De cultuur van Slowakije

Houten kerk, Hrabova Roztoka, Slowakije
Houten kerk, Hrabova Roztoka, Slowakije

Het ongelooflijk veelzijdige Slowakije is een land met prachtig natuurschoon,33travel/"> levendige volkskunst en vele historische bezienswaardigheden. Door de centrale ligging van het land is het van oudsher een cultureel kruispunt; het land kreeg veel mee van andere culturen en gaf zelf ook veel van haar cultuur mee aan andere landen. Tegenwoordig merk je daar in het dagelijks leven weinig van, maar in de musea vind je deze rijke geschiedenis al snel terug. De bevolking van Slowakije is erg gastvrij en in dit artikel zal alles verteld worden over de tradities en cultuur van Slowaakse bevolking.

Heb je weinig kennis van Slowakije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Eten & drinken

In Slowakije vind je niet echt een typisch Slowaakse keuken, het is de Europese continentale keuken met invloeden van streekproducten uit Slowakije. Ondanks de kleine oppervlakte van het land zijn er grote verschillen te vinden in de keuken van het land. De regio's die grenzen aan buurlanden hebben vooral regionale gerechten met invloeden van deze buurlanden terwijl de regio's in het midden van het land vooral invloeden ondervinden van de grote steden.

Wanneer je een typisch Slowaaks gerecht besteld is het waarschijnlijk een gerecht met vlees, aardappelen met een dikke saus en overkookte groenten. Wel moet je er rekening mee houden dat in Slowakije 's middags de hoofdmaaltijd genuttigd wordt. En dat er 's avonds dus vaak geen warme maaltijden geserveerd worden. De nationale drank van de Slowaken is bier, maar in Slowakije wordt ook wijn gedronken en gemaakt.

Muziek
Vroeger hoorden Tsjechië en Slowakije bij elkaar, toch is er een duidelijk onderscheid tussen de volksmuziek van de landen. De volksmuziek uit Slowakije heeft volksmuziek die erg aansluit bij de muziek van de oosterburen terwijl de muziek van Tsjechië meer aansluiting vindt bij West-Europa. Slowakije heeft zes keer meegedaan met het Eurovisiesongfestival, maar heeft nooit gewonnen.

Het volkslied van Slowakije is in 1844 bedacht tijdens een demonstratie van studenten uit het land. Het protest was tegen het ontslag van hun leraar. Op de melodie van het volkslied Kopala Studienku werd een tekst geschreven door Janko Matúška. Het volkslied is ingekort van vier naar twee coupletten in 1993 nadat Slowakije onafhankelijk werd.

Godsdienst

Ongeveer één op de vijf inwoners van Slowakije is niet gelovig. De gelovigen van Slowakije zijn niet eensgezind over de godsdienst waar zij in geloven. Er zijn dan ook veel verschillende godsdiensten belangrijk in Slowakije, maar ongeveer twee derde van de bevolking is Rooms-katholiek. Verder zijn de Slowaken bijvoorbeeld atheïst, Grieks-katholiek, evangelisch of gereformeerd.
Vraag gratis een offerte aan

Feestdagen

Er zijn verschillende feestdagen in Slowakije die ook in andere landen gevierd, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kerst, nieuwjaar, bevrijdingsdag en pasen. Toch zijn er een aantal feestdagen die alleen in Slowakije gevierd worden, het gaat om dag van de heiligen Cyrilus en Methodes, dag van de grondwet, mariadag en de herdenking van de nationale opstand. Omdat ruim twee derde van de inwoners Rooms-katholiek is zijn de winkels op deze feestdagen vaak gesloten.

Culturele bezienswaardigheden

Slowakije heeft veel cultureel erfgoed onderdeel hiervan zijn de unieke houten kerken. Vooral de wijze waarop deze kerken zijn gebouwd is opmerkelijk, er mocht enkel en alleen hout gebruikt worden voor de bouw van de kerken. Spijkers en ander constructiemateriaal was niet toegestaan. Alle kerken zijn tussen de 16e en 18e eeuw gebouwd en er bestaan er tegenwoordig nog maar vijftig. In totaal zijn er acht van deze houten kerken opgenomen in de Werelderfgoedlijst.

19 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen