De vlag van Slowakije

De huidige vlag van Slowakije
De huidige vlag van Slowakije


De vlag van Slowakije kent een lange geschiedenis en stamt al uit de tijd dat Slowakije nog onderdeel uitmaakte van Oostenrijk-Hongarije. De huidige vlag is in gebruik sinds 3 september 1992. De geschiedenis die daaraan voorafging hebben we voor je op een rijtje gezet.

Heb je weinig kennis van Slowakije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De huidige vlag

De vlag van Slowakije bestaat uit drie horizontale banen, die allemaal even groot zijn. De bovenste kleur is wit, dan blauw en tenslotte rood. Het wapenschild maakt ook onderdeel uit van de vlag, namelijk centraal op de vlag aan de linkerkant. De verhouding van de vlag is 2:3, dat wil dus zeggen dat de vlag anderhalf keer zo breed is als dat het hoog is. Het wapen neemt de helft van de hoogte van de vlag in, met om het wapen heen een witte rand.

Geschiedenis

De vlag van Slowakije heeft een kleurencombinatie wit, blauw en rood. De geschiedenis van deze combinatie gaat terug tot 1848, toen Oostenrijk-Hongarije te maken had met hevige revoluties. Slowaakse opstandelingen gebruikte een rood met witte vlag, blauw werd hier later snel aan toegevoegd. De kleurencombinatie werd doorgevoerd in de vlag van de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie. Oostenrijk-Hongarije werd ontbonden na de Eerste Wereldoorlog, waarna de nieuwe republiek Tsjecho-Slowakije werd gevormd. Qua vlag waren ze toen weer terug bij af, van 1918 tot en met 1920 werd namelijk de rood met witte vlag gebruikt en was gebaseerd op Boheemse kleuren.

Vlag van Tsjecho-Slowakije, 1918-1920
Vlag van Tsjecho-Slowakije, 1918-1920


De blauwe driehoek
Een blauwe driehoek werd twee jaar later toegevoegd, omdat de vlag te veel op die van Polen zou lijken en om Slowakije te symboliseren. Deze vlag wordt tegenwoordig nog gebruikt als vlag van Tsjechië.
Vlag van Tsjecho-Slowakije, 1920-1993
Vlag van Tsjecho-Slowakije, 1920-1993


Wit-blauw-rode vlag
De wit-blauw-rode vlag werd de officiële vlag van het autonome gebied van Tsjecho-Slowakije, naar aanleiding van het Verdrag van München. Slowakije werd onafhankelijk verklaard in 1939. Onder Duitse bezetting bleef de driekleur in gebruik, nog steeds zonder wapen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de vlag in oude vorm hersteld en werd de vlag met de blauwe driehoek de Tsjecho-Slowaakse vlag. In 1990 kregen de Slowaken meer autonomie binnen het gebied. De officiële vlag werd de wit-blauw-rode vlag, nog steeds zonder wapen.
Vlag onder Duitse bezetting, 1939-1945
Vlag onder Duitse bezetting, 1939-1945


Na de oorlog werden Tsjechië en Slowakije weer bij elkaar gevoegd, door de Geallieerden. Het wapen werd in 1992 toegevoegd, toen werd besloten dat Slowakije een onafhankelijke staat zou worden door de te grote meningsverschillen tussen de twee landen. Hiervoor moest een nieuwe grondwet worden opgesteld, waarin de vlag werd beschreven. Omdat de vlag zonder wapen te veel leek op de vlag van Rusland en Slovenië, werd besloten het wapen op de vlag te plaatsen. 3 september 1992 was de dag dat de vlag voor het eerst in zijn huidige staat werd gehesen. Vraag gratis een offerte aan

Vlaginstructie

In de grondwet is vastgelegd hoe de Slowaakse vlag gebruikt moet worden en op welke manier. De nationale overheid mag de vlag bijvoorbeeld altijd uitsteken, andere lagere overheden alleen op feest- en herdenkingsdagen. De vlag heeft een erepositie ten opzichte van andere vlaggen. Zo staat deze vlag altijd links van alle andere vlaggen of in het midden. De vlag wordt verder met respect behandeld.

Vlaggen van Slowakije
Vlaggen van Slowakije


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen