Mooiste kastelen van Slowakije

Kasteel Slowakije
Kasteel Slowakije

Slowakije is vele kastelen rijk en deze vormen dan ook een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van het land. In de loop van de Slowaakse geschiedenis zijn er meer dan 300 kastelen gebouwd die het landschap in heel Slowakije prachtig verfraaien. Deze versterkte plaatsen beschutten vaak hele steden tegen roofzuchtige indringers en zijn daarmee een aangrijpende herinnering aan de gevaren van het verleden. Dat er in Slowakije zoveel kastelen zijn is helemaal niet verwonderlijk, want het land gold als het kruispunt van culturen, religies en veroveraars. Tegenwoordig zijn de kastelen, waarvan velen helaas vervallen tot ruïnes, allemaal nationale culturele monumenten en zeker een bezoek waard! Hieronder een lijstje van de bekendste kastelen van het land.

Heb je weinig kennis van Slowakije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het kasteel van Spiš

De spookachtige, uitgestrekte ruïnes van 'Spišský hrad' liggen op de top van een heuvel, 200 meter boven de stad Spišske Podhradie in het gebied genaamd Spiš. Het kasteel dateert oorspronkelijk uit 1120, maar is in de daarop volgende eeuwen vaak herbouwd moeten worden en uiteindelijk zorgde een verwoestende brand in 1780 ervoor dat het kasteel in een ruïne veranderde. In 1970 onderging het bouwwerk een behoorlijke restauratie en vandaag de dag is het kasteel algemeen toegankelijk en is er zelfs een museum in gevestigd. Spiš is het grootste versterkte kasteel van Slowakije en Centraal-Europa en staat sinds 1993 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het kasteel van Bratislava

Gelegen op een rotsachtige heuvel aan de rivier de Donau is het 'Bratislavský hrad' een opvallende verschijning in het centrum van de hoofdstad Bratislava. Het kasteel dateert uit de 9de eeuw en werd, voor zover bekend, vanaf 907 bewoond. In de 15de eeuw kwam het in het bezit van keizer Sigismund van Luxemburg en werd het uitgebreid tot het de huidige omvang had. Ongeveer 200 jaar later werd de vesting herbouwd tot een typische koninklijke residentie en groeiden de vier hoektorenpieken, die toen aan het gebouw zijn toegevoegd, uit tot het symbool van de stad. Rond 1950 werd het kasteel grondig gerenoveerd en sindsdien is in het historische gedeelte het Slowaaks Nationaal Museum gehuisvest. Bovendien is het kasteel van Bratislava de residentie van de President van de Slowaakse Republiek en vinden er nog regelmatige speciale evenementen plaats.
Vraag gratis een offerte aan

Het kasteel van Bojnice

Het oorspronkelijk in gotische stijl gebouwde 'Bojnický zámok' is één van de kastelen in Slowakije dat nog behoorlijk intact is. De geschiedenis van het kasteel voert terug tot het begin van de 12de eeuw. Tussen 1899 en 1909 werd het gebouw gereconstrueerd, waardoor ook invloeden van de Frans-Romeinse stijl erin werden verwerkt. Op het uitgestrekte terrein van het kasteel van Bojnice zijn nu onder andere een dierentuin, een spa en een museum gevestigd. Het is een hele levendige plek en dus zeker de moeite van een bezoek waard.

Middeleeuws kasteel Bojnice
Middeleeuws kasteel Bojnice

Het kasteel van Èachtice

Dit kasteel, dat niet ver van het stadje Nove Mesto nad Váhom ligt, is ontstaan in de tweede helft van de 13e eeuw. Het kasteel van Èachtice staat bekend als één van de belangrijkste grensforten, maar is vooral beroemd geworden door de legendes over de Dracula-achtige gravin genaamd Lady Alžbeta Bathory. Over haar gaat het gruwelijke verhaal dat zij, toen ze hier eind 16e, begin 17e eeuw woonde, 600 jonge bediendes heeft vermoord en zich in hun bloed baadde om zo zelf eeuwig jong en mooi te blijven. Toen zij in 1614 stierf, werd het kasteel eigendom van een aantal rijke gezinnen die het gebouw samen opknapten. Het jaar 1772 was het begin van het einde, want toen werd het kasteel door anti-royalistische rebellen in beslag genomen en afgebrand. Sindsdien zijn de ruïnes de enige overblijfselen van wat eens een schitterend bouwwerk was.

Het kasteel van Èervený Kameò

Dit kasteel van Èervený Kameò stamt oorspronkelijk uit de middeleeuwen en heeft daardoor een nogal ruig uiterlijk. Het huidige kasteel dateert uit de 16e eeuw. In 1705 werd het gebouw flink beschadigd tijdens een grote opstand en sindsdien is het door de eeuwen heen vaak gerestaureerd. Tegenwoordig herbergt het kasteel een opmerkelijke tentoonstelling van antiek meubilair en wapens. Bovendien worden er allerlei vieringen en festivals gehouden.

Het kasteel van Devín

De ruïnes van dit kasteel staan op de top van een kalksteenrots vlakbij Bratislava. En vanwege de ligging op het punt waar de twee rivieren de Donau en de Morava samenvloeien, had het kasteel van Devín 1000 jaar geleden een grote strategische waarde en was het een gewaardeerde locatie. Maar het kasteel werd in 1809 compleet verwoest door het leger van Napoleon.

Kastel Devin, Slowakije
Kastel Devin, Slowakije

Het kasteel van Krásna Hôrka

In de buurt van de plaats Rožòava ligt het kasteel van Krásna Hôrka bovenop een heuvel bij het dorpje Krásnohorské Podhradie. Het werd door een aantal adellijke Hongaarse families gebouwd in het begin van de 13e eeuw en diende waarschijnlijk om de nabijgelegen mijnen in de gaten te kunnen houden. Toen het in 1676 in handen van de invloedrijke familie Andrássy was, werd het kasteel herbouwd tot een typisch laat-renaissance residentiepaleis. Nu doet het gebouw dienst als museum.

Het kasteel van Pajstun

Gebouwd in de 13de eeuw op een afgelegen plek op een beboste heuvel maakte het kasteel van Pajstun onderdeel uit van een keten van middeleeuwse forten, die een soort waarschuwingssysteem langs de grens vormden. Vanaf deze plek konden over grote afstanden langs de zuidelijke uitlopers van Slowakije van het ene naar het andere kasteel signalen worden verstuurd die waarschuwden voor indringers of dienden als noodkreten. Tot het in 1809 door het leger van Napoleon geruïneerd werd, zijn verschillende adellijke families eigenaar geweest van het kasteel.

Het kasteel van Trenèín

'Trenèiansky hrad' is het op twee na grootste kasteel in Slowakije en is gelegen op een steile helling boven de stad Trenèín. Van hieruit kijk je uit over de rivier de Váh en op de rots waarin door de Romeinen in 179 AD inscripties zijn gegrift die verwijzen naar en herinneren aan de overwinning van Marcus Aurelius op een aantal Germaanse stammen. Het kasteel van Trenèín wordt voor het eerst genoemd in 1067 toen het een Hongaars koninklijk fort was. Daarna werd het geleidelijk aan steeds verder uitgebreid en domineerde het kasteel in de 15e eeuw het hele noordelijke deel van het Hongaarse keizerrijk.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

6,0

Gerelateerde artikelen