Bijzondere tradities van Swaziland

Lokale bevolking tijdens het Umhlanga festival
Lokale bevolking tijdens het Umhlanga festival

In het zuiden van Afrika ligt het land Swaziland, dat een bevolking heeft van ongeveer 1.4 miljoen inwoners. De cultuur van dit Afrikaanse land is uniek en verschilt best veel onze Westerse gebruiken. In Swaziland worden al jarenlang verschillende tradities in ere gehouden. In dit artikel lees je alles over deze tradities.

Heb je weinig kennis van Swaziland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Religie

In Swaziland komen veel verschillende religies voor met hun eigen gebruiken. Het grootste deel van de bevolking is zionist. Het zionisme is een combinatie van het christendom en traditionele geloofsovertuigingen. Het overige deel van de bevolking hangt de islam, natuurgodsdiensten of de Rooms-Katholieke kerk aan. Al deze religies kennen hun eigen tradities en gebruiken. Toch zijn er enkele tradities in Swaziland waar een groot deel van de bevolking aan meedoet.

Polygamie

In Swaziland is het nog gebruikelijk voor mannen om met meerdere vrouwen getrouwd te zijn. Polygamie is nog steeds vaak voorkomend in het Afrikaanse land. Ieder jaar in september vindt er een evenement, het Umhlanga festival, plaats bij het koninklijk paleis waarbij de mooiste vrouwen van Swaziland samen komen. De koning kiest tijdens dit evenement een nieuwe bruid uit. Hoewel polygamie nog steeds legaal is, komt monogamie wel steeds vaker voor. Dit komt door de kosten die een groot gezin met zich meebrengt en de stijging van HIV-infecties in het land.
Vraag gratis een offerte aan

Status van de koning

Van oudsher is de status van de koning in Swaziland nog steeds erg belangrijk. Swaziland is een absolute monarchie, wat betekent dat de koning absolute macht heeft in het land. Momenteel is koning Mswati III aan de macht. Kritische of beledigende opmerkingen over de koning en de monarchie zijn niet gewenst in Swaziland, hiervoor kun je veroordeeld worden tot een gevangenisstraf. In Swaziland wordt veel georganiseerd om de koning te eren, zoals ceremonies en groepsdansen.

Koning Mswati III en de Obama's
Koning Mswati III en de Obama's

Umhlanga festival

Het Umhlanga festival is een van de bekendste ceremonies van Swaziland. Dit festival vindt ieder jaar plaats als het riet in Swaziland geoogst wordt. Om deze reden wordt dit festival ook wel het rietfestival genoemd. Afhankelijk van het moment wanneer het riet wordt geoogst, start het Umhlanga festival. Dit vindt meestal plaats tussen eind augustus en begin september. Het festival wordt georganiseerd sinds de jaren '40. Aan het festival doen tienduizenden vrouwen uit heel Swaziland mee, ongeveer 25.000 vrouwen. Zij dansen dan halfnaakt voor de koning, koninklijke familie en een menigte van toeristen en andere geïnteresseerden.

Prinsessen tijdens het Umhlanga festival
Prinsessen tijdens het Umhlanga festival


Op de laatste dag van het festival kiest de koning dan een nieuwe bruid uit. De deelnemende vrouwen zijn nog maagd of hebben geen kinderen. Zij hebben een rietstengel bij zich, die de vrouwen schenken aan de koningin-moeder. De vrouwen dragen ook een kapmes waarmee ze de rietstengel hebben afgesneden. Dit staat symbool voor hun vruchtbaarheid. Daarnaast dragen de vrouwen ook traditionele kleding: een rok, kralen ketting, enkelbanden en een sjerp. De dochters van de koning nemen ook deel aan de ceremonie. Zij zijn herkenbaar aan een kroon van rode veren die zij dragen. Het Umhlanga festival vindt jaarlijks plaats in het dorp van de koningin-moeder, momenteel is dit Ludzidzini.

Incwala Ceremonie

De Incwala ceremonie is de eerste fruitceremonie. De datum van de Incwala Ceremonie wordt ieder jaar bepaald door astrologen. Zij kiezen de datum aan de hand van de stand van de maan en de zon. De Incwala Ceremonie wordt gezien als de belangrijkste ceremonie in Swaziland en bestaat al een paar honderd jaar. Het festival dankt haar naam aan het feit dat tijdens het festival het eerste fruit van het seizoen geproefd wordt. De ceremonie draait voornamelijk om het vieren van het koningschap. Toeristen zijn welkom om de ceremonie te bekijken, maar enkele onderdelen van het festival worden in persoonlijke sfeer gevierd. Foto's maken tijdens de ceremonie mag, met alleen de toestemming van de deelnemers. Iedere inwoner van Swaziland is welkom om deel te nemen aan het festival. In totaal duurt de Incwala Ceremonie zes dagen. De ceremonie heeft verschillende vaste onderdelen, zoals jonge mannen die 50 kilometer marcheren, het afsnijden van takken van de heilige struik lusekwana, het vangen van een stier door jonge mannen en gehele onthouding. Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen