Rondreizen in Slowakije

Slowakije
Slowakije

Slowakije is een land in Centraal-Europa dat ingeklemd ligt tussen Tsjechië, Polen, Hongarije, Oostenrijk en Oekraïne. De hoofdstad is Bratislava en wordt vaak bezocht, als stedentrip of onderdeel van een rondreis. De rest van het land heeft ook genoeg te bieden, van natuur tot kleine pittoreske stadjes en dorpjes. Wil jij een rondreis maken door Slowakije? Wij geven je praktische informatie en tips over enkele bezienswaardigheden.

Heb je weinig kennis van Slowakije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Visum & Inentingen

Voor het reizen naar Slowakije is geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart is voldoende.

Inentingen zijn voor Slowakije niet verplicht. Mocht je langer dan vier weken in de natuur gaan wandelen of gaan kamperen in de periode maart – november dan wordt een inenting tegen teken encefalitis aangeraden. Bij een verblijf langer dan drie maanden wordt een inenting tegen hondsdolheid aangeraden.

Vervoer

Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar Slowakije. Alternatieven zijn om met Ryanair naar de hoofdstad Bratislava te vliegen vanuit Düsseldorf Weeze of Brussel Charleroi. Een andere mogelijkheid is om naar Wenen te vliegen en van daaruit met een directe busverbinding naar Bratislava te reizen.

Je kunt ook met de trein naar Slowakije. Er is vanuit Nederland geen directe verbinding, logische routes lopen via Berlijn en Praag of Wenen. Je moet minimaal twee keer overstappen. Er zijn dagelijks diverse mogelijkheden om met de trein naar Slowakije te reizen, zie hiervoor de website van NS Hispeed. De trein is met name een goede optie wanneer je onderweg meerdere steden wilt bezoeken zoals Berlijn of Praag.Slowakije kun je goed zelf ontdekken met de auto. Het wegennet is uitgebreid en goed onderhouden. Op dit moment zijn het veelal nog tweebaanswegen, maar er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een snelweg die Bratislava in het westen moet verbinden met Kosice in het oosten. Op de meeste wegen is een tolvignet verplicht. Je kunt deze kopen bij grensovergangen, postkantoren of tankstations. Een tolvignet kost €7 voor een week en voor een maand €14. In de winter zijn bij gladheid en sneeuw winterbanden met het teken M+S verplicht en in de wintermaanden dien je verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben. De afstanden die je in Slowakije zult afleggen zijn niet enorm groot. Van Bratislava naar Kosice is het 457 kilometer.

Binnen Slowakije kun je ook prima met het openbaar vervoer reizen. De bussen en treinen zijn goedkoper dan in Nederland en de verbindingen zijn goed. Met de bus kom je zelfs nog in de kleinste dorpjes. Vraag gratis een offerte aan

Verblijfplaatsen

Overnachten in Slowakije is behoorlijk goedkoop. Voor circa €20 heb je een kamer in een eenvoudig hotel. De klasse van hotels wordt met letters aangegeven; A betekent luxe en C eenvoudig. Campings zijn goedkoop maar beperkt aanwezig, ze horen veelal bij een hotel. Wil je in het hoogseizoen gaan kamperen dan wordt reserveren aangeraden.

Klimaat

Voor het grootste gedeelte heeft Bratislava een gematigd landklimaat. Dit houdt in dat de winters vrij koel zijn en de zomers warm. Het hogere gedeelte van het Tatra gebergte vormt hierop een uitzondering. Zowel de winters als de zomers zijn hier vrij koel en er valt meer neerslag. In de winter valt er behoorlijk wat sneeuw, in sommige berggebieden zelfs circa 100 dagen per jaar. Dit maakt Slowakije tot een uitstekend doch relatief onbekend wintersportgebied.

Bevolking

Slowakije is een dunbevolkt land met slechts vijf miljoen inwoners. Ruim 86% is Slowaaks. De Hongaren, die vooral in het zuiden wonen, vormen met 11% een belangrijke minderheidsgroep. De verhoudingen tussen de twee bevolkingsgroepen was erg slecht, maar door het erkennen van het Hongaars als minderheidstaal en het toestaan van tweetalig onderwijs zijn de onderlinge verhoudingen verbeterd. De Hongaren worden zelfs in het parlement vertegenwoordigd door de Hongaarse Coalitie Partij (SMK). Andere bevolkingsgroepen die in Slowakije leven zijn Russen, Tsjechen, Romani (zigeuners) en Oekraïners. Met name de Romani hebben te maken met discriminatie. Dit in combinatie met hoge werkloosheid heeft ervoor gezorgd dat veel Romani Slowakije zijn ontvlucht.

Wat je niet mag missen

Bratislava

Bratislava is de hoofdstad en ligt in het uiterste zuidwesten van het land. Het symbool van de stad en daarmee de belangrijkste bezienswaardigheid is de Burcht uit de negende eeuw. Ook het bezoeken waard is de Martinsdom, waar jarenlang de Oostenrijkse en Hongaarse koningen werden gekroond. De St. Elizabethkerk wordt ook wel de 'blauwe kerk' genoemd vanwege de lichtblauwe kleur. Het ligt iets uit het centrum in een woonwijk en het is even zoeken, maar het bijzondere sprookjesachtige kerkje is het absoluut waard.

Kosice

Kosice is na Bratislava de grootste stad van Slowakije en is gelegen in het oosten. Er zijn drie universiteiten en veel musea, theaters en galerieën. Het heeft een groot en goed bewaard historisch stadscentrum en je vindt er de grootste kerk van Slowakije, de St. Elizabethkathedraal. De lange hoofdstraat is een voetgangerszone en naast veel winkeltjes en cafés vind je er ook aristocratische paleizen en katholieke kerken.

Grotten van Karst

De grotten van de Slowaakse Karst is een groep grotten die gedurende miljoenen jaren zijn ontstaan door een systeem waarbij kalksteen in water is opgelost, het zogenaamde karstsysteem. In het gebied van de Slowaakse Karst zijn circa 710 grotten te vinden en zeven daarvan werden in 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen.

Overig

Dorpen en steden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO zijn geplaatst vanwege hun historische waarde zijn Levoca, Vlkolinec en Banska Stiavnica. Als je een liefhebber bent van wintersport bezoek dan het Tatra Gebergte. Aanraders om hier te verblijven zijn Strbske Pleso, Stary Smokovec en Tatranska Lomnica.

 

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen