De koning van Swaziland

De koning van Swaziland
De koning van Swaziland

Mswati III is geboren op 19 april 1968 onder de naam Makhosetive Dlamini. Hij is de 67e koning van Sobhuza II en zijn moeder was één van de koningsvrouwen Ntombi Thwaala. In zijn jongere jaren volgde de prins in Swaziland een lagere-, middelbare opleiding en in Engeland een vervolgopleiding wiskunde. Hierna trad hij toe tot het leger van Swaziland, waar hij nauwe contacten aan over heeft gehouden. De koning is net zoals bijna alle bewoners van Swaziland een christen.

Heb je weinig kennis van Swaziland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Overlijden koning Sobhuza II

In 1982 kwam koning Sobhuza II om het leven door een longontsteking. Makhosetive werd aangewezen als zijn opvolger door de koninklijke familie, maar was pas 14 jaar en dus minderjarig, waardoor hij nog geen koning mocht worden. Koningin Dzeliwe Shongwe trad daarom een jaar als bestuurder op waarna Ntombi Twhala het overnam tot Makhosetive in 1986 meerderjarig werd.

Koning Mswati III

Kroonprins Makhosetive werd 6 dagen na zijn 18e verjaardag, op 25 april 1986, tot koning gekroond. Hij nam destijds ook de naam Mswati III aan. Naast koning, werd hij absoluut monarch, wat betekent dat hij alleenheerser werd. Het land regeert hij zonder grondwet en hij is in staat ministers naar believen te ontslaan en te benoemen.

Koning Mswati III stelde in 1992 een commissie in, waardoor het kiessysteem hervormd zou worden. De parlementsverkiezingen werden in 1993 georganiseerd, waar slechts individuele kandidaten aan mee mochten doen nadat zij uitgebreid onderzocht waren of het wel loyale aanhangers waren van de koning. In 1995 ontstonden rellen en werd er door de bevolking geëist dat het verbod op politieke partijen om mee te doen met de verkiezingen opgeheven werd. Hetzelfde jaar vond er in maart een staking plaats die de grootste in de geschiedenis van Swaziland werd. Deze staking werd door de overkoepelende vakbond 'de Swaziland Federation of Trade Unions' georganiseerd. Het jaar daarna, in januari, was er opnieuw een staking van een week lang. Dit leek wel effect te hebben, want de koning deed toezeggingen om te onderzoeken of er een grondwet ingesteld zou kunnen worden. Al snel bleek echter dat de koning geen interesse had in het opheffen van het verbod op politieke partijen. Vraag gratis een offerte aan

De vrouwen van koning Mswati III

De koning heeft 14 vrouwen sinds 2007. Eén hiervan is nog zijn verloofde, want officieel trouwt de koning pas met een vrouw wanneer zij een kind aan hem heeft geschonken.

De eerste 2 vrouwen van Mswati III zijn voor hem uitgezocht door de koninklijke raadgevers. De kinderen hiervan kunnen nooit koning worden. De zonen die de koning heeft van zijn andere vrouwen kunnen wel in aanmerking komen voor het koningschap, vaak is dit van zijn laatste vrouw. Naast zijn eerste 2 vrouwen, mag de koning zelf zijn vrouwen uitzoeken. Tot 2005 koos hij ieder jaar een nieuwe bruid. De vrouwen komen vaak uit een 'respectabele' familie.

Zijn 13e bruid, een meisje van 17 jaar, werd in januari 2005 gepresenteerd. Voor ze de bruid van de koning mocht worden, werd ze voor een aidstest naar Zuid-Afrika gestuurd. Omdat Mswati III zich realiseert dat aids een groot probleem is, aangezien 40 procent geïnfecteerd is met het HIV-virus, raadt hij meisjes aan om tot hun 19e te wachten met seks. Zelf had hij echter een 17-jarig meisje als bruid, dus gaf hij zichzelf een boete; hij betaalde precies 1 koe aan boetegeld.

Koning Mswati III heeft enkele vrouwen die in Swaziland een rol van betekenis spelen; één van hen is bijvoorbeeld voorzitster van het Aidsbestrijdings Comité. In totaal heeft de koning 24 kinderen.

De 12e vrouw van de koning, Nothando Dube, werd in 2010 met de Minister van Justitie in een hotel betrapt. De vrouw vermomde zich zodra Koning Mswati III voor een reis het land verliet en haastte zich dan naar een luxe hotel dichtbij het paleis. Tot ze op een dag gevolgd werd; soldaten vielen de kamer binnen en troffen haar aan. De minister van Justitie had zich verstopt onder het bed en moest de gevangenis in. De moeder van de koning houdt Dube sindsdien in de gaten.

Bruid uitkiezen

Zelf is de koning niet erg monogaam; hij mag trouwen met zoveel vrouwen als hij zelf wilt en kan onderhouden. Dit is in het Afrikaanse land dan ook compleet geaccepteerd. Bij het kiezen van een nieuwe maagd, wat tot voor kort een jaarlijks ritueel was, dansen tienduizenden meisjes in korte rieten rokjes en bloot bovenlijf voor Mswati III als poging om hem op te winden. Hier kiest hij vervolgens zijn nieuwe vrouw uit. De vader van de koning had 70 vrouwen en 210 kinderen.

Rijkdom

De vrouw die de bruid van koning Mswati III wordt, kan een leven van rijkdom en luxe tegemoet zien. Al zijn vrouwen krijgen een eigen huis en een dure auto. Het totale vermogen van Mswati III wordt geschat op minstens 200 miljoen dollar, terwijl het gemiddelde maandinkomen van een bewoner van Swaziland 11 dollar is. Er zijn dan ook regelmatig protesten door inwoners van het land en overige landen in de wereld vragen zich af waarom zij geld zouden betalen voor ontwikkelingshulp terwijl de koning genoeg te besteden heeft.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen