken en Caraiben. De Caraiben noemde het eiland 'Zouteiland', omdat er natuurlijke zoutpannen op het eiland aanwezig waren. Het eiland is echter in het jaar 1493 al in beeld gekomen bij Columbus, maar hij vond het niet interessant genoeg om het eiland in te lijven. Columbus plaatste het eiland in de categorie isla's inutilles, wat zoiets betekent als nutteloze eilanden. Er wordt ook wel gezegd dat de benaming de Antillen hiervan afstamt.

Tegenwoordig is Sint Maarten totaal niet nutteloos, zoals Columbus beweerde. Het eiland is erg populair en mensen vanuit de hele wereld gaan er graag naar toe. Op Sint-Maarten is het namelijk volop en multicultureel genieten van prachtige stranden, mooie natuur, diverse kuuroorden met spa's, de lokale keuken, leuke winkels en een gezellig nachtleven. Daarmee is Sint-Maarten een veelzijdig eiland en ook een vaste plaats voor grote cruise-schepen om aan te meren. Een dag bezoek aan Sint Maarten is vooral populair onder Amerikaanse toeristen. Ieder jaar komen er wel meer dan een miljoen mensen naar Sint-Maarten. Verwacht wordt dat dit als maar meer zal gaan worden. Daarom is de haven van Sint-Maarten uitgebreid om zo de allergrootste mega cruise-schepen te kunnen ontvangen.

Cruiseschepen, Dr. AC Wathey Pier, Sint-Maarten
Cruiseschepen, Dr. AC Wathey Pier, Sint-Maarten

Het eiland

Sint-Maarten beschikt over een prachtig aanbod van flora en fauna. Er leven zelfs acht verschillende soorten vleermuizen op het eiland. In het met heuvels bedekte binnenland van Sint-Maarten kun je deze vleermuizen tegen komen. Wil je zeker weten dat je de vleermuizen en andere dieren ziet? Bezoek dan het St. Maarten Park. In dit natuurpark leven tientallen verschillende diersoorten, waaronder veel papegaaien. Ook is er een vlindertuin met prachtige vlinders.

Behalve een mooie natuur beschikt Sint-Maarten ook over 37 stranden en baaien. Hier kunnen toeristen heerlijk zonnen, uitrusten, snorkelen, vissen en het uitvoeren van diverse watersporten. Een ruim aanbod voor liefhebbers van het strand, de watersport en de zon!

Uitzicht op een baai van Sint-Maarten
Uitzicht op een baai van Sint-Maarten


Een van de bekendste stranden van Sint-Maarten is 'The Orient'. Dit is een lang strand met schitterend wit zand dat rustig afloopt in helder blauw water. The Orient is uitermate geschikt om te zwemen, wandelen, surfen of kitesurfen. Ook zijn er heel wat strandtenten waar je gezellig kunt zitten genieten van een hapje of een drankje.

Vraag gratis een offerte aan

Wat te doen op Sint Maarten?

Het eiland Sint-Maarten heeft op het gebied van activiteiten genoeg te bieden. Wil je het eiland verkennen? Dat kan. Je kunt prachtige wandelingen over het hele eiland maken. Als je niet wilt wandelen, dan kun je natuurlijk een mountainbike huren en per fiets het eiland verkennen. Mocht je ook dit te actief vinden, huur dan een Harley Davidson en cruise met een prachtig uitzicht langs de kustlijn van Sint-Maarten! Tijdens het verkennen ontdek je wat Sint Maarten allemaal te bieden heeft. Ook voor liefhebbers van golf is Sint Maarten een leuke locatie, want bij Mullet Bay bevindt zich een golfbaan met 18 holes.

Golfbal op green
Golfbal op green


Mocht je meer van het water houden, wees dan niet getreurd. Er zijn namelijk genoeg stranden te vinden waar diverse watersporten beoefend kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld surfen, zeilen of waterskiën. Ook is Sint-Maarten een prima locatie om te snorkelen en duiken. Er zijn diverse trips naar bijzondere duiklocaties, zoals een gezonken schip of het koraalrif. Hier kun je genieten van de prachtigste tropische vissen.

Sint-Maarten heeft ook veel te bieden op het gebied van cultuur. Bijna iedere dag is er wel een evenement. In het Franse gedeelte wordt er in het plaatsje Grand Case in de maanden februari en maart iedere dinsdagavond de Harmony Nights georganiseerd. Tijdens de Harmony Nights is er een kunstmarkt en zijn er optredens van straatmuzikanten en steelbands. Naast de vele evenementen beschikt het eiland ook nog over veel historische sporen. Zo kun je een bezoek brengen aan Fort Amsterdam of Fort St. Louis. Deze forten beschikken over een rijke historie en hebben een prachtig uitzicht. Om een indruk te krijgen over de geschiedenis van Sint Maarten kun je natuurlijk ook één van de aanwezige musea bezoeken.

Is eenmaal de avond aangebroken, dan barst het uitgaansleven van Sint Maarten los. Er zijn veel bars en restaurants aanwezig op het eiland. In totaal zijn er ruim vierhonderd eetgelegenheden. Honger zul je dus niet hebben. Dankzij het enorme aantal eetgelegenheden wordt Sint Maarten ook wel gezien als culinaire hotspot van het Caribisch gebied. Keukens van over de hele wereld zijn er te vinden.

Naast de eetgelegenheden zijn er ook veel bars, discotheken en casino's. Ook treden er vaak bandjes op. Een favoriete bar is Calmos die zich in Grand Case bevindt. Deze bar zit aan het strand, waardoor je hier heerlijk in het zand en met een cocktail in je hand van de zonsondergang kunt genieten. Iedere zondag is er bij Calmos live jazz muziek. Zo is Sint Maarten een prachtige locatie met veel faciliteiten en activiteiten. Dit eiland is zeker de moeite waard om eens een bezoekje aan te wagen!

Twijfel je of Sint-Maarten je toch niet genoeg kan brengen? Bekijk dan eens de mogelijkheden om te gaan eilandhoppen vanaf Sint-Maarten.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

13 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,1

Gerelateerde artikelen